9 entry daha
  • özellikle "allah mürtedlere karşı komutana zafer nasip ederse, komutan onları silahla ve ateşte yakma dâhil her çeşit usulle öldürür." sözüne sahip olan halife ebubekir zamanında çokça yapılan eylem.

    vâkıdî, belâzurî, taberî vs. kaynaklarda bu durumdan bahsedilir;

    --- taberî, iii, 233 ---

    hâlid, teslim edilenler arasında bulunan kurre b. hubeyre ve onun gibi bazı kişileri bağlayıp ebû bekir’e göndermiştir. müslümanlara zulmedenleri ise ateşte yakmak, taşa tutmak, dağlardan aşağılara atmak, baş aşağı kuyulara doldurmak ve okla vurmak gibi çeşitli işkencelerle öldürmüştür. ardından da bu uygulamaları hakkında ebû bekir’e bilgi vermiştir. ebû bekir ona cevabi yazı göndererek şunları söylemiştir:

    “allah’ın emirlerini yerine getirmek için ciddiyetle gayret et. gevşeklik gösterme. müslümanları öldürenleri ele geçirirsen onları başkalarına ibret olacak şekilde öldürerek öçlerini al. şayet allah sana zafer nasip ederse, onları (mürtedleri) ateşte yak.”

    hâlid, ebû bekir’in bu mektubunu aldıktan sonra yaklaşık bir ay kadar buzâha’da kalmış ve topladığı asilerin bir kısmını ateşe atıp yakmıştır. bir kısmının kol ve bacaklarını birbirine bağlatıp taşa tutturmuş, bir kısmını da dağlardan aşağıya attırmıştır.

    --- taberî, iii, 233 ---

    --- hayyât, 130 ---

    buzâha savaşından sonra hâlid b. velid’in, süleym kabilesine geldiği ve bu kabileden birtakım isyancıları yakalayıp ahırlara doldurduğu ve ardından onları topluca yaktığı nakledilmektedir.

    --- hayyât, 130 ---

    --- belâzurî, 107 ---

    öte yandan belâzurî de süleym kabilesinin isyanının bastırılması için hâlid b. velîd’in bu bölgeye gönderildiğini haber vererek, onun hakkında;
    “o gün mürtedleri yakıyordu. bu durumu ebû bekir’e söyledikleri zaman o, “allah’ın kâfirlere karşı kınından çıkardığı kılıcı, kınına sokmak istemem”
    diye cevap verdiğini söylemektedir.

    --- belâzurî, 107 ---

    dinden dönmüş olanların malı-mülkü, karısı-çocuğunun da ganimet sayıldığını da belirtelim.
107 entry daha
hesabın var mı? giriş yap