• amonyum nitrat öyle patlamaz böyle patlamaz diye saçmalayanlara not: amonyum nitrat patlar arkadaşlar. kapalı bir ortamda aşırı ısınırsa patlar ( mesela kapalı bir binada yangın durumunda). 1947'de amerika'da texas city felaketinde de bir gemi dolusu havaya uçtu, orada da kimsenin füze atmasına gerek yoktu şimdi de yok.
  • havai fişek deposunda kaza ? havai fişekler böyle patlamaz kardeşim.
  • beyrut valisi görevlendirdikleri itfaiyelerden haber alınamadığını söylemiş. bütün hastaneler doldu, beyrut, lübnan ticaretinin %70'lik bir kısmını oluşturuyormuş. muhtemelen bu saatten sonra lübnan belini doğrultamayacak. umarım en gecinden olur ama bu patlamanın lübnan üstüne etkileri beklenen istanbul depreminde neler yaşanabileceği hakkında ipucu niteliği taşıyor olabilir.
  • bu aşağılık dünyada, 2020 yılında olsaniz bile patlayabilecek bir bombanin ihtimalinden sakinmalisiniz.
  • 15 temmuz darbe gecesi, beyrut’ta bi otel odasında tek başıma içiyodum. türk kanallarından da sadece trt 1 çekiyodu. dolayısıyla o kanal açıktı ama sesi kısıktı. telefonum kerhane acil çağrı merkezi gibi çalmaya başlayınca sesini açtım. hee dedim çogicmişim yatayım. ertesi gün durumun vehametini anlayacak olduğumun ne farkında ne de sikindeydm.
    1 ay kaldım orda. muhteşem bi şehrin içine nasıl sıçılır, kozmopolit kültür nasıl derdest edilir canlı canlı hissetim. kaldığım otel odası 12. kattı. şehrin talanlığı, savaştan tahripliği hd manzaramdı. insan gerçekten baktıkça üzülüyor.
    bu patlama beyrut halkının tarumar bilinçaltını tekrar diriltmiş ve ağır anksiyete yaratmıştır eminim. kim/ kimler sebep olduysa ya da kaderden ziyade bi durumsa, allah belalarını versin. değilse de çok geçmiş olsun ordaki psikolojisi halihazırda zaten bozuk halka..
  • https://streamable.com/mcy82f

    mantar bulutunun gunesi kapatmasi adeta olumun resmedilisi.
  • açıkçası şu anda düşünülmesi gereken başka bir şey var.

    patlama videolarında yanan deponun hemen yanındaki yüksek beyaz binayı gördünüz mü? o bina ne biliyor musunuz? ipucu vereyim: "ofis çiftçinin kara gün dostudur". şimdi hatırladınız mı o binanın istanbul'daki (ve izmir, ve diğer liman şehirlerindeki) eşdeğerini?

    o beyaz, yüksek bina lübnan'ın en büyük tahıl deposu arkadaşlar. lübnan gıda açısından kendine yetebilen bir ülke değil. toplam ihtiyacının en fazla %10 kadarını üretebiliyor. kalanı rusya'dan alınan tahıldan sağlanıyor. ve ülkede o tahılı indirip depolayabilecek kapasiteye sahip tek tesis o yarı yıkılmış beyaz bina.

    anlayacağınız "kim yaptı" "ne yaptı" sorularından daha önemli bir soru var: "bu insanlar ne yiyecek?"
  • yaşayan birisinden alıntı;

    "çok fazla amonyum nitrat ve kimyasal madde vardı. kimyasallar yıllarca limanın yanındaki denizde terk edilmiş bir gemide bulundu. 6 ay önce hükümet tekrar kontrol etti ve uzmanlar mümkün olan en kısa sürede ondan kurtulmaları gerektiğini söyledi. birçok insanın öleceğini ve bakılmadığı takdirde beyrut kentinin yok edileceğini bildirdi. hükümet dinlemedi, sonuç bu.

    hava zehirli, insanların evde kalmaları ve pencereleri kapatmaları ve dışarıdaysa kendilerini yıkaması isteniyor. limanın yaklaşık 15 dakika sürüş mesafesinde olan havaalanının tam karşısında olduğunu bilmeniz gerekir, havaalanı hasar gördü.

    7 km çapında doğrudan hasar var. o bölgedeki pencereleri bir anda paramparça eder. hastaneler dolu ve elektrik yok, doktorlar sokaklarda operasyon yapıyor, insanlar hayatta kalmak için savaşıyorlar. liman tamamen yok oldu.bu hafta limandan yiyecek ve tıbbi malzeme bekliyorduk. bu olmayacak.

    itfaiyeciler hala çalışıyor. hastaneler dolu ama yönetilebilir. her yerde ambulanslar, şehir ağlıyor. yarın ne kadar insan kaybettiğimizi fark edeceğiz ve gerçekten ne olduğunu göreceğiz.".
  • yıllar önce tunus'ta muhammed buazizi'nin kendisini yakmasıyla başlayan arap baharının etkileri hala devam ediyorken, böyle bir saldırının yapılmış olması domino etkisi gösterip başka olayları tetiklemez umarım.
  • tonlarca kilo patlayıcıyı ülkesinin başkentinde şehrin içinde en önemli limanının dibinde depolamayı anca bir ortadoğu ülkesi yapardı zaten. ne de olsa ihmalsizlikler üst üste binip başkentinin dörtte biri havaya uçunca suçu başkasına atmak kolay, israyil amariga dış güçler. şu ortadoğu denen cehennemde insan hayatı neden bu kadar ucuz sorup sorup duruyorum kendime. birilerinin cebi dolacak diye gene masum insanların canı yandı. kim bilir kaç çocuk annesiz babasız büyüyecek. kurtulanlar yaşadıkları psikolojik şoku bir ömür atlatabilecekler mi acep?

    hele merak ediyorum fabrikalar ve özellikle büyük çaplı kimyasal depolama alanları neden yerleşim yerlerinden uzak yerlere yapılır hiç düşünüldü mü acaba..
hesabın var mı? giriş yap