6 entry daha
  • trafik cezalarıyla bütçe açığının kapatılması, bu sene bu kadar ceza keseceğiz diye bütçeye kalem koyup, bunu da alt birimlere hedef olarak dayamak ayrı bir konu, cezaların caydırıcı hale getirilmesi bambaşka bir konu. ben cezaların caydırıcı seviyeye çıkıp uçuk meblağlar haline getirilmesinden yanayım. evet bütçe hedefi konulmamalı ama devlet de buradan kazandığı parayla pekala bir yerleri finanse edebilir, yol_yapabilir, polislerin maaşlarını ödeyebilir vs...
    bulunduğum ülkede kırmızı ışıktan geçmenin cezası 1.650$. bir taksici ile konuştum, ilk geldiğimde bu kadar hassas olacğaını bilmediğimden son saniyede kırmızıdan geçtim ve 2 ay bu ceza için bedava çalıştım dedi. şirket 2 ay sadece yemek vermiş, maaş ödememiş. ve bu muhabbet de adam ışıklara 500 metre kala niye yavaşladığını, abartıyorsun dediğimde açıldı.
    dahası; ışıklardan hız limitine bakmaksızın 80'den fazla geçerseniz 300$ ödüyorsunuz. ışık kırmızıya döner de trafiği tehlikeye atarsın diye yavaşlayacaksın diyor devlet. hız limitlerinde ise okulların olduğu ve hız limitinin 50 olduğu bir bölgede 60 ile geçseniz 500$ yerken, hız limitinin yine 50 olduğu ama sapa bir yerde yeseniz 150$ yiyorsunuz.

    arabamı bir sokağın köşesine park ettiğim için polis dönen adam seni görmeyebilir, reflektör koymalıydın diye ben yokken cama 150$ ceza bırakmış. şimdi 50 metre daha yürüyüp otoparka giriyorum gerektiğinde. bu olay yüzünden 3 ceza puanı da yedim.

    ya da cadde kenarında acil durum alanına dörtlüleri yakıp park mı ettin. tam bizim taksici olayı. araban trafikten 1 hafta men ediliyor ve 150$ ceza yiyorsun.

    tüm bu anlattıklarım zengin bir arap ülkesinden. yerli insanların herşeye hakim olduğu, devasa jiplerin gezdiği... ve bu cezaların caydırıcılığı ile de insanlar adam oluyor.

    avrupadan da örnek verirsek 2003 yılında isviçre'de iken arkadaşlarımın başına geleni anlatayım. arkaya 4 kişi sıkışıp, arabaya 6 kişi binen bu arkadaşları, express way dediğimiz e5 benzeri bir yolda polis durdurmuş. bakmış arkada 4 kişi var, kimse emniyet kemeri takmamış. önce arkadaki 4 kişiye 60ar frank emniyet kemeri takmama cezası. sonra şoföre fazla yolcu almaktan 200 frank ceza. ardından da "bu cezayı kestikten ve sizi gördükten sonra sizin bu şekilde gitmenize izin vermem" deyip, "aranızdan birisi burada kalacak, siz arkadaşlarınızı bırakıp gelip arkadaşınızı alacaksınız" demişti.

    buyrun!
13 entry daha
hesabın var mı? giriş yap