• arkadaşımın ricası üzerine başına gelen über rezaleti paylaşıyorum. gereken ilgiyi göstereceğinizi düşünüyorum sayın suserler.

    hemen edit: aşağıda bahsettiğim her işlemin belgesi elimde mevcut.
    not: telefon 2 yıl apple türkiye garantilidir.

    sonraki edit: bilgi eksikliği olmuş, e-devlet anakart değişimi için telefonun kayıtlı olduğu pasaport numarasını istiyor, ama sorun şu ki, ben telefonu ilk olarak türkiyeden aldım, yenisi bana yurtdışında teslim edildi.
    ayrıca bu sorunun apple ile alakası ne diyenler olmuş, apple telefonun'un türkiye'ye kayıtlı olduğunu görüyor, değişim yapınca imei kaydının yapılamayacağını da biliyor, ama hiç bir bilgi vermiyor.

    türkiye'de bir mağazadan iphone 6s aldım. yurtdışında iş seyahatinde olduğum sırada telefonda bir sıkıntı çıktı. ben de bulunduğum ülkedeki apple mağazasına gidip sorunu gösterdim. gerçekten hızlıca ilgilenip sorunun donanımsal olduğunu ve bana yeni bir telefon vereceklerini söylediler. ben e-devlet üzerinden değişen anakartlar için kayıt yapılabildiğini bildiğim için ıslak imzalı değişim belgesi talep ettim.

    rezaletin kısa versiyonu:

    btk imei kaydını ücretsiz yapmayı reddediyor, apple imei kaydının parasını verip yaptırın diyor. türkiyeden aldığım telefon apple'ın global garantisini kullandığım için kullanılamaz hale geldi. ve yeni telefonun imei'si türkiye sistemine kayıtlı olmadığı için apple türkiye sınırlarında garanti hizmeti alamazsınız diyor. böylece kalan 1 yıllık garanti hakkım da boşa gidiyor.

    işin komik yanı, eğer telefonu yurtdışından alıp imei kaydı için para ödediyseniz, aynı işlemi e-devlet üzerinden kolayca yapabiliyorsunuz. yurtdışında değişen anakart için devlet para talep etmiyor. ama türkiye'den aldıysanız ilk telefonun imei'si kayıtlı değilmiş gibi davranıyorlar.

    rezaletin uzun versiyonu:

    türkiye'ye döner dönmez apple'ı aradım ve elimdeki belgenin türkçesini talep ettim. türkçe belgeyi btk ya ilettiğimde sorunumun çözüleceğini ve belgeyi kargolayacaklarını söylediler, fakat söyledikleri sürelerde belge elime ulaşmayınca belge durumunu sorduğumda belgenin kargolanamayacağını söylediler.

    uzun tartışmaların sonunda bu belgeyi kargolayamayacakları apple tarafında kesinleşti, istanbula gelip belgeyi alabileceğimi söylediler. ben izmir'de yaşıyorum, bir belge için onca zaman, para ve enerji harcayıp ayaklarına gitmek istemedim. bir arkadaşımın benim yerime gidip alabileceğini söylediler. yaklaşımdan rahatsız olsam da zorlu center'a yakın oturan bir arkadaşım olduğu için sorun etmedim ve ondan apple'a gitmesini rica ettim. arkadaşım gidince telefonun kendisini görmeden bu belgeyi veremeyeceklerini söylediler. kısa bir tartışma sonucu bu belge alma denemem sonuçsuz kaldı.

    yetkililerle uzun görüşmelerinin ardından apple belgeyi kargolamayı reddedince telefonumu istanbula giden bir arkadaşımla birlikte göndermem gerekti. telefonu görünce de belgeyi veremeyeceklerini söylediler, telefon sahibini görmeleri gerekiyormuş. ben çağrı merkezini arayıp 1 saat kadar konuştum, bunun üzerine şubeye bir mail attılar ve arkadaşım belgeyi aldı. bu durumda bile belgeyi sorun çıkartarak uzun sürede verdiler(arkadaşım mağazada 3 saat kadar beklemek zorunda kaldı)

    e-devlete anakart değişimi için giriş yapınca fark ettim ki pasaport/belge no olmadan işlem başlatılamıyor. bunun üzerine btk yı aradım ve bu işlemin imkansız olduğunu söylediler. imei kayıt ücreti ödeyip pasaportuma kaydetmemi önerdiler. apple'ı aradım ve hem yardım, hem de bana verilen hatalı bilgilerin telafisini talep ettim ama yardımcı olmadılar.

    bunun üzerine tim cook'a durumu anlatan uzun bir mail attım (tcook@apple.com). cevap almayı beklemiyordum ama çağrı merkezinde daha yukardan biri bana ulaştı ve durumu incelediğini, gerekli kayıtları oluşturduğunu ve bana verilen yanlış bilgilerin yarattığı mağduretle ilgili özür dilemek için bana bir hediye göndermek istediklerini söyledi(airpod). ama gün sonunda sorunumun çözülemeyeceğini, telefonumun türkiye'de geçerli imei'ye sahip bir telefonla değiştirilemeyeceğini söyledi.

    bir de işin cimer ayağı var. btk ile konuştuktan sonra hem btk'ya hem de cimer'e 2 kere yazdım. ikisinde de "120 nolu btk iletişim hattıyla görüşebilirsiniz" şeklinde jenerik bir cevap aldım.

    sonuç olarak apple global garanti bir yalan, telefonun işe yaramaz hale gelebileceğiyle ilgili hiç bir bilgi de vermiyorlar. apple cihazınız bozulursa yurtdışında mağazaya gitmeden önce bu durumu bilin.

    edit: yazım hatası
  • rezalet puanım 10/10. garantiden değişen telefona imei kayıt ücreti istemek nedir? btk’nın bu noktada düzeltmeye gitmesi şart.

    hadi türkiye’de böyle bir saçmalık var diyelim, apple’ın bunu bilmesi veya böyle bir durumda müşterinin yanında olması gerekirdi. örneğin kayıtsız telefonu alıp türkiye’deki apple store imei kayıtlı bir telefon verebilirdi, sözde müşteri memnuniyetini önemseyen bir firma bu.
  • rezalet ve sonucunda hezimet.

    hatta asil rezalet olan telefon kaydettirme denen olaydır. telefon kaydettirme ne demektir ? dünyanın neresinde boyle birsey vardir ??? boyle dangalakca birsey cidden anca burada olur. mesela kopekler icin gsmli trackerlar var. kopeğiniz kaybolursa bulun diye. o meret de bu imei şaklanbanlıgı yüzünden kullanılamiyor. bazı ithal araba modellerinde bu sekil gsm kullanan yol yardım sistemleri veya araba icine wifi dagitan 4g sistemler bulunuyor. onlar da calismiyor bu iblislik yüzünden.
  • şurada saçma bir bilgi var. imei kaydı için pasaport nosu isteniyor ama veremiyorum demiş. iş seyahatinde değiştirilen telefon için nasıl pasaport nosu veremez. türkiye apple store da telefonunu yaptıramayan arkadaşım aynı şekilde telefonu amsterdam'da değiştirdi. imei kaydı sorunsuz oldu.
  • (bkz: seyahet)
    dünyanin en yüzeysel adami olarak ben..

    rezalet puanim 10/10
  • imei kayit olayi herkesi magdur ediyor kisacasi
  • gelen sıfır airpodu satıp o parayla imei kayıt parasını ödeyip teğet geçebilecek bir rezalet.
  • yurtdışında firma müşteri memnuniyeti için elinden geleni olması gerektiği gibi yapmış ama türkiye'de yaşadığımızı unutmayalım diye btk geri kalan her şeyi üzerine yaraşır bir şekilde yerine getirmiş olarak görünüyor.

    apple belgeyi vermiş sizde de pasaport numarası var ise kayıt yaptırabilmeniz lazım. yukarıda ki yazarın dediği gibi burada bilgi eksiklği var.
  • ımeı kaydı tamamen tc ye özel bir durum. adamlar telefonunu ücretsiz değiştirmiş sen hala bıdı bıdı yapıyorsun apple'a. git derdini btk ya anlat.
  • firma global de ulke global degil. aile sirketi.
hesabın var mı? giriş yap