• yalova'da bulunan sahilden yaklaşık 15-20 km içeride bulabileceğiniz, gidip görülesi, hatta kamp yapılası yayla. dipsiz göl falan da bu mevkiidedir. kuzey yamacında teşvikiye köyü 18 km uzaklıktadır. güney yamacında ise selimiye köyü 6 km uzaklıktadır. gsm şebekesi en yakın selimiye yönünde 4 km yürürseniz çeker.
  • yalova’nın en çok tanınan yaylaları, kocadere ve teşvikiye beldelerinin güneyinde yer alan erikli ve delmece yaylalarıdır. delmece yaylası çınarcık ilçesi’ne bağlı teşvikiye beldesinden çıkılan ve sahilden 17 km içeride, tamamı asfalt yol olan ve çok geniş düzlük bir alanı kaplayan, eşsiz doğal güzelliklere sahiptir.

    bu büyük alanda çam, meşe, kestane ve ıhlamur ağaçlarından oluşan çeşitli ağaç türlerinin, yakın çevresinde şelalelerin ve “dipsiz göl” olarak bilinen derin bir krater gölünün bulunduğu doğa harikası’nın yanı sıra “şifalı su” diye bilinen birde içme su kaynağı vardır.

    ayrıca teşvikiye beldesi’nde bulunan delmece yaylası doğal yürüyüş parkurları ile farklı doğal güzellikleri yaşayarak ulaşabileceğiniz seçenekler sunması bakımından çok ilgi çekicidir. delmece yaylası alanı 400 dönüm olup, üzerinde 60 hane ahşap ve 20 hane kargır bina bulunmaktadır. yaylanın bulunduğu alanın tamamı 2/b orman arazisi kapsamındadır.

    bu doğal güzelliklerin tanıtımı amacıyla 2004 yılında türsab yönetim kurulu üyeleri ile ulusal ve yerel basın yayın kuruluşlarıyla tanıtım amaçlı info gezisi düzenlenmiştir. ayrıca ilki 2005 yılı temmuz ayında ikincisi ise 24–25 haziran 2006 tarihlerinde olmak üzere 2 gün süreli ve yaklaşık 15 bin kişinin katılımıyla 2.delmece yayla şenlikleri düzenlenmiştir.

    bölgeye olan ilgi her geçen gün artmakta olup, özellikle doğaseverler ve büyük şehirlerin stres ve gürültüsünden kaçmak isteyenler tarafından yoğun olarak tercih edilmektedir.
  • cumartesi gecesinden sabahın ilk ışıklarına kadar 12 km parkurunu yürüdüğümüz yayla.

    yıldızlar kocaman kocaman görünüyordu. müthiş bir oksijen, serin hava. inmek istemedim hiç. dönüştede sabah buz gibi teşvikiye'deki şelaleye girip yüzdük.

    ilk gece yürüyüşü deneyimimdi ve şimdiden bağımlılık yaptı. uykusuz durumdayım daha yeni geldim eve.

    ülkemiz bir cennet. keşke değerini bilsek be, keşke.
  • buradan sonra devam eden yolda bulunan şelale bölgesine girişte 5 tl giriş ücreti alınmaktadır. eğer "ben piknikte yapacağım" derseniz orayı kiraladığını iddia eden bir güruh başınıza çöreklenmekte ve kullanmasanız bile 15 lira masa ücreti istemektedir. elektrik olmadığı için yazarkasaları çalışmamaktadır ya da makbuzları taze bitmiştir. resmi bir belge istersiniz getiremezler.

    ayrıca bölgede telefonlar da çekmemektedir. bu durumu şikayet edebileceğiniz bir kurum olmadığı için paşa paşa istedikleri parayı vermek zorunda kalırsınız. etraf çöpten geçilmez durumdadır. 15 lira verdikten sonra en azından çevreyi temizleseler bari diye düşünürsünüz.

    ülke bir cennet belki ama cehenneme çevirmeye meraklı birileri mutlaka bulunuyor.
  • geçtiğimiz hafta sonu tekrar kamp yapmak maksatlı, arkadaş topluluğu ile gittiğimiz yer.

    bu sefer teşfikiye tarafından değil gemlik üzerinden gidelim dedik. gemlikten sonra yaylaya çıkan yol biraz sıkıntılı.

    biz kamp yeri tercihi olarak delmece yaylasını geçtikten sonra, rüzgar panelleri için açılmış yollardan rastgele birine girerek, kendimizi bir kamp alanı belirledik.

    herhangi bir tesis bulunmuyor doğal olarak. su kaynağı, tuvalet yok. açılan yollar sebebi ile bolca kesilmiş kuru dal bulunabiliniyor.

    sessiz, sakin doğası çok güzel ve henüz dokunulmadığı için çok temiz.

    umarım bu temizliğini korumaya devam eder.
  • ikizdere'den sonra sıradaki ağaç soykırımı hedefi olmuştur. kaynak

    "yalova’nın en çok bilinen ve kamp için tercih edilen doğa severlerin çevre illerden gelip günü birlik kamp yaptığı önemli trekking rotaları içerisinde yer alan delmece yaylası, *49 yıllığına* ekovit inşaat'a ihale edildi."

    ekovit inşaat'ın kimlere çalıştığını sitesine girdiğinizde rahatlıkla görebilirsiniz. ->ss

    "delmece yaylası tabiat parkına; otopark ve karavan parkı, cafe ve restorantlar, bungolov evler, 100 adet ahşap zeminli çadır alanı ve karavan parkları, 250 ahşap piknik masaları ve sosyal tesisleri yapılacak."
    affferin size. *
    artık kamp alanı yalanı altında ormanın en güzel yerinde araplar için yapılmış rezidanslara ve otel inşaatına tanık olabiliriz.
    49 yıl içinde yapılır çok büyük ihtimalle ama başlangıçta yapmasalar bile, para hırsından 2 adım önünü göremeyecek kadar kör olmuş gözlerinin orada kamp; doğa yürüyüşleri yapılmasının sebebinin, yapılacak olanın aksine, inşaat ve beton'dan uzak bir alan olması olduğunu düşünemeyen islamcıların; arapların ve onlara çalışan müteahhitlerin ortaklaşa başardıkları yıkıcı doğa katline ve ormanın günden güne erimesine tanık olmak üzücü. tabii ki düşünüyorlar bu arada, sadece parayı, bu yönden gerçekten başarılı bir hamle inşaat şirketi adına. çınarcık belediyesini geçen seçimde malum parti kazandı ve bugün bu haberi görüyoruz. delmece yaylası satılmış. ormanı nasıl satıyorsun abi sen? denizi de satsana oraya da beton dök, yok et balıkları; midyeleri; yosunları falan.

    bürokrasiye bak, orman tüm insanlığın nasıl bir tanecik şirkete satılıyor? ne uyduruktan bir sistem bu yahu. doğayı bırak herkesin bütün torunlarının hayatı bile etkileniyor bir şirkete 50 yıllık orman veren bürokrasi yüzünden. bu yazıyı okuyanın torunu gidecekti muhtemelen bir gün oraya kamp yapıp stres atmaya. bundan böyle gitmeyecek betondan şehre, doğanın bir parçası değil artık orası.
    (bkz: arsa/#106332786)

    üzgünüm doğa, kanser hücrelerini başka bir kanser hücresi durduramıyor, bunu senin yapman gerek, senin tarafındayım, acıma insanlığa sal bütün sera gazını, erit glacierleri, boz dengeni. umarım kurtulup bizden sağlıklı günlerine kavuşabilirsin yeniden.
hesabın var mı? giriş yap