• “martin scorsese marvel filmlerinin sinema olmadığını söylemekte haklı çünkü sinemadan bir şey öğrenmeyi bekleriz; biraz aydınlanma, biraz bilgi, biraz ilham, bir şeyler elde etmeyi bekleriz. aynı filmi tekrar tekrar izlemekten kimsenin bir şey elde edebileceğini zannetmiyorum. martin bu sinema değil derken kibar davranıyordu. bu filmlerin değersiz olduğunu söylemedi, ki bunu ben şimdi söylüyorum.”

    geçenlerde nuri bilge ceylan da aynı açıklamalarda bulunmuştu. scorsese de aynı açıklamalarda bulundu ve geri kalan tüm iyi yönetmenler marvel sinemasına(!) karşı söz söyledi, söylüyor ve söyleyecek. marvel kötü, dc iyi demiyorum. bu sonucu çıkaranlar tescilli morondur. tepkimiz genel olarak süper kahraman filmlerinedir ve bu iğrenç filmlerin oscar kazanacağını düşünen, özellikle “evencırs oskarı kazançak bu sene” diyip kafa siken moronlaradır.

    birdman'dan alıntı:
    —- spoiler —-
    “ün sahibi olmak için ömrünü verdin. her şeyi mahvettin. aferin sana. siktir et. geri döneceğiz. insanlara istediklerini ver. eski usül kıyamet pornosu: birdman. sivilceli bilgisayar oyuncuları donlarına boşalıyor. 1 milyar hasılat garanti. sen harikasın dostum. insanları sıkıcı hayatlarından kurtarıyorsun. yerlerinde sıçramalarını, gülmelerini, altlarına etmelerini sağlıyorsun. yapman gereken tek şey: (aksiyon sahneleri geçer). işte bundan söz ediyorum. takırdayan kemikler! muazzam, gürültülü, hızlı. şu insanlara bak. gözlerine bak. pırıl pırıllar. bu boka bayılıyorlar. kan seviyorlar. aksiyon seviyorlar. bol konuşmalı, bunaltıcı, felsefi saçmalıkları değil.”
    —- spoiler —-
  • amerika'da çizgi roman pazarının büyüklüğü senelik 500 milyon doları ve 100 milyon basılı kopyayı buluyor. böyle bir endüstrinin sinemaya da bulaşması kaçınılmaz bir şeydi. elbette sinema endüstrisini bu kadar etki altına alması, diğer filmlerin adeta ekmeğine mani olması biraz aşırı oldu ama ilerleyen dönemde çizgi roman filmlerinin de havası yavaş yavaş sönecektir. bu dönemi bir furya olarak değerlendirmek gerekir.
  • çok doğru açıklamadır. süper kahraman filmleri mitolojisi olmayan amerikan halkının kendine mit yaratma çabasıdır. hoş biz de türk-moğol mitolojisini unutuyoruz yavaş yavaş.
  • sonuna kadar desteklediğim açıklamadır. marvel filmleri esnaf işidir. bir kere tuttu mu orasını burasını az biraz değiştirir piyasaya tekrar sürersin. güzel para kazandırdığı içinde yıllardır bunu yapmaya devam edersin.

    ben de seviyorum marvel karakterlerini ama film olayı gerçekten sıktı artık. çoğunluğu görsel şovlara dayanan, konu olarak kendini sürekli tekrar eden, repliklerin bile neredeyse aynı olduğu birbirine benzer onlarca filmden oluşan bir çöplük yarattı bence süper kahraman dünyası.

    artık sadece sinema tekniği açısından değer taşıyan eserler için sinemaya gidip izlemeyi tercih ediyorum. kalanı için evinizde bir akşam yapacak bir şey olmadığında izleyebilirsiniz.
  • stan lee sağken nerdeydiniz sayın eleştirenler?*
  • kimse marvel filmlerini eleştirirken batman'den superman'den örnek verecek kadar cahil olmasa keşke.
  • fazlasiyla dogru aciklama; haftada bir gun kesinlikle sinemaya giden ben, marvel yuzunden artik adam akilli buyuk film yapilmamasindan dolayi gitmez oldum. sacma sapan joker diye bir karakter oscar alir mi diye bekler olduk. romantik komediler bile kalmadi...
  • kesinlikle doğru bir açıklama.
    ama şu da bir gerçek ki,mavel filmlerinin kitlesi ile coppola ve scorsese kitlesi,ayrı dünyaların insanları.
  • süper kahramanların ortaya çıkış hikayesine bakarsak çok da haksız olmayan açıklama:

    --- wikipedia ---

    dünya 1929 - 1940'lı yıllarda büyük bir sıkıntı içindedir. buna büyük depresyon denir. büyük depresyon'dan en çok etkilenen devlet de amerika olmuştur. bu çöküş süper kahramanların yaratılmasına sebebiyet vermiştir. gerçek hayatlarında sürekli yenilgiye uğrayan amerikanlar en azından hayal dünyalarında kazanıyorlardır. süper kahramanlar amerikalılar için bir umut olmuşlardır. superman'i 2 yahudi yaratmıştır. yahudiler amerika'da hür bir biçimde yaşayabilmek için superman'i oluşturmuşlar ve nasıl görünmek istiyorlarsa onu da öyle göstermişlerdir. batman güçler olmadan da kahramanlık yapılabileceğini göstermiştir. süper kahramanlar her zaman amerika halkına moral kazandırmışlardır.

    --- wikipedia ---

    yani süper kahraman hikayeleri tümüyle amerikan propagandası ve goygoyu üzerine kuruludur. eğlencelik olarak çerez niyetine izlenebilirler, ama sanatsal bir anlam yüklemek anlamsızdır. tabi burada sanatsallıktan ziyade, dünya sinemasına da yön veren hollywood'u domine etmelerinden yakınılıyor, ki bu da en az diğeri kadar haklı bir tespit.
  • lan godfather 4 çekiliyor sandım heyecanlanıp gelmiştim. bu açıklamanın ne önemi var ki tarihle başlık açılmış anlamadım. rahatlıkla francis ford coppola başlığına yazılabilirdi.
hesabın var mı? giriş yap