1 entry daha
  • en az kısıtlayıcı ortamda eğitim gören birey. özel eğitim alanında öğrencilerin en az kısıtlayıcı ortamda eğitim görmeleri beklenir, ki bu en az kısıtlayıcı ortam da gün içerisinde hem normal gelişim gösteren akranlarıyla, hem de ailesiyle etkileşim halinde olduğu ortamdır. bunun karşılığı ise engelli bireyin bir genel eğitim sınıfında normal gelişim gösteren akranları ile birlikte bulunmasıdır.

    bu öğrenciye yönelik çeşitli eğitimsel ve çevresel uyarlamalar yapılmalıdır. zira engelli öğrencinin akranlarının doğal bir şekilde eriştiği sosyal ve akademik başarıya bu türden uyarlamalar olmaksızın ulaşması oldukça zordur. akranlarının akademik başarı ortalamalarına göre değil, ölçüt bağımlı sınavlara göre değerlendirilmelidir. yani normal gelişim gösteren akranlarının tabi olduğu bir sınava giren engelli birey o sınavdan büyük bir ihtimalle başarısız olacaktır. bunun yerine belirli bir ölçüt hedeflenen ve kendi akademik düzeyine uygun olarak uyarlanan bir sınava girmesi gerekmektedir. bu olguyu birçok sınıf öğretmeni yanlış anlamaktadır. engelli öğrencilere de tıpkı diğer akranlarının kendilerince zor olarak niteledikleri seviyede bir sınav hazırlanmalıdır.

    kaynaştırma öğrencisinin genel eğitim kurumunda yerleştirileceği sınıfın öğretmeni yerleştirme işleminden önce öğrenci ile ilgili bilgilendirilmeli ve öğrencinin velileri ile görüştürülmelidirler. engelli birey hakkında bilgilenen sınıf öğretmeni ise kaynaştırma öğrencisinin sınıfa gelmesinden önce diğer öğrencileri aralarına katılacak olan yeni arkadaşları hakkında kendi düzeylerine uygun cümlelerle bilgilendirmelidir.

    ülke olarak her şeyi geriden takip ettiğimiz gibi bu kaynaştırma uygulamaları da türkiye'ye bir hayli gecikmeli olarak gelmiştir. zaten ilk geldiğinde de bir hayli yanlış anlaşılmıştır. bir hocamın anısıdır anlatayım;
    kendisi yüksek lisans öğrencisiyken tez aşamasında ve tezi için gerekli olan verileri toplama amacıyla kaynaştırma uyguladığını iddia eden bir okula gidiyor. gittiği okulda iki tane bina var. okul müdürünün söylediğine göre okullarında kaynaştırma uygulanıyormuş, çok çağdaşlarmış(!) ama orada yapılan şey, binanın birine engelli öğrencileri, diğerine de normal gelişim gösteren öğrencileri tıkmışlar. bu öğrencilerin tuvaletleri ayrı, kantinleri ayrı, derse giriş çıkış saatleri bile ayrı, ki birbirlerini hiç görmüyorlar. sadece aynı bahçede duran iki bina ile kaynaştırma uyguladığını sanıyormuş bizim müdür. ama halimize çok şükretmemiz gerek, o günleri geride bıraktık. her ne kadar kusurlar, eksikler de olsa, yasalarla kaynaştırma uygulaması desteklenmekte günümüzde. geç de olsa bu konuda bir şeylerin yapılması beni sevindiriyor. ben göremesem de torunlarım etkili kaynaştırma uygulamalarının olduğunu görecekler.
24 entry daha
hesabın var mı? giriş yap