• thy'nin sizi pilotluk için seçerken geçirdiği aşamalardan biri. alman psikologlar karşısına çıkıp 25dk-1 saat arası mülakat şeklinde geçirdiğiniz bir sınav(?).
  • sözlükte bu sınava girmiş ve girecek olan onlarca yazar varken (eminim yani kesin galiba) hakkında hiçbir şey yazmamaları beni şaşırtmıştır.

    bu da böyle bir anımdır.
  • dlr-1 'i geçip pilot olmak için gerekli yetenek ve bilgilere sahip olduğu ispatlayan adayın kokpite uygun bir kişiliği olup olmadığını anlamak için iki alman psikolog ve bir kaptan pilot ile yapılan görüşmedir.
    1977 tenerife kazasından sonra yapılan analizler ile ortaya çıkan gerçek şudur ki artık uçak kazalarının üçte ikisi pilotaj hatasından kaynaklanır. kaptanın çok baskın olması, f/o nun çok ezik olması, öfke kontrolünde zayıflık, stres altında karar verememe vs gibi özellikleriniz siz dahil 200+ kişinin hayatına malolacağından mülakatta sınanır.

    bu aşamayı geçenler kurul mülakatına çağırılır ki artık yolun sonu baya bir görülmüştür, bunu geçip elenen çok nadir oluyor.
  • germanwings'in uçağı düşüren pilotunun hiç girmediğini düşündüğüm mülakat.
  • thy nin yetiştirilmek üzere pilot alımlarında dlr-1 sınavını geçen adayların girdiği mülakat. genellikle 2 alman psikolog ve 1 türk pilot ile ingilizce gerçekleşen mülakattan ziyade sohbet havasında geçen sınav. 15-20 dk gibi kısa süren mülakatlar olduğu gibi 1 saati aşan mülakatlar da oluyor. temel olarak adayın kişiliğinin kokpit ortamına uygun olup olmadığı test ediliyor. ancak bunun için sadece kişisel sorular değil pilotlukla ilgili temel sorular da sorulmakta. örnek olarak

    - bir uçak (a320, b737 vb.) kokpit resminde göstergelerin isimleri ve ne işe yaradığı
    - masada duran uçak maketlerinin hangi tip olduğu
    - uçuş kontrol yüzeyleri (aileron, elevators, rudder, spoilers, flaps, slats, air brakes)
    - bir pilotun haftalık aylık yıllık uçuş limitleri
    - jet motoru nasıl çalışır
    - ils (instrument landing system) nedir nasıl çalışır
    - wingtip nedir ne işe yarar (wingtip votices)
    - uçağa etki eden kuvvetler (thrust, drag, weight, lift)
    - lift nasıl oluşur ve uçak kanat tipinin bunda etkisi (aerofoil/airfoil)
    - kokpitteki roller (pilot flying, pilot monitoring)
    - fly by wire nedir hangi uçaklar da vardır (boieng b777 ve airbus uçakları arasında çalışma prensibi farkları)
    - airbus ve boeing uçakları arasındaki karakteristik farklar (kokpit camları, burun, yoke/sidestick)
    - pilotluk eğitiminde aşamalar (ppl-cpl-atpl ve alınan teorik dersler)
    - uçağın ağırlık çeşitleri (empty wieght, dry operation weight, zero fuel weight, taxi weight gibi gibi)
    - pilotun tipik bir uçuşunda havalalanına girdikten itibaren yaptığı uçuşuyla ilgili işlemler

    tabi burada bu soruların cevaplarını bilmekten ziyade soruyu cevaplama şekli de önemli. mesala çok iyi bildiğiin bir şeyi açıklarken çok bilmişlik taslıyor musun ya da bilmediğin bir soru karşısında panik mi oluyorsun yoksa sakinliğini koruyabiliyor musun gibi. tabiki mesleğe olan ilgiyi de ölçüyorlardır. kişisel sorular ise neden pilotluk gibi sorular dışında kişiden kişiye göre değişebilen ve genellikle verilen cv, dlr-1 aşamasında teslim edilen ve kişisel bilgileri içeren form ve gene dlr-1 aşamasında teslim edilen biographical data diye adlandırılan 10 soruya verilen cevaplar üzerinden şekilleniyor. biographical data ise

    1) why are you interested in the position/job you are appliying for?
    2) what other professional alternatives are you interested in?
    3) which circumtances of your childhood and youth had an influence on your development?
    4) which persons and circumtances played a role - positive or negative - during your higher education or vocational training?
    5) please describe your own roles and functions in school, college, job, clubs, or other groups
    6) what have been special events, experiences, successes, failures, and disappointments in your life?
    7) what are your hobbies and personal interests?
    8) which accidents, serious illnesses or injuries did you have?
    9) everybody has both favourable and unfavourable characteristics. please describe yourself with respect to both categories.
    10) how did you prepare for the dlr assessment?

    sorularından oluşuyor. bu soruları el yazısıyla cevaplamamız ve dlr-1 sınavı başlamadan ilgili görevliye teslim etmemiz gerekiyor. bu soruların titizlikle cevaplanması çok önemli ve güçlü zayıf yönlerimizi tarif ettiğimiz 9. soru ise mülakatı ciddi anlamda şekillendiriyor. mesala olumlu özellik olarak sakin biriyim derseniz sizi mülakat boyu sinirlendirmeye çalışırlar. kısacası mülakat boyunca çizdiğiniz profilin bu sorulara verdiğiniz cevaplarla çelişmemesi çok önemli. dolasıyla dürüstçe cevaplamakta fayda var. son olarak bu mülakatta etkili olanın sadece mülakat performansı olduğunu düşümüyorum bir önceki aşama olan dlr-1 aşamasının sonuçlarının da dlr-2 mülakatına etki ettiğini düşünüyorum. böyle düşünmemin sebebi ise dlr-1 sınavındaki sonuçlarının adaylara açıklanmaması ve dlr-2 mülakatını gerçekleştiren ekibin elinde ise sizin sonuçların bulunması hatta bazen adaylara şu modülde şöyle sonuç almışsın falanda diyebiliyorlar.
  • dlr1 sınavında başarılı olmak için ciddi bir çalışma gerekirken, başarılı olma konusunda kriterlerinin ne olup olmadığı bilinmeyen, alman havacılık ve uzay dairesince görevlendirilmiş uçuş psikologlarının insiyatifinde, geçenlerin/kalanların da hiçbir şekilde neden dolayı geçtiklerini/kaldıklarını bilmedikleri/tahmin edemedikleri, "doğru" pilotu seçmek amacı ile eskiden türk psikologlar tararfından yapılan crm grup değerlendirmesinin yerine alman dlr kurumuna ihale edilen "mülakat"ımsı şey.

    "yetiştirilmek üzere" ilanı ile lisansı olup uçuş saati 750 nin altında olan tecrübesiz pilot ilanı başvurucularının girmeye zorlandığı ve yüzde 75 inin olumsuz sonuç ile sürecinin sonlandırıldığı mülakat.
  • eğer düzgün bir sınav olsaydı lufthansa'ya bağlı germanwings'deki ikinci pilot uçağı dağa çakmazdı. tamamıyla saçma sapan ve gösterişten başka bir amacı olmayan sınav. hatta o psikologlardan bazıları antidepresan kullanmıyorsa ben de hiçbir şey bilmiyor. sikik bir tiyatro salak saçma tipler, kasılmalar... yolda görsen yüzüne dönüp tükürmeyeceğin insan seni orda şekilden şekile sokmaya çalışıyor. ayar oldum...
  • ilk denemesinde başarısız olmuş en az bir kaç fo adayına destek verdiğim sınav. sonuç mu geçen de oldu geçmeyen de sayenizde geçtim diye sevinç çığlıkları atan da... ha bu arada bence hava trafik kontrolörlerinin de girmesi ve geçmesi gerektiğini düşündüğüm sınavdır.

    ha bu arada dayanamadım yine şunları de ekleyeyim; toplumsal tabakalar arası geçiş yapmak, yükselmek paraya para dememek ise derdiniz (mentaliteniz) siz pilot olmaya çok da uygun bir profil değilsiniz. harisliğiniz ve egonuz o sınavda görev yapan tecrübeli kurtların gözünden kaçmaz, bunu zaten gizleyemezsiniz, gizlemeye kalkarsanız maskeniz kalınlaşır ve şeffaflığınız azalır; bu da elenme nedeniniz (self awereness bla bla, stres management bla bla, openness bla bla) olarak size döner, bu yüzden önce ya kafanızı değiştirip bu sınava başvurun ya da ideallerinizi değiştirin (ne bileyim broker, delaler falan olun) sonra çok para kazanıp ppl alırsınız kendinize.

    ha sakın ama sakın ''ben süper sınav verdim, torpil dönüyor bu işte, bu adamlar bu işten anlamıyor'' diye sınav sistemine çamur atmayın, yıllarını uçuş psikolojisine vermiş en az ppl hatta atpl düzeyinde uçuçu alman psikologların ve ordaki tecrübeli kaptan pilotun, şu an ki halinizle tırnağı bile olamazsınız bunu da unutmayın.

    edit medit: son aldığım duyuma göre artık sahadaki alman psikologlara el çektirilmiş. yazık oldu, toprağı bol olsun tk'yı iyi bilirdik. derken beklediğimiz gibi de olmadı iü’nün psikologları da gördüğüm kadarıyla oldukça iyi iş çıkartıyorlar. ben mi nerden biliyorum fo pilot mülakat danışmanlığı talebi çığ gibi büyüyor, ben de elimden geleni yapmaya çalışıyorum. bakalım 2 si kadın 3 favori adayım var. herşey yolunda giderse işi alacaklar ben de mutlu olacağım tabii ki, “sayenizde uçuyorum” cümlesini duymak kaç meslektaşıma nasip olur ki... sevgiler...
    en son edit: artık sözlüğe entari dikmiyorum. ama; kitapla tavsiye ile bu iş olmaz. gih memuru olacak adamlar bile kpss için aylarca dersaneye gidiyor ama sen pilot olacaksın aylık gelirin 10binlerle ölçülecek ama adam gibi bu işte deneyimli uzmana para vermekten imtina ediyorsun; önce kafayı değiştirin yatırımınızı ona göre yapın. her işin profesyoneli var binleece kişi ile yarışıyorsunuz bunu unutmadan tekrar tekrar düşünün crm için kitap yok zaten crm kpss gibi sınav falan da değil. hadi hayırlı uçuşlar.

    edit medit: artık sözlüğe entry girmeyi bırakın günahımı bile vermeyeceğimi son entryimde belirtmiş idim. ama “ben geçemedim kurulu böyle olmadığıma inandırmanın yollarını bana anlatın” tarzı mesajlar geliyor. bakın ben dlr-2 entryimde de anlattım ama tekrar kısaca deyineyim
    1)vazgeçin “karşımdakileri nasıl kandırırım” yaklaşımından vazgeçin,
    2)gidin kafayı baştan değiştirmek üzere havacılık tecrübesi olan benim gibi bir klinik psikologtan yardım alın. belli ki pilot aday adayı profilinden uzaksınız, değişin ve kafayı değiştirin;
    3)insan hele uzman kandırarak pilot olamazdınız zaten, karşınızdaki uzmanları ve temsil ettikleri koskoca kurumu aptal yerine koymaya çalışmayın.
    4)orda burda forumlarda whatsapp gruplarında bilgiçlik taslayanlardan uzak durun.
    5)kendiniz olun geçemezseniz de profile uygun değilsiniz bu işten vazgeçin bakın, pilot demiyorum pilot aday adayı diyorum. crm’i geçseniz dahi daha kurul sınavı var.
    6)ha bu arada öncelikle bir de okuduğunuzu anlayın ya da anlayabilecek spontan dikkate ve odaklanmaya sahip olun, çoğunuzu bu yüzden eliyorlar ama buna inanasınız gelmiyor.
    7)özetle çok istiyorsanız alın feedbacklerinizi elinize doldurduğunuz bütün belgelerin ve formların kopyalarını da alın elinize ve bir telefon edip randevu alın. bakalım bakalım ne durumdasınız ve sizin için neler yapabiliriz.
    8)bu iş kursla olmaz yüz yüze ve online olmayan bir destek alın, sınav online değil ki psikolog size online yardım etsin, crm desteği almak ruhsal destek anlamına gelmez havacılık psikoloğundan korkmayın; haydi kolay gelsin size.
    ha bu arada hiç kokpitte jumpseat uçmamış uçuş kalkış anı yaşamamış, tam bacak uçuşta gözlemci deneyimi olmayan, hiç askeri ya da havacılık personeli mülakatında seçici olarak çalışmamış psikologtan klinik dahi olsa çok da medet ummayın. sevgiler...
    uçuş psikolojisi
  • yerli ve millileştirilmeye çalışılan thy akademi'ye kabul sürecinin son aşaması. mülakatta kaptan pilot ve sayısı 1-3 arası değişebilen bir ekiple 25-50 dk arası çok yorucu olabilen bir mülakat. hayattaki kararları nasıl aldığınızdan, çok teknik sorulara, atpl derslerinin başlıkları ve içeriklerine kadar uzanabiliyor.

    dlr ile anlaşmanın 2019 yılında biteceğine dair çok söylenti var. bu süreci istanbul üniversitesinin sevgili psikoloji bölümü devralıyor. ancak burda iki problem görüyorum.

    1. havacılık psikolojisi üzerine uzmanlaşmamış bir ekiple mülakat yapıyorsunuz, keza türkiyede sivil havacılık psikologları genelde tsk kökenli ve farklı bir disiplinden geliyorlar. bunu ciddi bir risk olarak görüyorum.

    2. kendi deneyime dayanarak söylüyorum ki psikologlar dlr ekibine göre mülakatı yönetmekte çok başarısızlar, dlr-2'de sizi manipüle etmeye çalışan, konuşulan konunun derinliklerinde sizi sıkıştıran bir ekip varken, iü ekibi konuyu istediği yere çekerken bile zorluk yaşıyor.

    şu an iki adım, dlr-2 ve iü mülakatı olarak yapılıyor olmasının sebebinin iü ekibini denemek olduğunu düşünüyorum.
  • türk hava yollarının pilot aday adaylarıni seçmek için bir dönem uyguladığı mülakat aşaması. 2 alman psikolog ve türk kaptan ile yapılıyordu. psikologlardan biri kötü polis, diğeri iyi polisi oynayarak, mülakat sürecince sizin dengenizi bozmaya çalışırlardi, baskıdan dolayı açık verdiğinizde onu yakalar ve üzerinize gelirlerdi.

    şimdilerde istanbul üniversitesi bu görevi devralmis, inşallah hayırlı olur.
hesabın var mı? giriş yap