101 entry daha
  • --- spoiler ---

    amerikan sineması sözüm sana. fak yu! yüzbinkere hem de. görünüşte terörizm ve şiddete karşı duruş gibi bir film yapıyorsun. tarihi bir olayı anlatırken, birkaç kişinin hayatından kesitsel bir örnek. çalışma iyi, sunum iyi. oyuncular fena değil, lakin amaç? beni unutma diyor en başından. neyi lan diye soruyorsun? neyi unutmayacak bu andavallar? sonda bombayı veriyor. 11 eylülü unutmayacakmışız.

    çünkü o lanet olası saldırıdan sonra amerikanlı süreç yaşanmadı. afganistana girilip binlerce masum öldürülmedi. dünya müslümanları ve müslümanlığı terörizmin tek ve en büyük faili gibi göstermedi. unuturuz bunları. unutuyoruz bile. şiddetin her türlüsüne kimden olursa olsun karşı olmak lazım. uluslararası anlaşmaların evrensel etiğin ta amına koyum. hepsi araçtır nihayetinde. bir insanın ölümü, hele de masum bir insanın ölümü kadar daha kötü bir durum yok bu evrende. bunun için yapılan en küçük bir çabaya dahi estek olmak lazım. amerika bunu mu yapıyor?

    görsel medya öyle bir etki bıraktı ki yakın tarihimizde. afganistanda ölenleri de ordan öğreniyoruz, bir sinema filminde öleni de. biyerden sonra ikisi de aynı. farketmiyor. 11 eylülde gerçekten yaşamını yitirenlerle, filmde öleni ilişkilendirdiğimiz gibi, 11 eylül sonrası dünyanın her yerinde yapılan zulümleri de bu eksende ele alıyoruz. yani gerçekle arasında farklılık yok. o yüzden etkili, o yüzden tehlikeli.

    mağdur edebiyatı yapmak holivudun ulusal filmlerinin ana teması. mağduriyetlere karşı başarılan zaferler. bu filmde biraz masraftan kaçmışlar. 2 uçak ve iki kule feda edilebilirdi oysa. çünkü amerika holivud gibi hiçbir masraftan kaçınmıyor. ırakta afganistanda milyar dolarları çocukların üzerine bomba olarak harcayabiliyor.

    unutmayacakmışız. unutulmasın ve bu ayrımsama devam etsin. düşman belli olsun. ermenilerle ilgili birşey gündeme geldiğinde hocalı katliamını öne sürmek gibi bi gaflete düşen geri zekalılıkla eş değer bir hareket. kim insanlar ölsün ister. kabilin habili öldürmesine kadar gideceksek her defasında, çıkamayız bu işin içinden. unutmalıyız yapılan kötülükleri. başka türlü barışı sağlamak imkansız.

    --- spoiler ---
135 entry daha
hesabın var mı? giriş yap