• yalandır. an itibariyle 1(bir) litre süt a101'de 2.15 bim'de ise 2.25 tl'den satılmaktadır.

    edit: yarım yağlı
  • bizim köyün oralarda üreticiden 1 ile 1,5tl arasında fiyata toplanan sütdür.

    ek bilgi amaçlı edit: köylü bir inekden 15-25 lt arasında süt aldığını söylüyor. hesabı siz yapın. bakım şartları ise oldukça kötü: genelde ufak alanlara sıkışmış, hazır yemlerle ilaçlarla beslenen, kendi gübresi içinde yaşayan hayvanlar...
  • geçen trabzon tonya'nın bir yaylasından dönüyoruz. oranın sakini köylüsü bir teyzeyle karşılaştık, aldık arabaya sohbet ediyoruz. hoş beş derken teyzeye sordum,
    teyze ineklerin var mı
    iki tane var dedi
    yağ mağ varsa alayım dedim,
    daha ineklerim yavrulamadı dedi
    dedim sütü kactan satıyorsunuz
    hiç sorma oğlum, şu aşağıdaki kooperatif 1 tl'den alıyor dedi.
    evet ekşici arkadaşlar bunun denizli'si, balıkesir'i, antalyası varın siz düşünün. 1 tl'ye gariban köylüden alınan süt sofranıza 4-5 tl'ye geliyor. kim kazanıyor?

    #76053732 ilgili entrideki arkadaşa bir cevap verme gereği hissettim. pek de güzel çarpıtmış. sütün çiftçiden alınma süreci ile başlamış, fabrikadaki işlenme sürecini ağdalamış da ağdalamış sonra ülkenin temel tarım politikalarındaki yanlışlıklara direksiyonu kırararak "adam haklı beyler!" algısını yedirmiş. politika konusunda haklı amenna ama burda başlıkta vurgulanan ve tüketiciye yansıyan artışı düşünürsek en az paya sahip olan köylü/çiftçidir.

    şimdi bir gıda ürünü üretiyorsak bunun fabrika çıkış fiyatına yansıyan en büyük kısmı ham madde maliyetidir. günlük 100 ton süt işleyen bir işletmenin hammaddeye ödediği miktar 100 bin tl'dir, diğer kalemlerin (hani demiş ya yol yabtık, elaktirik gedirdik, koprü yabdık...) maliyete etkisi bırakın bireyselde, toplamda bile hammaddeden gelen orana yaklaşmaz. bunun yanında işletmenin aldığı sütteki yağ da cebine kalır, bu işin kârıdır. senin standardize edilmiş tam yağlısütünün yağ oranı %3'tür. yarım yağlı da bu oran daha düşüktür. 2017 eylül tüik verilerine göre işletmecilerin aldığı sütlerin ortalama yağ oranı % 3.4 olarak verilmiş. şimdi 0.4 puanlık bir fark olarak görmeyin, % 13.3'lük bir fark olarak bakın. diğer taraftan mevsimsel etkilere ve hayvanın ırkına bağlı olarak bu oran % 5'in üzerine çıkmakta. bunlar hep işletmenin cebine kalan kısımdır. kalitesel özellikleri iyileştikçe üreticiye bir miktar yansıtılmakla birlikte, kalite değerleri düştüğünde üreticiye negatif yansıması daha fazla olmaktadır. merdiven altı üreticileri daha beter. işletmeci, tabiri caizse sütün etinden tırnağına kadar yararlanır. daha var da var... burda mesele tüketiciye yansıtılan fiyat artışının, üreticiye/çiftçiye yansıtılmamasıdır. kimse eğip bükmesin. kafa yoruyorlarsa arada açılan makastaki fark kimin cebine giriyor, onu söylesinler.
  • akıllara pikachu kerem ve afet hocayı getirir.
  • üretici litresini 1-1,5 lira civarı bu adamlara satıyor, yem fiyatları, bakım masrafları, ilaç, veteriner masrafları ortadadır ve çiftçi zararın içinde veya eşiğinde bilmiyoruz. fakat firmalar işleme, paketleme işini 3 liradan fazla koyuyor. bu üreticilik değil, komisyonculuk. madem çiftçi iyi para kazanıyor, çiftlik kur ama olmaz bedava sütü al, işle paketle dünya kar yap ne gereği var. bir ara moova sütleri vardı kendi çiftliğindeki ineklerden sağıp, paketleyip, satıyordu ne oldu battı, demek ki çiftçi para kazanmıyor.

    en iyi verimi doğayı taklit ederek elde edersiniz, besin piramidini bilmeyen yoktur, en altta üreticiler vardır onların üstünde tüketiciler. buna göre uyarlarsak işleyişi, ne zaman fotosentez yapan canlılar yani üreticiler bitti, o zaman dünya biter, ne zaman çiftçi, köylü bitti, o zaman da ülke biter nokta. saygılar efendim.
  • süt tozu alalım yine, malum bu ara yine abd sevici olduk.
  • süt üreticileri sütümüzü satamiyoruz diye sutlerini yollara döktüileri bir zamanda süt ürünlerinin nerdeyse hergün zamlaniyor olmasi kadar saçma olan bir durum.
  • beni fena halde ekonomik buhrana sokan durum.

    uzun zamandan beri süregelen süt içme alışkanlığım var. sabah akşam yarım litre(bir bira bardağına tekabül ediyor, ölçtüm) ballı süt içiyordum onu da elimden alacaklar gibi duruyor. ee bu hayatı niye yaşayayım ki süt de içemeyeceksek.

    bal fiyatlarından hiç bahsetmiyorum haliyle, bursumun süt-bal ihtiyacımı karşılayamamasına ne demeli!

    entry süt kaynatırken yazılmıştır. sabır.
  • uht yarim yagli sut fiyati vererek ucuz oldugu soylenen fiyatlari gormemize neden olan durum. su karistirilmiz sokak sutunu soyleseydini bari, cam sise pastorize sut alaniniz yok galiba hic.
hesabın var mı? giriş yap