• dr. paul preuss- avusturyalı yahudi dağcı, botanist (1886-1913). dağları teknolojiyi kullanarak kendi seviyene indirmek yerine kendi becerilerine uygun dağlara tırmanmayı ve daha zorunu isteyenin dağı veya ekipmanı değil kendisini buna yeterli hale getirmesini ilke edinmiş, reinhold messnerın ilham kaynakları arasında andığı etik savunucusu.
    son yıllarda denenen ve sonunda yapılan tırmanışlarla tekrar güncel hale gelen cerro torre ve bolt tartışması üzerine amerikan alpinist dergisi preuss'un 1911'de yayınladığı alpin rotalarda yapay destek makalesinin üzerine başlayan ve sikke tartışması olarak anılan yazılardan bir derleme yayınlamıştır. bu tartışma kapsamında preuss'un tanımladığı ilkeleri şu şekildedir:

    1-üstlendiğin tırmanışa denk değil, üstünde kabiliyette olmalısın
    2-bir tırmanışçının inişte güvenle üstesinden gelebileceği ve bunu vicdanı rahat olarak yapabileceği zorluk derecesi aynı zamanda tırmanacağı üst limiti belirlemelidir
    3-yapay desteklerin kullanımı yalnızca acil tehlike tehditi altında kabul edilebilir
    4-sikke yanızca bir acil durum aracıdır ve çalışma metodu için belirleyici olamaz
    5-ip kullanımı ancak rahatlık sağlaması açısından onaylanabilir, asla dağa tırmanışı mümkün kılan asıl araç olamaz
    6-güvenlik ilkesi en yüksek değerdir. ancak bu kişinin kendi güvensizliğinin yapay desteklerle çılgınca düzeltilmesi olamaz, bunun yerine ilk güvenlik ilkesi olarak her tırmanışçı kendi becerilerini arzuları yönünde doğru şekilde tartmayı esas kabul etmelidir.

    27 yaşında tek başına çıktığı mandlkogel dağı tırmanışında düşerek ölmüştür.
1 entry daha
hesabın var mı? giriş yap