153 entry daha
  • olayi anlamayanlar sacmaliyor.

    1. wagner, rusya icin calisan parali bir asker toplulugu. dunyanin her yerinde varlar. hem istihbarat hem de catismalara girebiliyorlar.

    2. rusya'da askerin hicbir zaman degeri olmamistir. her zaman askerler degersiz gorulmustur cunku askerin götünü kaldirirsan darbe yapacagini ruslar cok iyi bilir. ozellikle de rusya'da simdiye kadar neden darbe yapilamadigini arastirin. adamlar askeriyeyi zaptetmek icin cok degisik metodlar gelistirmisler, mafya benzeri orgutler kurmuslar.

    3. prigozhin ukrayna'da onemli basarilar elde etti. en onemli basarisi bakhmut'u almak oldu. bu basarilar wagner'in guclenmesine yol acti. hem devlet icinde hem de halk nazarinda popularite kazandi. bunun icin rus savunma bakanligi wagner'e eziyet etmeye basladi. bazen lojistigini azaltti, bazen korumadi, bazen yalniz birakti... bir sekilde wagner'in canini yaktilar. bunu defalarca yaptilar. prigozhin zaten 2-3 aydir bu duruma isyan ediyordu fakat her seferinde daha fazla canini yaktilar. her gecen gun daha fazla wagner askeri pisi pisine öldü.

    4. gerek rus ordusu icinde, gerekse devlet burokrasisinde prigozhin'in hakli oldugunu bilen insanlar cogaldi. rus savunma bakanligina agir bir ihtar cekilmesi gerektigini herkes hissediyordu. nihayetinde wagner'in yine ölüme gonderildigi bir olay sonrasi prigozhin patladi (ve moskova'dan da olumlu sinyal alarak) bu yürüyüsü baslatti. burdaki amaci putin'e baski yapip savunma bakanligini degistirmekti. aslinda hedefi putin degildi ama putin bakanina sahip cikip wagner'i uyarinca hedefine putin'i de eklemek zorunda kaldi.

    5. cok hizli bir sekilde ve nerdeyse hic karsilik gormeden moskova'ya dogru yaklasti. belki moskova'ya girip putin'i devirebilirdi ama korktu. neden korktu? cunku putin'i devirmeyi amaclamamisti. simdi siz bir cavusa generallik rutbesi teklif etseniz kabul etmez cunku ne yapacagini bilemez ve korkar. akilsizsa kabul eder ama uc gunde eline yuzune bulastirip yarragi yer.

    6. sonucta prigozhin akilli adam. putin'i devirirse koskoca devleti nasil yonetecegini bilmedigi icin korktu. dengeleri bilmiyor, ruslar kanundan nizamdan anlamaz. birinin ayagina basarsin siker atarlar. onun icin bizim prigozhin dediki, tamam ben alacagimi aldim, savunma bakani degisecek, ben de isyanimdan vazgeciyorum. istese putin'i devirir miydi, bence devirirdi.
43 entry daha
hesabın var mı? giriş yap