• italya'nın güneyinde bir süper volkan kalderası. 39 bin yıl önce patlamış ve 5 milyon km. karelik bir alanı etkisi altına almış. kalderanın kendi içindeki faaliyetlerinden dolayı italya'nın güneyi 30 yılda 3 metre yükselmiş. 100 yıl içinde patlama olasılığı % 1. avrupa'nın neredeyse tamamı, anadolu'nun batı yarısı, ortadoğu'nun levant bölgesi ile kuzey afrika direk etkilenecek. piroklastik akıntının ulaşacağı yerler. tabi saint helens'in püskürttüğünden binlerce kat fazla lav ve gaz püskürteceğinden dünya volkanik kışın etkisine girecek ve huzurlarınızda onlarca yıl sürecek global kuraklık.. insanlığın sonu gelir mi; hayır.

    (bkz: yellowstone)
    (bkz: volkanik kış)
  • huysuzlanmaya başlamış. yakın gelecekte patlamasından endişe ediliyor.
    edilmeli çünkü kendisi patlama indeksi 7 olabilen bir volkan ki bu da yellowstone'un bi altı oluyor. tabi bu indeks logaritmik artıyor ama gene de italya'nın bir kısmı direkt tehlike altında demek.
  • kaç gündür önüme haberleri düşüyor. "patlaması yakın", "beklenenden çok önce olabilir" vs. diye.

    nisan ayında, deprem bildirim uygulamasında bu bölgede 2 civarı büyüklükte birçok deprem gözlemlemiştim. o günden beri de google bana itinayla patladı, patlayacak haberleri gösteriyor.
  • geçen gün sabaha karşı, bu bölgede son 40 yılda yaşanmış depremlerin en büyüğü gerçekleşmiş. hatta ben earthquake network 'te alarmı bin kilometrelik alana ayarladığım için, sabaha karşı uyandığımda ekranda kocaman "deprem oldu, hafif sarsıntı hissedebilirsiniz ya da hiçbir şey hissetmeyebilirsiniz" yazıyordu. çünkü bana mesafesi 992km idi. büyüklük olarak 5.6 gösteriyordu. ben "eyvah, gerçekten geliyor bu sefer" dedim. sonra diğer uygulamalara bakınca böyle bir şey görmedim. 4.2'lik bir deprem görünüyordu. nitekim, bu büyüklük onu son 40 yılın en hissedilir depremi yapmaya yetmiş. son zamanlarda bu bölgede yaşanan depremlerin karakterlerinin değiştiği söyleniyor. önceleri daha cok deprem fırtınası şeklinde sarsıntılar görülürken, son aylarda tekil ve daha şiddetli depremler görülür olmuş. bu da magmadaki gerginliğin arttığını gösteriyormus. yerkabuğu da surekli yükselneye devam ediyormuş. şu grafikte görülebilir.

    en son böyle bir hareketlilik 1982-1984 arası görülmüş. yine bu hareketlilik durulabilir ve süper volkan sakinleşebilirmiş. ama 2016 yilinda, yerkabuğunun 1984'teki seviyesine tekrar ulaşılmış ve o günden beri daha da yükselmeye devam ediyormuş. işin özeti uzmanlar yine her zamanki gibi "her an, her şeye hazır olmakta fayda var" diyorlar.
hesabın var mı? giriş yap