• m.ö. 440-390 yılları aradında yaşayan hellen(yunan) hatip ve politikacı(bkz: ancodides)'in (bkz: on the peace) adlı eserinde, sparta ve atina'nın barışından bahsederken ...

    --- spoiler ---

    to begin with, we fortified peiraeus in the course of this period1: secondly, we built the long wall to the north2: then the existing fleet of old, unseaworthy triremes with which we had won greece her independence by defeating the king of persia and his barbarians—these existing vessels were replaced by a hundred new ones3: and it was at this time that we first enrolled three hundred cavalry and purchased three hundred scythian archers4. such were the benefits which athens derived from the peace with sparta, such the strength which was added thereby to the athenian democracy.

    dipnotlar>>
    1 again an error. peiraeus was fortified by themistocles immediately after the repulse of the persians in 480.

    2 the northern long wall, connecting athens with peiraeus, was in fact built in 457, over ten years before the negotiation of the peace which andocides is discussing. nothing is said of the wall to the south, running between athens and phalerum, which was constructed at the same time.

    3 an obvious inaccuracy. the athenian fleet had been growing steadily since the persian wars and the institution of the delian league.

    4 cavalry had been in existence since at least the seventh century. solon, at the beginning of the sixth, formed his second property class of ??????, citizens wealthy enough to provide themselves with a horse in time of war. archers (???????) were imported for the first time shortly after salamis (480 b.c.)
    --- spoiler ---" kaynak>>

    türkçe meali aşağıda...

    --- spoiler ---
    "ilk olarak, bu dönem boyunca peiraeus'u güçlendirdik. ikincisi, kuzeyde uzun duvarı inşa ettik. sonra mevcut olan eski filoyu ki, kıymetli trireme (mö.500 lerde hellenler tarafından yapılmış bir çeşit kadırga-sb) ile pers ve barbarlarını yenerek bağımsızlığını kazandığımız greece *, yüz adet yenileri ile değiştirilmiştir. ve şuan, ilk kaydodulan, üç yüz süvari ve üç yüz iskit okçusu satın alındı. bunlar atina'nın sparta ile yaptığı barıştan kazanılan faydalardı, bu sebeple atina demokrasisine güç kazandırdı."

    --- spoiler ---

    ...300 iskit okçudan bahsetmesi akıllara (bkz: 300 spartalı) 'yı getirmektedir. açlıklayalım:

    "m.ö. 480 salamis deniz savaşı sonrasından 300 kişilik bu iskit okçuları çok önemliydi." dip notunda da görüleceği gibi bu okçular çok işe yaradığından bahsediliyor.

    biz burada kesin olarak 300 spartalı filmindeki savaşçıların kesin olarak iskit savaşçısı olduğunu söylemesek de hikayeyi teşkil eden 300 sayına denk 300 iskit savaşının olması bizler için önemli.
    köle olarak alınan bu okçuların yararlılıklarını yunanlı yazarlar söylüyor.

    türklerin savaşçı ve teşkılatçı olduğunu söylemeye gerek yok, esir olarak getirildikleri mısır'da ed devleti türkiyye'yi diğer adı memlük yani kölemen devletini kuran kıpçak türklerini, bizans'ta paralı asker olan peçenekleri gözünüzün önüne getirince bunun türklerin doğasında olduğunu görüyorsunuz.

    burada> da atina'nın jandarması olan iskitlerden bahsediyor..! yunan cumhurbaşkanı ilkin kendi tarihini okusa yine denize dökülecek bir duruma getirecek söylemlerde bulunmazdı...

    * (orjinalinde ellen ya da atina olmalı, çünkü o dönemde henüz yunanistan kelimesi kullanılmıyordu.-semra bayraktar )>

    (bkz: semra bayraktar)
    not: #74874631
hesabın var mı? giriş yap