• tüik'in hazırladığı endekstir. hesap yapılırken rakı fiyatları 35 ve 70’lik rakının ağırlıklı ortalaması alınarak, şarap ve viski fiyatlarında 70-75’lik şişelerin ortalama fiyatı, birada 50’lik kutu ve şişe ortalama fiyatları alınıyor.

    bira fiyatları aralık 2005'de 1,79 tl iken aralık 2020'de 6,81 kat artarak 12,19 tl olmuş.
    rakı fiyatları aralık 2005'de 19,12 tl iken aralık 2020'de 6,80 kat artarak 129,97 tl olmuş.
    viski fiyatları aralık 2005'de 47,25 tl iken aralık 2020'de 3,92 kat artarak 185,51 tl olmuş.
    şarap fiyatları aralık 2005'de 11,50 tl iken aralık 2020'de 4,52 kat artarak 52,01 tl olmuş.

    2005-2020 arası tüm yılları gösteren tablo: görsel

    tüik'in yayınladığı şekilde liste. tüik rapor kaynağı
  • gizli bir içki yasağıdır. başka bir şey değil. kimse kendini kandırmasın. yaşam şekline açık bir müdahaledir.

    tek zamlanan içki değil. her şey ateş pahası olmuş durumda tabii.

    sorun ortada. herkes sorunlardan konuşuyor, bir şeylerden şikayet ediyor ama çözüm ne kimse bilmiyor.

    biraz da çözüm olasılıklarından konuşsak..
  • 2005 yılında asgari ücret 350 tl net. şu an 2800 tl. tam 8 katı. bu sene yapılan asgari ücret zammını hesaba katmazsak bile, bira ve rakı ile aynı oranda artmış oluyor asgari ücret.

    eleştiri yapılacaksa sadece fiyatlar üzerinden, altı boş argümanlarla yapılmamalı. sonra aynı sığlıkta bir veri ile argümanınız boşa çıkabilir görüldüğü gibi.
  • (bkz: deutsche welle'nin aç insanlar haberi)

    keşke tek sorun içki zamları olsa dedirten türden bir paylaşımdır.

    bizim işsizlik, enflasyon ve açlık gibi çok daha ciddi sorunlarımız var.

    kemerleri bağlayın, venezuela oluyoruz
  • asgari ücretçiler de gelmiş, hoş gelmiş. ehliyetimi aldığım yaz olduğu için çok iyi hatırlarım, 2005 yılında 19 yaşında tek esprisi ingilizce bilmek olan öğrenci halimle ayakkabıcıda ayda 600 liraya çalışır, 2000 liraya tosbağa vosvos almanın hayalini kurardım. toplumun çoğunluğu asgari ücretten daha yüksek maaş alırdı, şimdiki gibi odtü bitiren mühendise "yarın gel asgari ücretle başla" denmezdi o zamanlar, hey gidi...

    tanım: açlık sınırının dahi altında olan asgari ücrete çalışıyorsanız zamlardan etkilenmemiş olduğunuzu ispatlayan endeks. hadi yine iyisiniz köftehorlar, bi' büyük açıp kutlarsınız artık.
  • 129.9 liraya rakı, 12.19 liraya bira nerede var? 20 sene önceki asgari ücretin alım gücü keşke bugün olsa. jurassic çağdan bahsetmiyoruz, o dönemlerde yaşayan herkesin malumu olan durum.
  • sadece fiyatlar mı?

    bu iktidarın şu ana kadar uyguladığı yasaklara bakalım.

    -internetten alkol satışı yasaklandı.
    -22.00'dan sonra alkol satışı yasaklandı.
    -alkol reklamı yasaklandı.
    -bayilerde alkol dolapları karartıldı, dışarıdan görünerek satılması yasaklandı.
    -kamuya açık alanlarda, park ve bahçelerde alkol içmek yasaklandı.
    -cami, okul gibi alanların 100m çevresinde alkol satışı yasaklandı.
    -etil alkolün içerisine tadını bozacak, içilmez hale getirecek madde eklemeden satışı yasaklandı.

    soruyorum size bu alkol yasağı değil de nedir? 22:00 olan saati yarın 20:00 yapsalar kim itiraz edebilir? her sene gelen zamlarla zaten alınmayacak fiyatlara çıkardılar. bu konu hakkında konuşan tek bir siyasi parti yok! allahın belası çomarların oyunu alırız belki umuduyla ana muhalefet bile tek bir kelime ses etmiyor bu duruma. arada bir içmeyi seven adamı temsil eden bir tane siyasi parti yok. vallahi daral basıyor artık içimi.

    tek derdiniz bu mu diyenlere de kafam girsin. sizin standartlarınıza göre mi belirleyeceğiz derdimizi? ben bu hayatı bir kere yaşıyorum, istediğim gibi yaşamama engel olacak her şeye ses etmek en doğal hakkım.

    edit: 22:00 olan saat zaten 20:00'a çekilmiş geçtiğimiz aylarda. dediğime gelmişim resmen, bu bilgi çöplüğünde duymadım bile. yakındır tamamen yasaklanması. şaka geliyor ama yukarıda yazdıklarım da yıllar önce kulağa şaka geliyordu.
  • 2004 - 2019 alkol alım gücü oranı

    2005ten bu yana değişim yok diyen arkadaşa selamlar.
  • gizli alkol yasağıdır bu artış, sanane kardeşim isteyen istediğini istediği yerde düzgünce içer onu geçtim içmeden nasıl hayatta kalacağız hele su dönemlerde, her şey bu kadar kötüyken az salın bizi ya salın.
  • biraz oraya zam biraz buraya zam. ortamlarda şahlanıyoruz dersin, kapatma yok 20 bin yeni iş yeri açılıyor dersin kim bilecek? hadi bu içkiler yine zorunlu ihtiyaç değiller, bir de insana gerekli olan ürünlerin (kahvaltı ürünleri, yağ, ekmek vb.) zammı var ki bıçak kemiğe çoktan dayandı bu konuda. neyse 1 tl'ye satış yapabilen halk ekmekler geldi ki bir tutam umut var istanbul için. diğer şehirlerde halk ekmek uygulaması ne ölçüde mevcut tam bilmiyorum ama, mutlaka geliştirilmeli. gramı belli 1 tl fiyatlı ekmek insanlara temin edilmeli.
hesabın var mı? giriş yap