• ilk elektronik bilgisayar. kısa adı (bkz: abc) dir.

    (bkz: john vincent atanasoff) ve asistanı (bkz: clifford e. berry) tarafından 1939-1942 yılları arasında tasarlanmış ve yapılmıştır. 2. dünya savaşı yüzünden çalışmayı bırakmak zorunda kaldıklarından abc tam bitmemiş olup son hali çalışır durumdaydı. o zamanlar atanasoff fizik dersi veriyorken berry de lisanüstü elektirik mühendisliği öğrencisiydi. zamanın diğer bilgisayarlarından daha küçüktü. günümüz bilgisayarlarının hafızalarında(ram) olduğu gibi depolama için kondansatörler ilk defa kullanılmış olup aynı anda 30 eşzamanlı işlem yapabiliyordu. ne yazık ki, çalışmalar bırakıldıktan sonra, parçaları için söküldü. bununla birlikte, 1994 yılında iowa state üniversitesi'nden bir ekip, bilgisayarı 1997'de bitirmek üzere yeniden inşa etmeye başladı.

    abc, doğrusal cebirsel denklem sistemlerini çözmek gibi belirli bir amaç için tasarlanmıştı ve en fazla 29 bilinmeyenli denklemleri çözebiliyordu. bu gibi matematik problemleri o zamanlar bilim adamları ve mühendisler tarafından karşılaşılan çok zorlu ve zaman alıcı problemlerdi. abc'nin yapıldığı 1930'lu ve 1940'lı yıllarda kullanılan tek hesap aleti toplama, çıkarma, çarpma ve bölme gibi basit işlemler yapabilen masa hesaplayıcılarıydı.

    abc'de kullanılan fikirler, daha sonra dünyanın ilk genel amaçlı bilgisayarı olan (bkz: eniac)'ın yapımında kullanıldı. abc için geliştirilen yöntemler ve teknoloji, ardılları üzerinde büyük bir etki yaptı ve elektronik bilgi işlem yolunun açılmasına yardımcı oldu.
  • mucidi olan bulgar asıllı john vincent atanasoff'ın dedesi türkler tarafından öldürülmeseydi belki hiç amerikaya kaçmayacaklar belki de bilgisayar teknolojileri bugün çok daha farklı noktalarda olacaktı. (bkz: ironi)
hesabın var mı? giriş yap