• şehirler arası yolculuk konusu can sıkıcı. peki bu kısımda uzuk rotalara aracı demiryoluyla(arabalı feribot mantığıyla) taşıyıp bu sırada aracı da şarj edip gittiği yerde kullansak olmuyor mu?

    ortalama menzil 2011den 2018 yılına 73 milden 125mile çıkmış ülkede ana rotaları çizerken araçları katarlar halinde götürsek ana duraklardan dağılsa millet.
  • j.b.straubel, 1600 dolara bir porsche satın alır. ve bunu elektrikli bir araca tebeddül ettirir. çok iyi geliştirerek 17 saniye içinde 400 metre ileri götürerek, ivmelenme alanında dünya rekorunun sahibi olur.
  • kısaltması (bkz: e.v.) evrensel olması için

    elektrikli vasıta desek daha iyi olurdu.
  • uçaklardaki ram air turbine sistemini bu araçlara uygularsak bataryasını doldurup dolduramayacağımızı merak ettiğim yeni nesil araç.

    uçak ve otomotiv mühendisleriyle yazışıp çıkan sonucu elon mask'a göndereceğim. şaka şaka, tamamen merak.
  • gelecekte insanların kullanacağı gündelik araçlar olacaktır. ve bu olduğunda, insaların petrole olan bağımlılığı bir nebze de olsa azalacaktır. bu azalma da dünyada dengeleri değiştirecektir. özellikle petrolden zengin olan toplumları zorlu bir süreç bekliyor.
  • (bkz: e-mobility)

    gelismis ülkelerde bu konu son on yilda hararetli bir sekilde tartisilmakta. beni sevindiren mevzu ise bu mevzunun su an itibariyle türkiye dede tartisilmaya baslanmasi. zamanla bu ileti teknik bilgilerle devam edecek.

    basliklar halinde acmak gerekirse:
    * güvenlik: sürüs güvenligi, kaza ani önlemler, tamir kosullari, siber güvenlik.

    sürüs güvenligi: su an avrupada, özellikle norvec te trafikte ev(elektrical vehicle) araclara öncelik verilmekte. söyleki ev lar otobüs seritlerinden gitme önceligi var. peki bu nasil saglanacak? ehliyet sisteminin kökden degismesi gerekir, araca özel plaka verilir basta yada sonda 'e' imgesiyle ev dedekte edilir. arac hv(high voltage) komponetleri ihva ettiginden sürücü araca dair egitimden gecme zorundadir. yani turunca kablolara kesinlikle dokunmamak inverter, igbt vb. parcalar kesinlikle no-go tabusu altinda fiziksel temasi yasaklanmasi.

    kaza ani önlemler: diyelimki arac kaza yapti. buna dair alinmasi gereken önlemler. ilk yardim kurslari bu anlamda gelismesi gerekir. itfaiye erleri bu anlamda hv bi araca nasil müdahale edebilir anlaminda egitimden gecmeleri gerekir. zira eger aracta pm(permenant magnet) motor varsa cekildigi takdirde induksiyona gececeginden araca, aküye zarar-patlama ya sebeb riski bulunmakta.

    tamir kosullari: sanayi erleri bu yeni teknoloji dair egitilmesi gerekir. söyleki artik komleks icten yanmali motorlar yerine güc aktarimi sadece akü, e-motor ve sanzimandan olusmakta. yani fazla mekanik parca olmamakla beraber ölümcül derecede hv komponetler bulunmakta. bu analamda tamirci kesim egitim dönüsümünden gecmek zorunda.

    siber güvenlik: arac sürekli internete bagli kalmakta, böylece arac izlenmekte ve degerleri gözetlenmekte. yeni software versiyon(sw)lar ise online update edilmekte. hal böyleyken arac sürekli online oldugundan siber güvenlik degisik noktalarda önem kazanmakta. öncelikle özel hayat verileri. söyle örnek vermek gerekirse eger bu veriler arac sigorta sirketine ulasirsa ve ilgili sirket kapinizi calip bakin siz burda kirmizi isikta gectiniz, ehliyet kemeri takmadiniz yada burada hiz limitini astiniz diyerek ücret artisinda bulunabilir.

    to be continued
  • yakıt olarak elektrik tüketen makineler.
    otomobil kulvarında kralı tesla'dır. önümüzdeki 20 yıl içinde fosil yakıt kullanan otomobil görmeyecek olmamız ihtimal dahilindedir.
    bir de şu var:
    (bkz: lotus)
  • servis konusunda bir çok sanayi sitesini önümüzdeki 15-20 senelik süreçte zora sokacak taşıt türü. powertrain elemanlarından motor ve batarya zaten bakım istemiyor. fren diskleri eskimiyor, balatalar aşınmıyor.

    servis maliyetleri günümüzdeki araçlara göre çok daha düşük.
  • servis konusunda masraflarınızı aza indirgeyecek, aktarma organlarının daha az parçayla çalışmasından dolayı enerji kaybının düşük düzeyde olacağı veya hiç olmayacağı, tork konusunda kendisini açmış çevre dostu araçlardır. lion pillerin gelişmesiyle birlikte daha fazla menzilli araçlar önümüzdeki seneler içerisinde yerini almaya başlayacaktır.

    bu entry'de elektrikli bir aracın işlevsel özelliklerinden bahsettim. kaç paraya dolduğu, ne kadar menzil verdiği, ne kadar sürede dolduğu süreçle ilgili izlenimlerimi dile getirdim, bilgi verdim.
hesabın var mı? giriş yap