• arkalarından konuşurken veya aranılan özellikleri sıralanırken pazardan alınacak bir eşya gibi bahsedilen; çalışma ve oturum izinleri olmadığı için hata yaptıklarında ihbar edilmeyle tehdit edilen; yanlışları görülünce evden kovarak cezalandırılan, evde aile ile birlikte yaşayan ve çok az ücretle sigortasız çalıştırılan modern zaman köleleri.

    diğer yanda da çocuğuna bakmaktan, evini temizlemekten ve yemek yapmaktan aciz, sırf parası olduğu için bir başkasına köle muamelesi yapmakta bir beis görmeyen ve bunu da köle gibi çalıştırdığı kadına ”yardımcı kadın” sıfatını yapıştırarak kamufle eden sonradan görme hanımlar. çalışmak isteyenlerin kendi tercihiymiş. evet doğru, çünkü onlar için türkiye’deki çocuklu zengin aileler bir kurtuluş yolu. ancak her şey göründüğü gibi yolunda gitmiyor her zaman. özellikle son zamanlarda yabancı uyruklu bakıcı vak’alarını pek duymaya başladım. belki önceden de bu olaylar vardı benim ilgimi çekmiyordu. hiç hoş olmayan bu olayları yaşayan hanımlar buna rağmen bir başka bakıcı aramaktan vazgeçmiyorlar. çünkü alıştıkları rahatlığı arıyorlardı. peki neden bu hanımlar türk bakıcı aramıyorlar? türk bakıcı bulamıyorlarmış. evet çünkü hiç bir türk bu şartlarda çalışmayı kabul etmez. yabancı uyruklu bakıcı/hizmetçilerin tercih edilmesinin tek nedeni ucuz işçi olmaları. türk bakıcıların/hizmetçilerin büyük çoğunluğu sigortalı ve belirli saatleri olan işleri talep ediyorlar.

    o yüzden yaşadığımız modern çağda bile köleliğin olmadığını, insanların eşit hak ve yaşam şartına sahip olduğunu iddia etmek saçma olur.
8 entry daha
hesabın var mı? giriş yap