6 entry daha
  • 24 mart 1933 yılında reichstag'da 288 nsdap vekili oyu ile onaylanmış ve uygulamaya konulmuş kanun. kanunun orjinal adı "gesetz zur behebung der not von volk und reich", aynı zamanda "ermächtigungsgesetz vom 24. märz 1933" olarak da bilinir.

    nsdap oylarina ek olarak, "reichstag" mensubu büyüklü-küçüklü partiler de kanun tasarısı lehine oy kullanmışlardır. spd toplu halde, 94 red oyu kullanmıştır. kpd vekilleri ise oy kullanamamışlardır, çünkü o esnada ya tutukluydular ya da sürgün/mülteci haldeydiler.

    böylelikle oylamada kanun lehine 444 oy, kanun aleyhine ise 94 oy kullanılmıştır.

    kanun maddelerinin ana hatları ile tercümesi:

    - madde 1 -
    imparatorluk kanunları, imparatorluk anayasasının öngördüğü kurallar gerekmeksizin imparatorluk hükümeti tarafından değiştirilebilir.
    (devamında madde 85/2 ve madde 87'ye atıfta bulunuluyor. bu kanunlar için de geçerlilik belirtiliyor.)

    - madde 2 -
    imparatorluk hükümetinin öngördüğü kanunlar, imparatorluk anayasasına, imparatorluk meclisinin ve "reichsrat"'in toplanmasına/düzenlenmesine engel olmaması şartı ile, uygun olmayabilir. imparatorluk başkanının hakları dokunulmazdır.
    (burada toplanma hakkından bahsediliyor. oylama hakkı söz konusu değil.)

    - madde 3 -
    imparatorluk hükümeti tarafından onaylanan kanunlar, imparatorluk şansölyesi ("reichskanzler") tarafından düzenlenir ve imparatorluk resmi gazetesinde yayınlanır ("reichsgesetzblatt). kanunlar, resmi ilanın ertesi günü, eger aksi söz konusu değilse, uygulamaya konulur.
    (devamında madeler 68-77 hakkında, sözkonusu maddelerin imparatorluk hükümetinin onayladığı kanunları etkilemeyeceği belirtiliyor.)

    - madde 4 -
    imparatorluğun, yabancı ülkelerle yapılan anlaşmalarla/sözleşmelerle ilgili kanunları için yasama organlarının sözleşmeleri onaylaması gerekliliği yoktur. imparatorluk hükümeti, bu anlaşmalar/sözleşmeler için gerekli şartları belirler ve uygular.

    - madde 5 -
    bu kanun resmi ilani takiben uygulamaya konulur. bu kanun 1 nisan 1937 tarihine kadar geçerlidir. söz konusu kanunun geçerliliği güncel/mevcut hükümet değişene kadardır.

    (imzalar)
    _______________
    kısacası, bu kanun ile kuvvetler ayrılığı prensibi yok edilmiştir. böylelikle, nsdap istediği zaman, istediği süre boyunca, istediği şekilde, kimseye danışmadan, istediği kanunları yürülüğe koyabilme yetkisini kendisine vermiştir. yanlış anlaşılmasın; son maddede geçerlilik süresi belirtilmiştir, fakat bu durum mevcut hükümetin değişmesini gerektirmektedir. dolayısı ile kanunun uygulanma süresi de mevcut hükümetin insafına bırakılmıştır. meclis de böylelikle kendisini bu kanunla saf dışı bırakmış, yasama ve yürütmeyi hükümete ve hükümetin başındakine devretmiştir.
1 entry daha
hesabın var mı? giriş yap