3 entry daha
  • iphone ve ipad üzerinde bulunan bu oyunun asıl ismi bence kelime türetme olmalıymış. türkçe yapı itibariyle bir kökten sonsuza yakın (evet bokunu çıkardım) kelime türetilebilecek bir dil. bunun için dil bilimcisi olmaya da gerek yok. dile çok az hakim herkes bir kök alıp envai çeşit kelime türetebilir.

    hah işte bu oyunda da bu tip kelimeler hakim. gerçi burdaki bir çok garip kelimeye ben sözlükten baktım. tdk sözlükte bulunuyor bir şekilde.

    mesela en son aklımda kalan bir kelime şuydu; üçleşmek.

    bana garip geldi. üçleşmek ne abi? bunun sonu yok ki. dörtleşmek, beşleşmek. tdk üçleşmek için ne der? "bir veya iki iken üç olmak"

    bu mudur yani? altılaşma, yedileşmek sözlükte yok. çünkü sonsuza kadar yazılabilir bu ve tdk bu yüzden 3 te bırakmış yazmayı. kelime avı oyunu bu kelimeyi "aa tdkda var" diyerek almış olabilir ama böyle bir kelime yok aga. bunun sonu sınırı yok çünkü. her şey uydurabilirsin.

    üçleşmek varsa, üçleştirmek de vardır. tdk ya baktık var mı? yok. yok çünkü dediğim gibi türkçe bir kökten basitçe kelime türetmek için ideal dillerden.

    üçleşmek varsa, üçleştiren de vardır. üçleştirici de vardır. üçleştirmeci de vardır. hepsi anlamlı. ancak bu kelimeler var mı? yok. türkçe mi? türkçe. anlamlı mı? anlamlı. ancak tekrar ediyorum bu kelimeler var mı? yok.

    hah işte o yüzden bu oyunun ismi kelime avı değil, kelime türetme ya da üretme olmalıdır. çünkü bu tip bir kökten uydurma olan, belki bazısı tdk sözlükte de olan, türkçe olan ama aslında öyle bir kelimenin hiç olmadığı kelimeler çok fazla.

    ama sözün özünde şunu diyeyim. güzel bir oyundur. türkçe kelime bilincini körüklediği için de ayrıca takdirlik.
58 entry daha
hesabın var mı? giriş yap