• benzinli araclarda kullanilir. epoksi recineli bobinler plastik bir kap icersine yerlestirilmis birincil ve ikincil sargilardan olusmustur. kabin içine recine vakum altinda doldurularak, dielektrik katsayisinin çok yuksek olmasu saglanir.
    kabin disinda kapali devre olusturan yuksek manyetik ozellige sahip sac paketi vardır. bunlarda klasik tip bobinlere gore daha yuksek cikis gerilimi (30.000 volt’dan fazla) almaya olanak saglamaktadir.
  • aslında uzun ömürlü olan bu parçanın katili, şüphesiz ki lpg sistemleridir. üstelik bunun 1 tanesini değiştirmek için 50 tl işçilik ücreti isteyen allahsız kitapsızlar var sanayide. eliniz pense, tornavida tutsun da ellerini ovuşturarak müşteri bekleyen bu sırtlanlara paranız yar olmasın. mümkün mertebe kendi işinizi kendiniz görmeye çalışın. adamı zorla usta yapar bu sözde ustalar...
  • 80.000 km'deki aracımda ömrünü tamamlayan parça.

    semptomlar şu şekilde idi;

    -soğuk çalıştırmada problem yok. tek marşta araba çalışıyor. ne zamanki motor 90 dereceye geldi; arabada bir isteksizlik ve tekleme meydana geliyordu. hatta ve hatta rölantide kendi kendine stop dahi ettirmişliği vardır bu parçanın.

    velhasıl; stop etme durumu sonrası, 1-2 saat bekledikten sonra araba tekrar tek marşta çalışıyor. bekleme sonrası çalışma sebebi ise şu; gaz verdiğiniz anda; doğru düzgün bir ateşleme olmuyor. motora giden benzin ise tam yanmıyor ve buji uçları ıslandığı için çakmıyor. bu sebeple araba çalışmıyor.

    sonuç olarak; araç rölantide iken fazla sarsıntılı çalışıyor ise, yokuşlarda bayılma yapıyor ise bilin ki bu parçanın ömrü bitiyordur. ihtiyatlı olmakta yarar var. 60.000km bakımında mutlaka gözden geçirilmelidir.
  • ehliyet kitabını kurcalarken elektrik ve sigorta kısmında karşılaşılan terim.
  • benzinli araçlarda bujilerin ateşlemesi için elektrik sağlayan parçadır. her bir buji başına bir bobini vardır. düzgün çalışmadığı takdirde arabaya tekleme yaptırabilir, yakıtı düzgün yakamadığı için arabanın yakıtını artırabilir.
  • benzinli araçlarda piston başına bir tane bulunur. 2-3 bobinle sakin sakin sanayiye kadar gidebilirsiniz.

    set olarak değişmesi makuldür. sadece bozulanı değiştirdiğinizde sıra sıra değerleri de kısa süre içinde bozulacaktır.
  • dsg vites benzinli vag grubu araçlarda sürüş esnasında arka arkaya tekleme ya da vuruntu sorunu yaşıyorsanız kontrol edilmesi gereken ilk şey ateşleme sistemidir. ileri seviyeye gelmeden arıza ışığı yakmaz, odb taramasında hata kodu göstermez. bu şikayetle servise giderseniz direkt kavrama setinin değişimini önerip kol gibi bir fatura keserler. kavrama seti değişimi sonrasında şikayetin devam etmesinden dolayı servise geri gittiğinizde ise haberiniz olmadan bobin ya da buji değişimi yaparak sorunu kökten çözerler. bu parçaların bedelini almazlar, çünkü kavrama seti değişiminde hayvan gibi işçilik bedeli almışlardır. arıza çözülmüş, artık iş işten geçmiş ve ihtiyacınız olmadığı halde sıfır bir kavrama setiniz olmuştur.

    bu tür durumlarda önce bobin(lere), sonra buji kablosu, en son bujiler kontrol edilmelidir. bazı motorlarda kalem bobin, bazılarında ise bobin kutusu (dörtlü şekilde) bulunur. kalem olanlarda sadece arızalı olanı değiştirmek geçici bir çözümdür, önerilen ise takım halinde değiştirilmesidir. eğer bobinlerde bir aşınma olduysa beraberinde bujilerin ve varsa buji kablolarının set halinde değiştirilmesi daha iyi olur.

    hazır değişiyorken bir çılgınlık edip ngk markalı r8 bobinlerle değiştirirseniz aracınızın sürüşü ve gidişinde ciddi bir fark hissedilir hale gelir, aracınız ihtiyacı olan ateşleme ve voltaja fazla fazla ulaşır.
  • bir ateşleme bobini, pilin düşük voltajını, yakıtı tutuşturmak için bujilerde bir elektrik kıvılcımı oluşturmak için gereken binlerce volta dönüştüren bir indüksiyon bobinidir.

    örnek verecek olursak , arabayı çalıştırmak için bir ateşleme bobinine ihtiyaç duyarız aracınız geri tepiyor, tekleme yapıyor, başlatma veya durma sorunları yaşıyorsa, muhtemelen arıza ateşleme bobinleriniz olabilir.

    ateşleme bobinlerinin arızalanması yakıt ekonomisinde bir düşüşe neden olabilir, çünkü bujilerinizdeki daha az güç, aracınızın güç aktarımı eksikliğini telafi etmek için mücadele edeceği ve daha fazla yakıt kullanacağı anlamına gelir.
  • distribütör olarak da adlandırılan bir parçadır ve bu isim de doğru anlamda kullanılır. aküden alınan gücü, dönüştürerek pistonlara ileten bir elemandır.

    lpgli araçlarda yüksek ateşleme gereksinimi nedeniyle, benzinli araçlara göre görece olarak daha çabuk bozulabilen bir parçadır. aracın ateşleme sisteminin beyni, tam olarak bu parçadır.

    aracın motorunun randımanlı çalışması ve normal performansını verebilmesi için gerekli olan en temel üç öğeden birisidir desek yanlış olmaz. diğer ikisi ise buji ve buji kablosudur.

    ateşleme bobininden üretilen akım, buji kabloları ile bujilere iletilir. bujilere ulaşan akım, piston içinde belirli bir zamanlamaya göre kıvılcım olarak aktarılır.

    doğal olarak bu üç elemandan birisinde olacak bir sorun, düzgün ateşlemenin oluşmasını engeller. bu da motorun düşük randımanla çalışması, dolayısıyla çekiş düşüklüğü ve yakıt sarfiyatında artış olarak kendini göstermektedir.
hesabın var mı? giriş yap