• 1970'lerin başında yürüttüğü ilginç bir deneyle psikiyatri biliminin güvenilirliğini ciddi biçimde sarsan psikoloji profesörü. 8 arkadaşıyla beraber, her biri başka hastanelere olmak üzere, psikiyatri servislerine başvurmuş ve tek bir şikayet bildirmiş. "i hear a voice and it says thud" bu şikayetin dışında tamamen normal davranmışlar. ne ki kendileri hastanede günlerce tutulmuş. verilen antipsikotik ilaçları tuvalete atmışlar ki sonunda hastaneden düzelme var diyerek çıkarılmışlar.
    psikiyatristler kim ola ki sağlıklı bir insanı sağlıksızdan ayırabilirsinler temalı geyiklerde tüketilebilecek ve dönemin psikiyatristlerini ciddi ciddi öfkelendiren bir deney olmuş bu. daha fazla ayrıntı için (bkz: opening skinner s box)
  • (bkz: pat deneyi)
  • burdaki video'da pat deneyi için şöyle bir ifadede bulunuyor:

    "dışarı çıkmanın tek yolu doktorlara haklı olduklarını belirtmekti. onlar bana deli olduğumu söylemişlerdi. "ben deliyim, ama daha iyi oluyorum" demek gerekti. bu onların benim hakkımdaki görüşünün onaylanmasıydı"

    delilik tanımının (kendilerinin getirdiği bir tanım bile olsa) iktidarı altındaki doktorlar ve onların altındaki hastalar. ikisi de, belki aynı ölçüde olmasa bile, bir sıkışmışlık içinde
  • yaptığı çalışmalar ile akıl hastalarının yasal haklarının en önemli savunucusu olmuş psikiyatrist. rosenhan deneyi amiyane tabirle hastaneleri hizaya getirmeye çalışmıştır.
hesabın var mı? giriş yap