• sansürün önüne geçmek için aklıma gelen çözüm. ancak dns değiştirmeniz de gerekmektedir. yerli ya da otomatik dns kullanmayın. google dns, yandex dns, public dns gibi bilindik dns'leride kullanmayın çünkü çoğu internet sağlayıcısı bunların ip'lerini direkt blokladığı için işe yaramıyorlar. internete yine girebiliyorsunuz ama türkiye dns'leri üzerinden giriyorsunuz. bunların yerine çok bilinmeyen dns'lere yönlenin. google'da arayıp binlerce dns server bulabilirsiniz. ayrıca bir tehlikesi de var, sahte ip'lere yönlendirilirseniz casus yazılımlara maruz kalabilirsiniz.

    bunları yaptık işimiz bitti mi? hayır daha bitmedi. ttnet artık herkes dns kullandığı için mecburen farklı bloklama yöntemleri geliştirdi. buradaki olay https kullanımını yaygınlaştırmak ve https olmayan sitelere girmemek. https sizin sunucu ile aranızdaki bağlantıyı şifreler. bu en basit tabirdir ve bunu bilmeniz yeterlidir*. dns kullananların çoğu farketmişlerdir mutlaka, bu sayfaya gitmek bu sayfaya gitmekten daha sıkıntılıdır, çoğu zaman ilk sayfa hiç açılmaz bile. bunun nedeni http bağlantılarının çözümlenebiliyor olmasıdır. yani http bir siteye gittiğinizde servis sağlayıcınız sizin hangi siteyi açtığınızı bilir ancak https bir bağlantıya gittiğinizde bilemez. çünkü https sadece sayfa içeriğini değil url'i de şifreler. ben her seferinde https kontrolü mü yapacağım hiç uğraşamam derseniz, hemen her tarayıcının https everywhere eklentisi vardır. bu eklentiyi kullanarak https olmayan bağlantıları https'e yönlendirilmelerini sağlayabilirsiniz.

    ancak sözlük yazarlarının kaynak gösterirken ve yaptığımız paylaşımlarda https bağlantı vermezsek tıklayanlara ek iş çıkarmış oluruz ki sıkıntı yaratacaktır. 2018 de https kullanmayan siteyede girmeyiverin bi zahmet.

    yani özetleyecek olursak çok meşhur olmayan bir dns server bulup, yanlızca https bağlantıları kullanırsak sansürün önüne geçmiş oluruz. bu arada dediğim gibi çok bilinmeyen dns risklidir çünkü sizi sahte sitelere yönlendirebilir. https everywhere eklentisi kullanırsanız sitenin sahteliğinin önüne geçmiş olursunuz.

    aklıma yeni fikirler geldikçe editleyeceğim.
  • dünyanın en sansürcü ülkelerinden birinde yaşayıp, sansürü aşmanın yolunu öğretmeye çalışanlarla dalga geçmek nasıl bir kafa anlayamıyorum. google https kullanın yoksa sitenizi fişlerim diyince elinde tuzla koşan adamlar, https kullanın yoksa sansüre maruz kalırsınız diyince linç girişimine başlıyorlar. velhasıl, herkes halinden memnunsa niye eleştiriyorsunuz rte'mizi?
  • (bkz: https inspection)
    (bkz: man in the middle attack)

    https sandığın kadar güvenli değil evlat.
  • sozlugun ne hale geldigini gozler onune seren kampanya.

    adam emek vermis, bazi eksik noktalar olsa da bir seyler anlatmis, ama efendiler gereksiz gereksiz espri yapma yarisinda. sonra da sozluk niye bu halde?

    neyse;
    https ve guvenli dns her zaman kesin sonuca ulastiramayabilir sizi, fakat bir cok site icin ise yarar. bazi siteler icin tib ip tabanli engelletme de yapar. bu ip numaralarina cozumlenen alan adlari yine erisilemez haldedir. fakat bunun da cesitli asma yontemi vardir.

    hatirlarsaniz youtube engelinde host dosyasina youtube.com’a cozumlenmesi icin ip atamasi yapardik. bu ip numaralari engellenmediginden youtube sorunsuz calisirdi.

    wikipedia icin de ayni durum gecerli. hani durmadan burada baslik aciliyor ya vpn’siz girebiliyorum, engel kaldirilmis diye. o kisiler engellenmemis ip numaralarina denk geldikleri icin engelin kalktigini saniyor. aslinda engel hep var.
    gerci wikipedia’ya vpn’siz zaten giriliyor da, ya kimse bilmiyor, yada dillendirmek istemiyor enteresan bir sekilde.
hesabın var mı? giriş yap