• arkasından güzel şeyler söylenmeyecek olan sürücüdür. frene bassa incileri dökülecek sanki.
  • ışık hızında giden, yavşak herifin tekidir.
  • yavşaktır
  • en orospu çocuğu şofördür. eğer taksi veya minibüsçü ise zaten normal olan olaydır çünkü onların alayı orospu çocuğudur.
  • biraz da toplumsal alışkanlık ile ilgili olduğunu düşündüğüm konudur.

    ehliyeti yeni alan birisi için söylüyorum:
    - anne baba yol vermemiş ki örnek alsın
    - ehliyet kursu tembihlememiş
    - taksiciler otobüscüler yol vermemiş
    - kısaca toplumun büyük çoğunluğu yol vermemiş ve böyle bir şeyin olmasının gerekliliğinden de bir haber

    dolayısıyla insanların çoğu yol verilmesi gerektiğini, zebra çizgilerin ne işe yaradığını dahi bilmiyor, aklına gelmiyor. yani ahlaki ya da görgü kuralı olarak farkındalık yaratmamış bir konu. yol vermeyen kişilerin bir çoğunun yol vermediklerinin farkında olmadığına şahit oldum defalarca. yol vermeyen şoföre sorduğumda "aa orada biri mi vardı ki?" gibi cevaplar alıyorum.

    dürüst olmak gerekirse yayalara kat'iyen yol verilen bir ülkeden ehliyeti alan ben dahi zaman zaman yol verilmesi gerektiğini unutuyor, farkında olmuyorum. ne zaman ki avrupaya gidip geri dönsem yol verme farkındalığını tekrar kazanıyor ve bir kaç ay sonra yine ara ara yol vermeyi unuttuğumu / göz ardı ettiğimi görüyorum.

    farkında olan kişilerin yol vermemesinin de bazı sebepleri var zannedersem:

    - yol vermek için yavaşladığınızda arkadakinin önünde anasına bacısına küfredilmiş gibi kornaya basması (ki eminim o da yol verilmesi gerektiğinin farkında değil, "ne salak bu herif, yolun ortasında duruyor" deyip saydırdığını düşünüyorum

    - yol verilen kişinin umursamaması, teşekkür etmemesi, bakmaması bile. evet yol vermek mecburi zaten, yaya öncelikli, fakat bu ülke değişik ülke, sana yol veren birine bir bakıp gülümse yahu, toplumsal gerilim azalır, ne bileyim kişi başkalarına da yol vermek için motive olur

    - minibüs ve otobüslerin durak dışında beklemesi yol kenarında yola bakarak bekleyen kişilere sebep olmakta. özellikle kalabalık şehirlerde şoförlerin gözü yol kenarında insanların beklemesine alışık, gözler görmüyor dahi insanları, karşıya geçmeye çalışan yayayı bekleyen kişiden ayırt edememekte, göz görmüyor.

    - iki şeritli yolda seyrederken arkadan gelen birinin süratle gelmesi durumunda yavaşlamanız/durmanız arkadakinin olan biteni anlamayıp şerit değiştirip sollamaya kalkışması.
    özellikle siz yayanın beklediği tarafa yakın şeritte gidiyorsanız büyük bir tehlike teşkil ediyor, araç yayayı, yaya aracı göremiyor. yol verirken arkadan sizi hızlıca sollayıp gelen kişinin yayaya çarpmasına sebep olabilir.
    dolayısıyla böyle bir durum fark ettiğimde yayaya yol vermeyerek onu tehlikeden korumaya çalışıyorum. bunu yapan çok kişinin olduğunu tahmin ediyorum.
hesabın var mı? giriş yap