• afganistan'da bir gelenek. kız çocuklarının erkek çocuğuymuşçasına yetiştirilmesi. bizdeki erkek adamın erkek evladı olur düsturundan ziyade, onlarda aile için bir nevi toplumsal statü, şans gibi bir şey.

    ebeveynler bakıyor ki dördüncü beşinci çocuğun da çükü yok, son evlatlarını erkek kıyafetleriyle, erkek saçıyla, erkek gibi davranarak büyütüyorlar. bu çocuklar, kız çocuklarından ayrı olarak babalarına işlerinde yardım ediyor, meslek öğreniyorlar. annenin ve diğer kız kardeşlerinin yaptığı şeylerle pek vakit harcamıyorlar. tabii erişkin yaşa geldiklerinde kapanmaları lazım geliyor.

    işin ilginç yanı, bir çok psikolog ve kadın hakları savunucusu -haliyle -bunun insan haklarına aykırı ve zalimce olduğunu belirtiyor olsalar bile, böyle büyüyen kız çocukları, normal bir şekilde yetiştirilmiş olsalardı hayatları boyunca böyle tecrübeler edinemeyeceklerini, hem erkeklerin hem kadınların dünyasını öğrenebildiklerini ve bunun onlara özgüven verdiğini söylüyor.

    kaynak için (bkz: bbc)
  • kızların erkek kıyafeti giydirilimesine deniyor. afganistanda zorunlulukdan dolayı gerçekleşen durum.
  • bu tür adice gelenekleri olan insanları sorgusuz sualsiz ülkemize alıyorlar. zaten had safhada olan taciz tecavüz olaylarının üzerine bu tür kayıtsız kişilerde maalesef ekstra oluyor.
  • kelime anlamı erkek gibi giyinmek olan bir afgan geleneği. afganistan'da yüzlerce yıl önce kadınların savaşa katılmak ve kendilerini savunabilmek için erkek kılığına girmelerine denmiş fakat savaş sözkonusu olmamasına rağmen hala devam eden bir gelenek. bu gelenek örneğinde cinsiyet kimliklerinin performatifliği konuştuğumuz podcastimiz.
  • cahiliye adetlerinden hallice bir gelenek.
hesabın var mı? giriş yap