1 entry daha
  • geçen hafta sanırım, ilber ortaylı, konuk olduğu programda bu tarihçiden bahsetti. claude cahen olmasaydı osmanlı öncesi anadolu hakkında bir sürü şey bilemezdik dedi. selçuklular hakkında bilinmeyen bir çok bilgiyi cahen ortaya çıkarmıştır diye de ekledi.

    claude cahen'in en önemli eseri, osmanlılardan önce anadolu (pre-ottoman turkey) adlı eserdir. bu kitabı tarih vakfı yurt yayınları basmıştır. idefix'den bulunuyor.
    bu müthiş eseri o dönemi bilmek isteyen herkesin okuması lazım. anlaşılır bir dille, akıcı bir şekilde yazılmış. anadolu'nun nasıl türkleştiği, toplum yapısı, moğol dönemi gibi çok ilginç kısımlardan oluşuyor.

    biraz da bu değerli yazarın hayatı hakkında kısa bilgi verelim:

    1909'da paris'te doğmuş. 1931'de ecole nationale des langues orientales'in türkçe-arapça bölümünden mezun olmuştur. bir süre tarih öğretmenliği yaptıktan sonra, akademik alanı seçerek 1936-1937'de türkiye'de araştırmalar yapmıştır. 1940'da haçlılar döneminde kuzey suriye adlı teziyle doktorasını aldık. ikinci dünya savaşında 5 yıl esir kalan cahen, 1945-1959 arasında strasbourg üniversitesi'nde, 1959-79 arasında ise sorbonne üniversitesi'nde öğretim üyeliği yaptı. 1991 kasım'ında vefat etmiştir..
3 entry daha
hesabın var mı? giriş yap