• eskinin 4.4 kattrilyon lirası değerinde bir robot. işte bu yüzden onlar dünyanın ağası, biz ise marabaları.

    edit: bu arada marslılar kendisini pek hoş karşılamamış anlaşılan.

    http://a4.sphotos.ak.fbcdn.net/…136_143768077_n.jpg
  • ilk gonderdigi fotograflar dusuk kaliteli olan robot.
    dusuk kaliteli olmasinin sebebi ani feedback alabilmek falan degildir. gotumuzden sallamayalim. en anisinden feedback alsaniz o feedback dakikalar sonra size ulasiyor (mumkun olan en hizlisi 4 dakika, ancak su anki mars - dunya arasi mesafe dolayisiyla 14 dakika).
    yani simdi curiosity size resim gondermeye kalkissa 14 dakika sonra veri transferinin ilk byte'lari geliyor. (ki curiosity'nin son asamadaki inis suresi zaten toplam 7 dakika, siz veri'yi aldiginizda coktan "landed" durumda).
    aletin ustundeki cozunurluk olarak en yuksek sensor 1600*1200, o sensoru de 1200*1200 olarak kullaniyor, yani en yuksek cozunurluklu cam 1.44mp cozunurlugunde. inis sirasinda en onemli olay dogal olarak inisi gerceklestirmek, mars'in etrafinda donen zaten halihazirda iki adet uydu var, mars reconnaissance orbiter ve 2001 mars odyssey, reconnaissance orbiter mesela curiosity'nin inisini tespit edebilecek kadar duzgun fotograf cekebiliyor yorungeden. ayrica dusuk kalite olmasinin bir sebebi de, aletin inisinin son asamasinda bile yuksek denebilecek hizlarla alcaliyor olmasi, son bi kac saniye de guvenli bir inis yapabilecek dusuk hiza kavusuyor ki, o durumda bile hareketli bir durumda, yani hareketli bir haldeyken fotograflar cekiyor.

    eyyorlamam bu kadar. (entry'yi baglayamadim. neyse.)
  • curiosity topladığı veriyi dünyaya iki şekilde gönderiyor:

    1- üzerindeki x band verici sayesinde dünya ile direkt iletişim kurarak.
    (curiosity -> dünya)

    2- üzerindeki uhf radyo sayesinde mars'ın yörüngesindeki uydular üzerinden dünya ile dolaylı iletişim kurarak.

    mars'ın yörüngesindeki uydular ise şöyle:

    a) 2006 yılında mars'ın yörüngesine yerleştirilen mars reconnaissance isimli uydu
    (curiosity -> mars reconnaissance -> dünya)

    b) 2001 yılında mars'ın yörüngesine yerleştirilen mars odyssey isimli uydu
    (curiosity -> mars odyssey -> dünya)

    robotun uydular üzerinden veri transferi yapması tercih edilen iletişim yöntemi çünkü uyduların daha güçlü antenleri olduğundan veri transferi x band yöntemine göre daha hızlı.

    veri transferi kıyaslaması yapacak olursak:

    curiosity -> dünya (5kbps - 32kbps)

    curiosity -> mars reconnaissance -> dünya (2mbps)

    curiosity -> mars odyssey -> dünya (128kbps veya 256kbps)

    robotun dünyadan kontrolü yine bu iki uydu ve avrupa uzay ajansının yörüngeye fırlattığı mars express uydusu üzerinden yapılıyor.

    odyssey sayesinde robottaki veriler dünyaya eş zamanlı (realtime) gönderilebiliyor. verinin ulaşması ise iki gezegen arasındaki mesafeye bağlı olarak değişiyor, halihazırda gönderilen veri yaklaşık 13 dakikada dünyaya ulaşıyor.
  • daha 1 ay birşey kazmaya başlamayacak.
  • gözümde halen bir opportunity değildir.

    hele bir görev süresinin 30 küsür katı çalışsın, görelim.
  • indiği günde kendine ufak bir yer bulmuş.
    http://www.google.com/doodles/javelin-2012
  • neden bu kadar ilgi gördüğünü anlayamadığım robot. tamam çok güzel bir şey de, ulan zaten bir opportunity vakası var. ona niye aynı ilgiyi göstermediniz ipnetorlar?

    tamam, daha gelişmiş bu ama opportunity ilkti.

    üzülme sen opportunity reyiz, kalbimizdesin.

    ayrıca, çok şirin lan bu. insan dünyada olsa da kullansak diyor valla. köyde felan eğlenceli olurdu bununla oynamak.
  • curiosity projesinin (tasarım-üretim-fırlatma) bütçesi yaklaşık $2,5 milyar. yani tülay lale para birimi üzerinden hesaplarsak 4,5 milyar tl ediyor yaklaşık olarak. bu bir yıllık falan değil, bütün projenin maliyeti.

    semih cumhuriyeti diyanet işleri başkanlığı'nın 1 (yazıyla bir) yıllık bütçesi ise 3,9 milyar tülay lale pardon tl yapıyor.*

    evet yanlış okumadınız. diyanet işleri başkanlığı'nın bir yıllık bütçesi, neredeyse elin amerikalısının mars'a yolladığı über gelişmiş uzay sondasının toplam proje maliyetine denk.

    adamın mars'a gittiği paraylan biz imamın müezzinin 1 yıllık maaşını ödüyoruz ya, artık ölsem de gam yemem hacı. yemin ediyorum bu salaklar 3 sene tasarruf yapsalar, en geç 2023'te argyre planitia krateri merkez camii'ni dikmezlerse bana da don toblerone demesinler.

    yukarıda bir yerlerde tanrı varsa, bizimle çok feci taşak geçiyor arkadaş.
  • israil'le papaz olduğumuz (uzaya gönderdiğimiz) uydudan sonra "türkiye'nin uzay çalışmalarını" daha yakından takip eder olmuştum. sonra düğün tadında türk cern'i açılışını gördüm, gönderiyi takip etmeyi bıraktım. şimdi bu şirin, küçük robotu, curiosity'i takip ediyorum. ne güzel aheste aheste dolaşıyor el diyarında. biz kurdele kesmeye devam..
hesabın var mı? giriş yap