7 entry daha
  • tunika fibroza olarak adlandırılan gözün dış katmanının arkada yer alan 5/6 lık kısmı. 1/6 lık öndeki kısmı ise kornea. kornea'nın transparan görünümünün aksine burası beyaz göründüğü için tunika fibroza ismi buradan gelmektedir. beyazlığını veren ise düzensiz ve yoğun kollajen lifler. kendi içerisinde 3 tabakadan oluşur;

    1- episklera: kan damarlarından zengin gevşek bağ dokusu alanı. epi skleranın boşluklu yapısı gözün kendi ekseni etrafında rahatça dönebilmesini (hareketini) sağlar. üstünde yer alan tenon kapsülünden uzanan kaslar episkleral boşluğu katederek gerçek skleraya tutunur.

    2- skleral stroma: substansiya propria ya da sklera proper olarak da adlandırılır. gerçek stroma burasıdır. düzensiz sıkı bağ dokusudur. stromanın %90 ını oluşturur. yoğun, kalın ve düzensiz yerleşimli tip-1 kollajen lifler skleranın beyaz görünümünün nedenidir.

    3- lamina fuska: karyokapiller tabaka olarak da adlandırılır. gevşek bağ dokusu yapısındadır. koroide komşu olan skleranın en iç tabakasıdır. skleranın beyaz görünümünün aksine burası histolojik kesitlerde kahverengi görünür. sebebi, koroidden göç eden melanosithücrelerini barındırdığı içindir. liflerden fakir pigment hücrelerinden zengindir.
2 entry daha
hesabın var mı? giriş yap