366 entry daha
  • matematik öğretmeniyim. öncelikle başlıkta bazıları bizim 8. sınıfta öğrettiklerimizin yurt dışında üniversitede öğretildiğini falan yazmış. bu tamamen yanlış. yıllardır söylenip duruyor bizim matematik müfredatımız çok zormuş avrupa ve amerika çok kolaymış falan diye söyleniyor. bunlar da yalan. biz herkese ortak müfredat öğretmeye çalışıyoruz. çarpım tablosunu bilmeyen herife fonksiyon öğretmeye çalışıyoruz. sorunumuz burada. avrupa ve amerika matematik eğitimlerinde seçmeli konulara göre matematik dersleri var. amerikan liselerinde çok üst düzey konuları içeren matematik derslerini seçerek bunlardan eğitim alabiliyor. örneğin almanya ingiltere abd gibi ülkelerde bir lise öğrencisi sene başında lineer algebra isimli seçmeli dersi seçerek bir dönem boyunca bizim 2010-2015 arası müfredatımızda olan ama şu an olmayan matris determinant konusunu alanında uzman matematik öğretmeni ve matematikte uzman öğrenciler eşliğinde öğreniyor. bizim liselerinizde olmayan pek çok konu bu şekilde yurt dışında öğretiliyor. zorunlu olan matematik müfredatları avrupa ve amerika'da bizim ülkemizdeki zorunlu ortak müfredattan tabi ki daha kolay ama biz zorunlu müfredatımız içinde olan basit bir oran orantı kurmayı bile öğretemiyoruz.
    bizim sıkıntımız ortaokulda ondalık sayı bile öğrenememiş çocuğa lisede 2.derece denklem öğretmeye çalışmamızdan kaynaklaniyor.
    bu durumun bir benzerinin dünyada başka bir yerde olduğunu zannnetmiyorum.
    tüm liselerde ve tüm ortaokullarda matematik dersi hem seviye farklarına göre farklı öğretilmeli hem her 2 ayda bir sonraki konuya geçebilmek için geçiş sinavı baraj usulü ile yapılmalıdır. yazılılar zaten bir işe yaramıyor. sene içinde konular sırayla ilerliyorken yeterli baraj puanını alamayan sonraki konuyu görmemelidir. 7.sınıf başında tam sayıları anlamayan ve 2-5=-3 olduğunu yapamayan birine 7.sınıf devamında denklem ve oran-orantı anlatamazsın , hem sana yazık hem çocuğa yazık.

    türkiye'de matematik eğitimine dair konuşacak cok şey var ama çocukların çoğu hiç matematik defteri tutmadan matematiksel bir şey yazmadan kafadan düşüne düşüne matematik yapabileceğini zannediyor. yazma alışkanlığı olmadan matematik yapamazsın. 5.sınifta 6.sınıfta hiç yazmadan matematikten yüksek notlar alan birisine 8. sınifta 9.sınifta matematik defteri tutma alışkanlığı kazandirmak imkansız oluyor. 5.sınıf ve 6.sınıfta çoğu ortaokul öğretmeni zihinden yapılabilecek basit matematik yazılılari hazırlayarak çok büyük bir yanliş yapıyor.

    yeni nesil sorulara geçildi ama kimse konuşmak istemese de yıllardır devlette çalışmış çoğu matematik ögretmeni yeni nesil matematik sorusu anlamakta ve anlatmakta zorlanıyor.

    matematik ve geometri ayrı ayri dersler olarak öğretiliyordu ama ikisini birleştirdiler. çoğu lisede ankara'da benim özel ders verdiğim öğrenciler son geometri konularını yıllardır hiç görmedi çünkü müfredat yetişmiyor. ayrıca çocuklar sene boyunca geometri ile ilgilenebilecekken neden bu kadar güzel bir alanı sene sonuna sıkiştırıyoruz?

    matematik meb kitaplarının çoğunda gereksiz etkinlikler ve laf kalabalıklari var. çok az soru çok fazla anlamsız görsel içeren kitaplar yerine daha kaliteli ders kitaplari hazırlanmalıdır. tüm yazılılar klasik olmalidir. defter tutmayan öğrenci matematik dersinde sınıfta bırakilmalıdir
137 entry daha
hesabın var mı? giriş yap