86 entry daha
  • e normal çünkü kazanabilmesinin başka bir yolu yok. chp'nin başına gelen şeylerin sebepleri belli. bu şey değil yani, ''ülkedeki halk salak. bizi anlamıyorlar.'' aslında mevzu çok daha basit. aslında iş hikaye ve pazarlamayla alakalı.

    1. chp'nin nev-i şahsına münhasır bir derdi yok. chp yıllardır neyi dert ediyor? yediler, içtiler, çaldılar, çırptılar, laiklik, geçim sıkıntısı vs. bu çağ dışı bir muhalefet anlayışı. halkımızın mantığında ''aa bizim paralarımızı çatır çatır yiyorlar. dur o zaman şu iktidarı indireyim.'' gibi bir mantalite hiçbir zaman olmadı ki. eğer olsaydı zaten menderesler, demireller, özallar bu kadar uzun süre iktidar kalamazlardı. recep tayyip erdoğan dediğiniz kişi bunların alegorisi gibi bir şey. bu kadar uzun soluklu başta kalmasının sebebi de belli. zamanı iyi tutturması tamamen. diğerlerinin zamanında engeller vardı. menderes'i halk yemeyince asker yedi. demirel zamanında ecevit vardı. özal başbakanlıktan sonra cumhurbaşkanlığına geçti ve finalinde öldü. tayyip erdoğan 28 şubat sonrası rüzgarı arkasına alan bir figürdü. chp'nin zaten türkiye'nin iyi gittiği zamanlarda iktidar olma şansı yoktu. aldıkları %18-20 küsür bandındaki oylara allah bereket versin desinler yani. ancak son 7-8 sene içerisinde iktidar olma şansları vardı ama adam akıllı kullanabilecekleri bir dert çıkaramadılar.

    2. chp bir türlü hikaye yaratamadı. sadece deniz baykal meşhur açılım dönemlerinde partiye aşiret ağalarını, şeriatçıları falan aldı o kadar. üstüne sadece kemal kılıçdaroğlu'nun meşhur yolsuzluk dosyalarını kucağına alıp televizyonlarda racon kestiği bir dönem hikaye yaratabildiler. işte meşhur dengir mir mehmet fırat ve melih gökçek kapışmalarından bahsediyorum. chp'nin halkı etkileyecek bir dert çıkarıp bunu süsleyerek iyi bir senaryoya dönüştürmesi lazımdı ve bu fırsat ayaklarına iki kez geldi. birincisinde belediye seçimlerinde istanbul ve ankara'yı aldılar. ikincisinde ise genel seçimleri kaybettiler.

    3. işte burada hikaye çıkarabilecek lider konusuna geliyoruz. seversiniz sevmezsiniz ama ekrem imamoğlu'nun ortaya çıkarttığı dert ve hikaye unsuru chp'yi iktidara taşıyacak anahtardı mesela. ''her şey çok güzel olacak'', ''ben kimsenin hakkını yemem ama hakkımı da yedirtmem'', ''genciz, heyecanlıyız, hazırız'' tarzı küçük trickler ve dönemin rüzgarı adamı istanbul büyükşehir belediye başkanlığının kapısını aralattı. hem de sağ olsunlar ak parti stratejik bir hata yaptı ve seçimi iptal ettirip bir daha tekrarlattı ve çok daha büyük bir hikaye yarattı. küçücük olan farkı ikinci turda koskoca bir kara deliğe dönüştürdü. takım elbise giyerken kravatını söküp, gömleğin kollarını sıyırarak halkın içerisine katılan lider imajı bile o dönem için çok tuttu ki bizim ülkede bunu yapan ilk kişi ekrem imamoğlu değil bizzat turgut özaldır.

    ne anlatmaya çalışıyorum? bütün konjonktür adamın tarafında. rüzgarı arkasına almış, prime dönemini yaşayan bir adamı (adam iyidir kötüdür noktasında değilim, tekrarlayayım.) cumhurbaşkanı adayı yapsan istanbul'u kaybedecektin ama türkiye'yi kazanacaktın. belki recep tayyip erdoğan'ı emekliliğe yollayacaktın. işte yukarıda söylediğim gibi eline bir dert gelmiş, üstüne bundan bir senaryo çıkarttın ki dizisini çıkarsan minimum 3 sezon prime time'da ilk üçe girer. altılı masa ilk çıktığı zaman ki heyecanı bir hatırlayın. e ülkenin hali de kötü, bütün rüzgar arkanda... peki sen ne yaptın? en son prime dönemini bundan 13 sene önce yaşamış, seçim kaybetme canavarı olan bir kişiyi aday gösterdin ve kendi kendini karikatür haline getirdin.

    türkiye'yi kaybettin, elinde istanbul kaldı ki o da garanti değil artık. ekrem imamoğlu'nun arkasındaki rüzgarı kestin, adamı da karikatürize etmiş oldun. şimdi onunla belediye seçimine gireceksin ve kaybetme ihtimalin gayet yüksek. böylece hem türkiye'yi hem de istanbul'u kaybetmiş olacaksın. yani midyat'a pirince giderken evindeki bulgurdan olacaksın. ha sonra belki imamoğlu chp'nin başına yürür, oradan da yeni bir dert yeni bir hikaye çıkar vs. onu bilemem.

    peki eski zamandan beri elinde ne kaldı? gelin birleşelim edebiyatı. aman oylar bölünmesin. neden? çünkü başka bir şansın yok. peki yapabilecek misin? hayır. zira artık bir kere yaralandın. herkes senden bir parça koparmak isteyecektir. ümit özdağ, meral akşener ve diğerleri... herkes senin etinden sütünden faydalanacak.

    arkadaşlar gerçekler acıdır ancak kabullenmek de bir erdemdir. chp'nin sıfırdan strateji değişikliğine gitmesi lazım. ha şansa istanbul ve ankara belediyelerini elinde tutarsa öpsün başına koysun. bu seçimden çıkarabilecekleri en büyük kazanç bu zira. allah yar ve yardımcımız olsun.
159 entry daha
hesabın var mı? giriş yap