9 entry daha
  • orda burda sürekli dillendiriliyor ancak bu konuda çok saçmalayanlar var.

    liberolu defans sisteminden tandem defansa geçen günümüz futbolunda ideal ikiliden biri bu özellikte omalı. tandemin diğer stoperi de solid stoper olmalı. ancak bu şekilde ideal bir merkez defansa sahip olursunuz.

    solid stoper daha uzun, fizikli, yavaş ancak pozisyon bilgisi üst düzey olan stoperdir. bu tarza örnek; nesta, maldini, stam, ujfalusi, lugano, popescu, alpay özalan, b.alves, sivok, chedjou, chiellini, mertesacker, pique*, pepe vb...

    hamleli stoper ise daha çok rakibe yakın oynayıp rakibin yaptığı alengirli hareketlere müdahale eder, yıpratır. hamleli stoperin daha bir cengaver, hırslı ve hızlı olması gerekir. pozisyon bilgisi daha kötüdür ancak geride açıkları kapatacak diğer stoper olduğu için daha rahat hamle yapar.

    hamleli stopere örnek; bülent korkmaz, ibrahim toroman, semih kaya, serdar aziz, dany, egemen korkmaz, fabio cannavaro*, s.ramos, puyol vb...

    ideal tandemlerde bunlardan birer adet alınır.

    nesta-cannavaro
    b.korkmaz-popescu
    sivok-toroman
    b.alves-egemen
    pique-puyol
    alpay-b.korkmaz
    chedjou-semih kaya
    s.ramos-pepe
    ujfalusi-semih kaya vb...

    aynı tarz iki stoperin oynaması defans hattında gediklere ve zayıflıklara yol açar. mesela semih-dany ikilisi ujfalusi-semih defansına göre daha riskli bir tandemdir. üstelik dany, ujfalusi'den çok daha hızlı ve çevik olmasına rağmen. aynı şekilde italya milli takımı da cannavaro-nesta veya maldini ikilisini tercih ederdi.
hesabın var mı? giriş yap