• spd olmayan bir bisiklette bunları kullanmak tam bir işkencedir.
  • bisikletin pedalına kilitlenmek için altında kilit (kâl) bulunan (bkz: spd), normal hayatta yürümek için hiç uygun olmayan, sadece bisiklete binerken kullanılması gereken ayakkabı. dağ bisikleti ve yol bisikleti ayakkabısı olarak ikiye ayrılır. ikisinin de kilitleri ve pedalları farklıdır. yol bisikleti ayakkabısının pedalı ve kilidi daha uzun mesafede kuvvet uygulanacağından daha geniş, dağ bisikleti ayakkabısınınki ise arazideki iniş ve çıkışlarda sık sık pedaldan çıkarmak zorunda kalınacağı için daha küçüktür kolayca takıp çıkarılabilir ama dağ bisikleti pedalında uyguladığınız kuvvet yol bisikletine göre daha azdır.
  • her ne kadar dağ bisikleti / yol bisikleti ayrımı olsa dahi, her pedal her bisiklete uyuyor.

    ayakkabıyla pedalın uyumu pedaller alınırken içinden çıkan kallerle sağlanır. bu kaller ayakkabıya vidalanarak kullanılır. dağ bisikleti ayakkabısının kalleri ayakkabının içinde olduğundan yürürken sıkıntı yaratmaz, bu yüzden iki tür bisiklet kullananlar için de daha çok tercih edilir. ben de yol bisikleti ayakkabısı kullanmadığım için net bir bilgiye sahip değilim ama aralarında ciddi bir performans farkı olmadığı söyleniyor.

    yurdumuzda bisiklet ayakkabısı yurtdışının neredeyse iki katı fiyatına satıldığından mutlaka ayakkabıyı bir şekilde burada deneyip, numarasından emin olduktan sonra mümkünse yurtdışından almanızı öneririm. çünkü ayakkabının ayağa tam olarak oturması mühim, ve ayakkabıların kalıpları markadan markaya olduğu gibi zaman zaman aynı markada dahi farklılıklar gösterebiliyor.

    bisiklet ayakkabısı performansta önemli bir fark yaratıyor, alışmak genellikle korkulduğu kadar uzun sürmüyor ve kullanımı eziyet de değil. sürekli olarak bisiklete biniyorsanız ve sırf bu kaygıları taşıdığınız için almıyorsanız hata yapıyorsunuz bence.

    edit: yol ayakkabısıyla dağ bisikleti ayakkabısı arasında gayet ciddi bir performans farkı varmış, kullandım, gördüm, kesin bilgi. burayı da güncellemiş olayım.
  • bisikleti arada bir kullanıp, aylarca paslanmasını bekleyen insanlar için gerekli olmayan bir giyim materyalidir. ancak, bisikletiyle yatıp kalkanlar için, vazgeçilmez bir aksesuardır.

    bisikleti normal pedalla kullanan bir kişi gideceği yere ulaşmak için 100 birim pedal basıyorsa, bisiklet ayakkabısıyla gideceği yere 50 birim pedal çevirmek durumunda kalıyor. çünkü; bisiklet ayakkabısıyla pedalı yukarı doğru da hareket ettirebildiği için, pedala basmak deyimi, pedal çevirmek olarak değişiyor.* en nihayetinde, pedalı yukarı da hareket ettirebildiği için, kısa sürede daha fazla yol almaktadır.
  • normal bir spor ayakkabidan ayrilan en buyuk ozelligi ayakkabinin altina takilan kramponlar ile pedala baglanma imkani olmasi ve pedali sadece iterek degil cekerek te dondurerek daha fazla verim ve guc kazandirmasidir. bir baska avantaji da ayakkabi pedala bagli oldugu icin yol bisikletiyle sprinte kalktiginizda ya da dag bisikletiyle dag bayir inerken ayakkabiniz pedalanizdan kayip dusmenize yol acabilecek bir kazaya yol acmaz.

    bunun disinda birkac kucuk farkliligi daha vardir normal spor ayakkabilarindan. ornegin bu ayakkabilarin tabanlari cok serttir, amac gucu pedala vermek oldugu icin yumusak degillerdir. bisikletten indiginizde fazla uzaga gidemeden agritmaya baslar. yine pedal veririrken aynakola dolanmasin diye bagcik yerine cirt cirtli olurlar genelde. son donemlerde cirt cirt yerine boa sistemli ayakkabilar da revacta. yine sonucta amac sadece pedal cevrilirken kullanilsin diye bu ayakkabilarin tabanlarinda da hava almasini sagliyacak acikliklar bulunur. bu sebeple farketmeden bir su birikintisine basarsaniz ayakkabiniz bi havuzcuga donusebilir.

    krampon alernatifleri olarak en meshurlari shimano'nun gelistirdigi spd (dag grubu) ve spd-sl (yol grubu) kramponladir. bu kramponlari pedal ile uyumlu olmasi gerekir. o sebeple genelde pedal/ayakkabi beraber satin alinir.

    bisikleti ciddi bir hobi olarak dusunen herkesin edinmesini tavsiye ederim.
  • numara olarak hep bir numara büyüğünü alın diye tavise edilen bisiklet zamazingosudur. adidas giyen biri olarak numarası bisiklet ayakkabısı ile aynı. her satıcıya alanmayın. (adidas spor ayakkabı numaram 42, nortwave yol ayakkabım da 42, shimano r065 lerim de 42, yani spor ayakkabı giyiyorsanız numara değişmiyor.)
  • bisikletten en iyi şekilde verim almak için kullanılması şart olan ayakkabıdır. normal ayakkabı ile bisiklet sürdüğümüz zaman, basarken kuvvet uygularız fakat yukarı doğru ayağımızı kaldırırken o kuvvet boşa gider pedalı çevirmez. bu ayakkabı ile pedala bağlı olduğumuzdan mütevellit kuvvet her daim pedala oradan tekerlere aktarılır. elzem değildir fakat performansınızı artırmak, yarışlara katılıyorsanız daha iyi dereceler elde etmek ve bisiklet kontrolünü daha iyi sağlamak için idealdir.

    ilk zamanlar düşeceksiniz her fani gibi ama 1-2 düşüşten sonra omurilik devreye giriyor ve sanki o ayakkabı uzvunuzmuş gibi takıp çıkarmaya alışıyorsunuz.

    numara konusuna gelirsek benim ayak numaram 42-43 arası markaya göre değişiyor. (42 biraz sıkıyor 43 hafif bol geliyor) dağ ayakkbım nortwaveidi ve 43 numaraydı tam oluyordu. yol ayakkabım shimano rs80 tarzı birşeydi tam hatırlamıyorum o da 42.5 du idael gibiydi. ayakkabıyı internetten alıyorsanız kullandığınızın yarım numara büyüğü olabilir. deneyerek alıyorsanız çok sıkmamasına(bir süre sonra ayağı feci ağrıtır) ve bol olmamasına dikkat edin(sürekli basma ve çekme hareketi yaptığınızdan dolayı içeride ayağınız sürekli oynar)

    son olarak, bu ayakkabılarla yürümek zordur fakat imkansız değildir. sümela manastırına bisikletle tırmanıp daha sonra yaya olarak manastırın tepesine çıkabilmiş biri olarak (bilenler hak verecektir manastır yolu çok dik ve taş toprak hayli kaygan) uzun süre yürümenizi önermem ama bisikletten inip 15-20 dk dolanıp çok sıkıntı çekmeden devam edebilirsiniz.
  • seçiminde oldukça dikkatli davranılmalıdır. yapımında kullanılan madde kadar ayakkabının ayağınızı sarmasına da özen göstermelisiniz. bu yüzden ayakkabının üst kısmında ayağınızı daha çok sıkmasını sağlayacak(sağlamlığı önemli) materyallerin kullanımına dikkat etmelisiniz.

    şekil a:
    http://www.sidisport.com/…gle5fit-whiblared-low.jpg

    şekil b:
    http://cdn.velonews.competitor.com/…10/unknown.jpeg

    genelde bu tipte olur ayakkabıların üst kısmı. cırt cırtlı diye tabir edilen velcro modelde(şekil a) ayakkabı ne kadar kaliteli olursa olsun yapısının zamanla az da olsa aşındığını tecrübe ettim(velcronun yapışkanlık özelliğinin).

    bu yüzden şekil b deki gibi misinayla bağlantısını sağlayıp mekanizmayı döndürme suretiyle sıkma gevşetme işini yapabileceğiniz ayakkabıları seçmeniz daha uzun ömürlü kullanım sağlayacaktır.

    dediğim gibi en önemli noktalardan biri ayakkabının ayağınızı yeterince sarması(ayakkabı ayağınızın içindeki boş alanda ne kadar çok hareket ederse,rahat kalırsa, pedala basarken uyguladığınız kuvvet o miktarda etkilenecektir). yine ekonomik durumunuza göre ayakkabının ( en azından tabanının) karbon olarak seçilmesi size avantaj sağlayacaktır. performansınızı etkileyecek unsurlardan biri de ayakkabının esnemez olmasıdır. esneyen taban, siz ayakkabıya güç uyguladığınızda, ayakkabının kendini esnetip gücünüzün bir kısmını emmesi demektir. tüm gücünüzün pedala gitmemesi demektir.

    marka olarak da louis garneau ve sidi öneririm. sidi italyan markası olduğu için estetik açıdan insanları daha çok cezbetme potansiyeline sahip.
  • pedal ile sürücüyü bütünleştiren, sürüş zevkini arttıran ayakkabılar. genel olarak iki ana başlığa ayrılabilir; spor ayakkabı türevi ile mes benzeri tiplerdir bunlar. halı saha kramponuna çekilen "iyiymiş ya bunlar, her türlü kullanılır" muamelesine tahamülü yoktur bu ayakkabıların. tahmin edilebileceği üzere kendisi bisiklet üzerinde nasıl konforluysa, haricen o kadar berbattır.
  • fiyatlari muthis artmis ayakkabilarin.
    uygun fiyatli bir site bilen varsa link alabiirim
hesabın var mı? giriş yap