4383 entry daha
  • (bkz: #159982325)

    bu entry dünün en beğenilen entryler arasına girmiş, hasbelkader arkeoloji eğitimi almış ve aktif kazılarda, projelerde görev almış bir vatandaş olarak belirtmek isterim arkeoloji bilimsel bir disiplindir. yani böyle uydurmalara inanmayın.

    kapı varmış, o kapıdan geçince başka bir boyuta ışınlanmıyormuşsun vs. gibi iddialar metafiziksel, gerçek dışı iddialardır. bol bol mezar kazmış, bir çok niş ve mağaraya girmiş, kafatası ile iskelet ile çokça karşılaşmış ve bir çok açmanın başında bulunmuş bir vatandaşım. ne büyülerle, ne lanetlerle ne gizemlerle ne boyutlarla karşılaştım. ayrıca binlerce yıl önce ölmüş insanların iskeletleri de kimseye zarar vermez.

    türkiye'de youtube kanallarında böyle içerikler popüler mesela "hazine avcıları" kanalları bir tiyatro gösterisi düzenliyorlar, bu tip spekülatif yorumlar size mistik bir heyecan veriyor olabilir.

    zaten arkeolojiyi ilginç ve eğlenceli kılan büyülü hazineler, gizli geçitler, mu kıtası vs. değildir. arkeoloji içerisinde bunlarla karşılaşmazsanız, hazine diyebileceğimiz gömülere ise çok nadiren rastlarsınız, onların önemli bir kısmı müzeye teslim edilir.

    arkeoloji, adından anlaşılacağı üzere eskiyi araştıran ve yöntem olarak başta kazı olmak üzere bir çok araç kullanan. antropoloji, jeoloji, zooloji, biyoloji, kimya, epigrafi, nümizmatik vs. gibi bir çok bilimsel disiplinden yararlanan bir bilim dalıdır.

    amaçlarından birisi artık konuşma şansı olmayan ve/veya yok olmuş kültürleri üstte belirtiğim yöntemlerle ortaya çıkarmak ve aydınlatmaktır.

    tarsus kazısında boyut yok, geçitten geçip mu kıtasına veya cehenneme ışınlanmıyorsunuz.

    tarsus kazısı muhtemelen aziz paulus ile ilgiliydi. aziz paulus, sistematik olarak hristiyan cemaatlerini organize eden ve heterodoks yahudiliğin bir sekti olarak sıkışıp kalacakken kültürlerarası bir din haline getiren isimdir. dolayısıyla onunla alakalı bir keşif hristiyan dünyasında büyük heyecan uyandırır ve onunla alakalı her eşya paha biçilmezdir.

    örneğin; 1000 altın sikkenin olduğu bir gömü mü ? aziz paulus' ait kalıntılar, eşyalar ve yazılar mı daha değerlidir ? ona ait bir papirüs veya parşömen mi daha kıymetlidir ? hristiyan dünyası için cevap açık.

    bir metaya değer yükleyen kültürel unsurlardır. yırtık, pırtık bir papirüs mesela tarsus köylüsü için paçavradan hallicedir ama altın bir değerdir. örneğin medrese eğitimi almış bir hoca için eski dönem 8.yy'a ait el yazması kur'an-ı kerim paha biçilmez bir eserdir ama atasından dedesinden böyle bir esere sahip bir köylü için yalnızca eski bir kur'an-ı kerimdir, değerlidir ama bilen bir göz kadar paha biçmez.

    niyeyse böyle süper hazineler, olağanüstü şeyler bekliyor insanlar. brütüs denarius'u veya "eid mar" sikkesi m.ö 43 ve 42 yılında üretilmiş ve roma imparatorluğunun dönüşümünde çok önemli bir paya sahip bir olayın anlık tarihsel verisidir. bu sikke 4 milyon 188 bin dolara satıldı. yani güncel kurla bu ufak sikkenin değeri 121 milyon tl'yi geçiyor. 121 milyon tl'niz olsa bu sikkeye bu parayı verir misiniz ?

    görsel

    veren niye veriyor ? bir kere alan çok zengin, ikincisi çok kültürlü, üçüncüsü tarihin bir anını elinde tutma şansına sahip, dördüncüsü çevresi açısından da büyük keyifle gösterebileceği prestij nesnesi.

    ancak bu sikke yunanistan'dan çalınmış bir sikkeymiş ve yunanistan'a geri iade edilmiş.

    https://www.nytimes.com/…turned-greece-eid-mar.html

    bunları niye anlatıyorum ? gizli geçite, muhteşem hazinelere gerek yok, bazen tek bir buluntu bile bilen biri için paha biçilemez bir eserdir.
137 entry daha
hesabın var mı? giriş yap