• anlamayanlar babanın borçları için annenin bileziklerini bozdurması olarak düşünebilir.
  • babanın borcu için annenin bileziklerinin bozdurulması örneği verilmiş. doğru örnek babanın kumar borcunun faizi için annenin bileziklerinin bozdurulması olacak. ardından kumar borcunu tahsile gelen bilezik olmadığı için ne alacak ? cevabı size kalmış.

    elde olan tüm geçici savuşturmalar yapılıyor. ancak yangını söndürecek şey imf olacak. bazı şerefsizlerin borçlarını kemer sıkarak, fakir bir hayata ya sabır çekerek ödeyeceğiz.

    şimdiden etrafınızda gezinen akp yandaşlarını kayıt altına alın. üç beş vakte hiç biri akp yandaşı olduğunu kabul etmeyecek. sizden daha fazla sövecek.
  • 90'lar fetişistleri müjde ,yakında özlediğiniz 6 sıfırlar geri geliyor..

    hazinenin battığını gösterir.
  • sozlugun ekseriyeti zaten muhalif yeri geldi mi sovuyoruz/guluyoruz da iki dakika espri kasmak yerine ekonomi egitimi gormus bir insanin elinden cikmis adam akilli sonucunun ne olacagini anlatacagi bir entry yok koskoca baslikta.

    ne hale dustu guzelim sozluk..
  • üst edit: (17 mayıs 2019 16:43) ekonomik düzenlemeleri içeren torba yasa'nın tbmm'ye sunulduğu, torba tasarıda tbmm'nin hazine'ye ihtiyaç akçesi transferinin yer almadığı belirtildi.
    tam hali 13 mayıs 2019 hazine'nin tcmb'nin ihtiyat akçesini talebi olacaktı.
    reuters kaynaklarına düşmüştür, tutar yaklaşık 46 milyar liradır. (edit: 46 milyar liranın 40 milyarı talep ediliyor şeklinde haber geçiyor)

    not: henüz doğrulanmamıştır.

    neden böyle bir şeye ihtiyaç duyulmuş olabilir, basit bir ipucu:
    geçen sene toplam hazine nakit açığı 32.7 milyar türk lirası, bu sene ise yalnızca ilk 4 ayda 52 milyar türk lirası.
    2019 hazine nakit açığını doğru orantı ile hesaplarsak (34 milyar liralık tcmb kar payını önce çıkarıp en sonda ekliyorum, çünkü her 4 ayda 1 almayacağız bu parayı. (= 234 milyar tl)
    doğru orantı ile gidersek bu sene nerdeyse 5 kat daha fazla açık veriyoruz.

    not: bir arkadaş uyardı, sanırım kendimi tam ifade edemedim. tcmb karının aktarılması elbette sabit hazine geliri, bunu çıkarıp bir analiz yapmak zaten doğru olmaz.
    yalnız bu sabit gelir ilk 4 ayda ödendiği için birbirine kıyaslarken oransal olarak yanılsama yaşıyoruz, örneğin bütçe açığını ortalama 3 ile çarpamayız çünkü ilk 4 ayda kapanan önemli bir açık var bunu söylemek istemiştim. umarım anlatabilmişimdir.

    bilgi edinmek isteyenler için örnek bir yazıyı buraya bırakıyorum paraanaliz'den. yazıyı buraya kopyalamıyorum.
    https://www.paraanaliz.com/…estek-mi-gelecek-33864/

    zerohedge
    https://twitter.com/…dge/status/1127869822765813761
    game over: turkey plans to tap try40b cenbank reserve funds: reuters

    mahfi eğilmez
    https://twitter.com/…mez/status/1127875366180282369
    reuters'in, tcmb'nin ihtiyat akçelerinin bütçeye devredileceği yolundaki haberi umarım doğru değildir. bu para basmak demektir. kısa vadeli avans uygulaması çok daha namuslu bir uygulamaydı.

    uğur gürses
    https://twitter.com/…ses/status/1127876353293000707
    merkez bankası'nın yıllık karı üzerinden ayrılan 46 milyar tl'lik ihtiyat akçesinin hazineye aktarılması girişimi varmış; bu para basmaktan farklı değil. getireceği sonuç da enflasyon ve kur artışına yakıt olmak.

    gizem öztok altınsaç
    https://twitter.com/…sac/status/1127874503760019458
    tcmb ihtiyati akçenin (40mlrtry) bu şekilde hazineye aktarılması, bütçe için harcanması.. biz dogru politikalar uygulansa diye dilimiz dondugunce anlatmaya calisirken.. paramiz yoksa harcamayacagiz.

    https://www.tcmb.gov.tr/…-9814-11e0ad94ab7c-m4fukxa
    tcmb kanunu madde 60
    karın dağıtılması
    madde 60- bankanın yıllık safi karı, aşağıdaki şekilde dağıtılır:
    19
    "a) % 20'si ihtiyat akçesine;"
    b) hisse senetlerinin nominal değerleri üzerinden, % 6 oranında ilk kar hissesi olarak hissedarlara;
    c) yukarıdaki yüzdeler tutarının düşülmesinden sonra kalan miktarın en çok % 5'i, iki aylık maaş tutarını geçmemek üzere banka mensuplarına ve %10'u fevkalade ihtiyat akçesine;
    d) hisse senetlerinin nominal değerleri üzerinden genel kurul kararıyla en çok % 6 nispetinde ikinci kar hissesi olarak hissedarlara.
    bu dağıtımdan sonra kalan bakiye hazineye verilir.
  • olay şu;

    merkez bankasının "ne olur, ne olmaz", "kötü gün parası", "kefen parası" vs. nedenlerle elinde tuttuğu ancak piyasaya sürmediği acil durum birikmişinin adı "ihtiyat akçesi"dir.

    burada aşağı yukarı 40 milyar tl bulunuyormuş. seçimde dağıtılmak üzere piyasaya sürecekler. sonra tabii ki bu parayı yerine koymak lazım ki mazallah bir savaş, afet gibi gerçekten bu paranın kullanılması gereken bir durum olursa yerinde kalsın. o zaman da çatır çatır para basmak zorunda kalacak veya bir şekilde tekrar halktan toplanıp yerine konacaktır.

    zaten ilk 40 milyarı piyasaya sürünce parasal genişleme yapmış olacaklar. bu yüzden döviz ve enflasyon da artacaktır.

    iddialar doğruysa akp yine günü kurtarıyor, popülizm kasıyor bu sırada yarınlarımızı satıyor. afiyet olsun.
  • türk lirasının değerini düşürecek hamledir. piyasada bol bulunan paraların daha da değersizleşmesini, enflasyonun hızla artmasını hep birlikte izleyeceğiz.
  • ben de çocukken haberleri dinledikten sonra babama sorardım, madem borcumuz var darphaneden bi sürü para basıp borçlarımızı ödeyelim diye, onların da aklına gelmiş demekki. tebriks.
  • ciddi oranda devalüasyon sonucu doğuracak gibi eğer doğruysa.
  • hazıra dağ dayanmaz yakında o da biter,
    (bkz: gerçek survivor türkiye) yaklaşıyor.
    bunu da bari acun sunsun.
hesabın var mı? giriş yap