• v’den sonra z’den önce gelendir.
  • ünlü harflere yaklaşan yarı ünlü seslerden biri.

    (bkz: boğumlanma noktası)

    (bkz: semivowel)

    (bkz: yarım vokal)
  • cem akaş'ın can yayınlarından çıkan kitabı.

    --- spoiler ---

    y kromozomunun yeryüzünden silinmiş olduğu, artık yalnızca kadınların yaşadığı bir dünya. geçmişin siyasetinden, ekonomisinden, toplum yapısından, kültürel birikiminden, ilişki biçimlerinden nefret edilen bir dünya bu, çünkü hepsi erkek yapımı. artık yeni kurallar var, çünkü eski insanlar yok.

    constantine, böyle bir dünyaya doğan bir erkek çocuk. nasıl olduğu bilinmiyor. onu kapılarının önünde bulup evlat edinen iki kadın, oğullarını tam bir kız gibi yetiştiriyor ve cinsiyetini herkesten –özellikle de devletten– gizlemeyi başarıyorsa da, bu yolun sonunun kısa sürede gelmesinden korkuyorlar.

    y, kadınlar ve erkekler üzerine, arada sıkışmalar ve geçişler üzerine, toplum üzerine, ama en çok da koca dünyada yapayalnız kalmak üzerine bir mücadele romanı.
    --- spoiler ---
  • konusunu okuyunca çok heyecanlandığım, ancak bitiminde beni hayal kırıklığına uğratan cem akaş kitabı.

    --- spoiler ---

    erkeklerin yeryüzünden silindiği bir dönemde amerikalı bir çiftin kapısında erkek bebek bulması ile başlayan hikaye, çocuğun gelişimi ve sonrasında yaşadığı maceraları anlatıyor.

    kitap üç bölüme ayrılmış durumda. ilk bölüm: prolog. hikayeye giriş niteliğindeki bu kısım iliada tarafından aktarılıyor. iliada ve arendi'nin kapılarına bırakılan bebekle tanıştıkları günden başlayan hikaye, constantine'in gerçekle yüzleşme bölümüne kadar sürüyor. anlatım ve hikaye olarak bu bölümü beğendim ve ikinci bölüm için oldukça heyecanlandım. yeni dünya düzenine ait olmayan bir bebeği kimseye fark ettirmeden büyütme çabaları oldukça doğal ve sıcak bir anlatımla adeta anne şefkatini hissettirircesine aktarılıyor.

    ikinci bölüm: analog. constantine tarafından anlatılan, constantine'in kendini tanıma, ergenlik ve dünyaya başkaldırı dönemini kapsayan bu bölüm, bence yazarın çuvalladığı yer oluyor. yazar, iyi bir çıkış noktası yakaladığı ve iyi başladığı eserine ne yapacağını bilmeyen biri gibi acemice devam edip hayal kırıklığına uğratıyor. constantine'in başına gelenler öyle hızlı anlatılıp ,öyle inanılmaz gelişiyor ki yetişkin birinin bu kitabın ikinci kısmından keyif alması zorlaşıyor. kitap, vasat amerikan macera/aksiyon filmleri gibi klişelerle doldurulup normalde seri çıkacak bir ton olay bir kaç sayfada geçiştirilmiş. adeta daha fazla macera, daha fazla aksiyon mottosu tutturulmuş da akla gelen her şey üst üste yazılmış gibi.

    son bölüm: epilog. bu bölüm röportaj gibi yazılmış. okumaya başlayınca constantine'in yazar olduğunu, yazdığı kitabın çok sattığını ve bunun üzerine çok bilinen biri tarafından röportaj yapıldığını anlıyoruz. bu kısmı, analog kısmından daha çok sevdim ve yetişkin constantine'in düşüncelerini okumaktan haz aldım. yazarın bu bölümde seçmiş olduğu değişik üslubu sevdim.

    sonuç olarak kitabın analog kısmı benim için facia denecek raddededir. hikayenin geçiş hızı hem hikayeyi abesleştirmiş hem de basitleştirmiş bana göre. sayfalarca yazılacak şeyler; erkeklerin dünyada olmaması, sanatın cinsiyetlerin üstünde tutulması gerekliliği, insanın yalnızlık karşısında hissettikleri, toplum tarafından dışlanma vs olması gerekirken constantine'in kısa ve inanılmaz maceralarını tercih etmek, kitabın yıldızlaşmasına ve edebiyatımızda türünün en iyisi olmasına karşı yazarın kendi kalesine attığı bir gol olmuş.

    bu arada kitabın sonunda yazarın ursula k. le guin'e selam çakması hoş bir ayrıntı olmuş.

    --- spoiler ---

    kişisel fikrim; bilim kurguya meraklı olanları ve büyük beklentiyle tercih edenleri içerik olarak mutsuz edecek bir kitap y. belki kitabın ana hikayesinden bir film olsa daha hoş olabilir.
  • ünlümsü adı verilen ünsüz harf.
  • (bkz: #107954622)

    imlasiyla gözümü kanatmis yazar.
  • ocaklar üzerinde bulunan bir harf. yemeği kısık ateşte pişirmek için kullanılır.

    (bkz: y ye çekmek)
  • harfleri tek tek kodlamak istediğimizde yozgat ilimizle anılan bir harf
  • almanca'da tek başına telaffuzu hoşuma giden bir latin alfabesi harfi.
  • alfabemizdeki bir harf. eklendiği kelimeyi ya sakinleştiren, ya da sertleştiren de bir harftir. mesela;

    yalnızlık...

    derken bir sadelik, duruluk katar, fakat;

    yavşak!

    derken âniden sertleştirir.
hesabın var mı? giriş yap