• birçok nedendir. ancak iyi bir gözlemci olarak söyleyebilirim ki, en başta inci sözlük'tür. neden diyeceksiniz.

    inci sözlük popüler olmadan önce sözlük kavramı topluma göre marjinal bir güruhun tekelinde olan, daha elit bir interaktif mecraydı. mesela ekşi sözlük yazarı değilseniz itü sözlük yazarıydınız. orada değilseniz uludağ sözlük, fokur fokur, lafmacun gibi birçok interaktif platform vardı ve ekşi kadar olmasa da kitleleri sözlük yazarlığının nasıl bir şey olduğunun bilincinde kişilerdi. zirvelerin olduğu, sanatın, edebiyatın, siyasetin, kültürün, müziğin düzeyli tartışıldığı yerlerdi. inci sözlük bütün bu gelenekselleşmiş sözlük kültürünü yerle bir etti. ilk başta eğlence amaçlı takılan bir yer olan inci, daha sonra bir kitlenin kendince felsefesi haline geldi. biz de ilk zamanlar eğlence amaçlı girip yazıyorduk. şöyle mesajlar aldığımı hatırlıyorum "nasıl başlık açılıyor burada?". farklı farklı forumlardan, farklı farklı sosyal medya platformlarından çeşitli bir kitleyi taşıyordu. eskiden ekşi'ye gelmek için itü, uludağ çıraklık dönemi olurken, yerini inci'ye bıraktı. inci sözlük'te alıştığı sözlük kültürünü ekşi sözlük'e getirdi. entry seviyeleri, başlık kaliteleri, tartışma üslubundaki değişim o zaman başladı. küfür ekşi'de de vardı her zaman, ancak kendisini ifade edemeyenlerin kullandığı bir araç değildi. inci etkisi ile kendisini ifade edemeyenlerin sözlükte her konuda her başlıkta küfürle kendilerini anlattıkları, daha sokak jargonuna benzer bir yapı meydana geldi. 10 yıl sözlükte yazıp entry sayısı bini geçmeyen insanların olduğu bir platformdan, 1 yıllık yazarlık sürecinde on binlerce entrysi olan insanların çoğunluğu oluşturduğu bir yere dönüştü.

    bir diğer etken, birçok defa sözlüğün yaşadığı protestolar. birçok defa sözlükte kimi konularda protestolar yaşandı. ekşi beta tartışmaları, kullanıcı bilgilerinin emniyete verildiği tartışmaları derken her protestoda binlerce yazar terk etti. ve terk edenlerin çoğu da bilgi içerikli entry'ler yazan, sözlüğe artı değer katan yazarlardı.

    en temel neden ise, her neslin git gide kalitesizleşmesi. nesilden kasıt sözlük yazarlık nesli değil, jenerasyon, kuşak anlamında. biz de mesela bir üst kuşaklara göre kalitesizizdir muhtemelen. artık insanlar zamanı çok hızlı tüketiyor. oturup kitap okuyacağına instagram'da "en iyi bilgiler bende" içerikli sayfalardan bilgi öğrenmeye çalışıyor. okumaya, araştırmaya, yazmaya, üretmeye ayıracağı zamanı teferruat görüyor. iki video izleyeyim, 2 oyun oynayayım, 2 güzel kız/yakışıklı oğlan göreyim günü kapatayım aceleciliği var. oysa yeni kuşaklar çok zeki, ama bunu artı değere dönüştürmeye üşeniyorlar ya da biz görmüyoruz dönüştürüyorlarsa da.

    karamsar olacağım, bence şu an yine iyi günleri. önümüzdeki aylarda yıllarda kalitenin daha da düşeceğini düşünüyorum.
  • kesinlikle kuşak farkı. şimdiki nesil ile 2000'lerin başında bu sözlükte takılanlar arasında ciddi fark var.
  • ülkedeki eğitim seviyesiyle doğru orantılı olduğunu düşünüyorum.
    tanımadığı birine küfretmekten, hakaret etmekten zerre çekinmeyen amip beyinliler mesela..
  • ağır cinsellik içeren başlıklar,
    uygunsuz girilen entryler,
    hükümeti eleştirel içerikli entryler sonucu karma puanının düşmesi.

    tesadüf değildir.
  • beni bile yazar yapmalarıdır. net. yada kalite düşünce yazar oldum. o da olabilir. bilemedim. ama iki önerme de doğru
  • (bkz: quantity)

    bir elitist olarak quality > quantity
  • sözlüğü sözlük yapan tüm kuralların çöpe atılmasıdır, başka hiçbir şey değil.

    ben kendimce, bol bol yazar engelleyerek başa çıkmaya çalışıyorum bununla, burada vakit geçirebilmek istiyorum çünkü hâlâ. ama durum bu işte.
  • kendi fikirleri haricinde hiç kimsenin fikrine tahammülü olmayanlardan dolayı sözlük bu hale geldi. entry giriyorsun bir bakıyorsun dm den mesaj gelmiş baştan aşağı küfür sonra bakıyorsun adamın tüm entry’leri küfürlü ,cevap versen muhatap bir kişi değil vermesen olmaz. başlık altına fikrini bile yazmaya korkuyorsun.
  • eskiden troller bile kaliteliydi. sırf gülmek için engellemiyordum başlıklarını artık ben bile yazar engellemeye başladım yani.
    ayrıca her önüne gelenin yazar yapılması ve abuk subuk açılan başlıklar. moderatörlerin işlerini düzgün yapmaması gibi sebepler.
    insanların bilgisinin olmadığı her konuda fikrini beyan edebilmesi klasik türk insanı...
    kesinlikle yönetim tarafında değişiklik gerekiyor sözlükte. kurumsallaşmanın getirdiği gevşeklik de olabilir.
  • kutsal bilgi kaynağı
    kut'u gitmiş, sal'ı kalmış.
    herkes sallıyor.
hesabın var mı? giriş yap