• http://www.radikal.com.tr/haber.php?haberno=198524 adresli kaynaktan:

    sabahattin ali neden öldürülmüştü?

    sabahattin ali, 1948 yılında öldürülmüştü. üzerinden 58 yıl geçmesine karşın cinayet hâlâ aydınlatılamadı. bugün çıkan 'başın öne eğilmesin' romanında sabahattin ali'nin yaşamını anlatan hıfzı topuz, 'sabahattin ali cinayeti türkiye'de global terörün ilk uygulamasıdır' diyor

    13/09/2006

    burcu aktaş

    istanbul - 16 haziran 1948 sabahı öldürülen türk edebiyatının önemli yazarlarından sabahattin ali'nin ölümünün üzerinden 58 yıl geçti... bu 58 yıl içerisinde, yazarın ölümü üzerine birçok varsayım ortaya atıldı ama cinayet bir türlü aydınlatılamadı. bugüne kadar bu olay üzerine birçok kitap yazıldı. hıfzı topuz da bu cinayeti aydınlatmak için kalemi eline alanlardan. topuz'un sabahattin ali olayını anlattığı 'başın öne eğilmesin' adlı kitap bugün çıktı.
    'başın öne eğilmesin', şiirleri, hikâyeleri ve romanlarıyla edebiyatımızın en büyük ustalarından sabahattin ali'nin yaşamını ve hâlâ aydınlatılamamış olan cinayetini anlatıyor. sabahattin ali olayına ilk olarak 'eski dostlar'adlı kitabında değinen topuz, bu kez ali ile ilgili bir roman yazdı. kitapta, kurgu ve gerçek bir arada. topuz kitabında, gerçekleri bozmadan, olayları ve mektupları konuşmaya dönüştürerek, konuya gerekli ayrıntıları katarak bir kurmaca oluşturmuş.
    hıfzı topuz'un romanında yararlandığı belgeler içerisinde sabahattin ali'nin kızı filiz ali'nin sağladığı notlar, avukat müşerref cimcoz'un verdiği belgeler ve atilla özkırımlı'nın araştırmaları da yer alıyor.
    'başın öne eğilmesin', sabahattin ali'nin gençliği, aşkları, sertellerle ve nâzım hikmet'le olan dostluğu, çektiği acılar, aydın'da tutuklanması, turancıların saldırısı, devlet konservatuvarı yılları, görüşler ve tan olayı, markopaşa macerası, kamyonla taşımacılık işi ve kaçışını kapsıyor. romanda yakın tarihimizin unutulmuş olaylarını da bulmak mümkün.
    hıfzı topuz'un sabahattin ali olayıyla ilgili görüşleri ise gayet açık: "sabahattin ali olayı 'faili meçhul' bir cinayet sayılamaz. bu cinayet bizde global terörün ilk uygulamasıdır."
    topuz'un kitabı cuma günü çıkacak radikal kitap'ın da kapağında. kitabı ali'yi tanıyan sennur sezer tanıtıyor.

    (bkz: aldırma gönül)
20 entry daha
hesabın var mı? giriş yap