• (bkz: tez)
  • alm. die dissertation, doktora tezi.
    (bkz: doktorarbeit)
  • saniyorsam akademik arastirmaya denk gelen ingilizce sozcuk.

    zira icinde bulundugum guzel sanatlar bolumu, ogrencilerine dissertation basligi altinda tez*, elestirel yorum ve pratik uygulama secenekleri sunmus ve beni "hmm demek ki tez ve dissertation ayri olaylar" diye dusunmeye sevk etmistir.
  • 30-40 sayfaya kadar olan her türlü bilimsel makale için kullanılan bir terimdir. bitirme ödevleri de uzatılmış bir dissertation sayılabilir. ancak "tez" kavramıyla karıştırılmamasında fayda var. tez ile dissertation yazım aşamasında aynı metodlara tabi olsa da tez çok daha daşaklı bir çalışmadır ve yazımı seneler alır.

    belirtmeden geçemeyecem, fransızlar bu dissertation olayına, özellikle beşeri ilimlerde, bambaşka bir boyut getirmiştir. bencileyin üniversite hayatının bir bölümünde fransız sistemiyle karşılaşan herkesi derin üzüntülere gark eden bir metodoljiyi zorunlu kılar fransızlar. buna göre bir dissertation'un gövdesi iki ana bölümden oluşmalıdır; her ana bölümün altında da ikişer alt bölüm bulunmalıdır. bu kurala uymayan kağıtlar metod bilgisi eksikliğinden çöpe atılır. fransızlar bu konuda o kadar ciddidir ki conference de methode diye ayrı bir derste öğretilir dissertation'un nasıl yazılacağı. dersin sınavında o güne kadar hiç görmediğiniz bir konuda bir tomar makale ile üç saat süre verilir, bu makalelere bakarak yadınıza düşen herhangi bir dissertation konusunun iki bölüm ve ikişer alt bölümü içerecek başlıkları ile başlıkların altınını doldurması beklenen fikirleri yazmanız istenir. okul bittiğinde masaları sandalyeleri bile diyalektik açıdan görmeye başlarsınız.
  • r'da cok iyi bir analize konu olmus:

    makale: how long is the average dissertation?

    bu da sonuclar
hesabın var mı? giriş yap