• bazı markalar bu konuda başı çekerler, en azından türkiye'de rahatlıkla bulunabilecekler aşağıdakilerdir:
    (bkz: orijen)
    (bkz: n&d)
    (bkz: acana)

    şimdi ben de yıllarca orijen kullandım. dışta hiç sıkıntı yok, kediler sağlıklı, hareketli, tüyleri güzel. iştahla olmasa da severek yedikleri de belliydi. yaklaşık 3 yıldır da orijen ile besliyorum, yani bu mamaya herhalde 1-2 bin tl vermişimdir. arada n&d'yi de denedim, görünürde bir sıkıntı yoktu. ama son zamanlarda aklıma soru işaretleri takılmaya başladı tahılsız kedi mamalarıyla ilgili.

    ilk olarak bu mamalar pahalı, içerikleri çok iyi, reklamları da iyi yapılıyor. orijen gerçekten kediler için ideal diyet gibi, iddiaları da kedinin normal diyetinde olmayan hiç bir şey olmadığı. ben buna inanıyorum, ama aklıma da şu soru takılıyor: kedilerin normal diyeti çoktan değişmedi mi?

    beni bu soruya iten şey ise kedilerimde oluşan karaciğer problemleri. kısırlaştırma öncesi yapılan kan testlerinde de her ikisinde de karaciğer problemleri çıktı. açıkçası konuya tam vakıf olmadığım için hangi değer kaç çıktı bilmiyorum, ama kısa bir süre hill's in ve royal canin'in veterinary diet serisinden kullanınca değerler bir kedim için normale dönmüştü, şimdi diğer kedim için kullanacağım. ki tahmin edersiniz ki royal canin ve hill's pek de iyi mamalar olarak bilinmez.

    şimdi tahılsız mama ile ilgili savunmalar da mantıklı. benim en çok şaşırdığım nestle'nin purina kolunun (proplan'ı üretir kendileri) tahılsız mama üretmesi oldu. tabi ki türkiye'ye gelmiyor.purina beyond adıyla satılıyor ve bu sefer de acaba gerçekten tahılsız mama iyi bir şey mi diye düşünmeye sevk etti bu beni. talep olmasa üretilmez, üstüne daha fazla fiyat etiketi basılmaz. bizim ülkede "amaan ver dandik mamayı gitsin" mantığı uygulasalar da bu mama yurtdışında tutuyor. demek ki bir şeyler var tahılsız mamayı daha değerli kılan.

    orijen için de aynı şey geçerli. orijen'in sitesine girerseniz içeriğine bakabilirsiniz. dünyada böyle bir markanın tutma sebebi elbette belirli bir kalitenin üstünde olmasıdır. ama acaba kulaktan kulağa yayılan "doğal diyet" çok da gerekli bir şey değil mi?

    her neyse, bunun üzerine mamaların içeriklerini incelemeye koyuldum. royal canin, proplan, hill's üçlüsü tahıllı ve artık herkes tarafından bilinen mamalar. belirli bir fiyat ile satılıyorlar ve süpermarketlerde satılan mamalara göre daha iyiler. avrupa'da bu mamaların süpermarket maması olduğunu hatırlatmakta da fayda var, en azından öyle deniyor. uzun vadede herhangi bir soruna yol açıp açmadığı bilinmese de arkalarındaki firmaların reklam yapacak, olası(veya olmayası) kötü sonuçları gizleyecek güçleri var. sürekli satmasının sebebini de ben biraz bu konuda deneyimsizliğe bağlıyorum. bir kedi sahiplendiyseniz ve mama alacaksanız size verilen mama genellikle bu üçünden biri oluyor.

    bu noktada tahılsız mama düşük karbonhidrat anlamına gelmiyor. bazı tahılsız mamalarda karbonhidrat miktarı tahıllı mamaya göre yüksek bile olabilir. buna dikkat etmek lazım.

    bu tahılsız mama konusu çok tartışmalı, ama hepsi tek bir noktaya bağlanıyor. her kedi için tek bir doğru mama yok. beslenme ihtiyaçlarına, yaşına, sevdiği yiyeceklere göre mama da şekilleniyor. bir kedi için doğru olan diğeri için doğru olmayabiliyor. bu noktada tahılsız kedi mamaları gerçekten işe yarayabileceği gibi sizin için bir para tuzağı durumuna da gelebiliyor.

    hiç kimsenin kendi ürettiği malı kötülemesi beklenmez, ama karar vermek de zor.

    tahılsız kedi mamasını savunan bazı yazılar/siteler:
    http://www.orijen.ca/…disariya-yaptirilmaz/?lang=tr
    https://www.purina.com/products/beyond

    eleştiren bazı yazılar/siteler:
    http://www.petmd.com/…is_grain_free_pet_food_really
    https://www.temizmama.com/…i-beslenmesindeki-konumu
    http://www.petmd.com/…is_grain_free_pet_food_really

    neyse bu yazı da pek bir yere varmadı, farkındayım. bu konuda en doğru mamayı bulana kadar araştırmalarım devam edecek ama tahılsız mama hakkında çeşitli soru işaretleri var ve ne diyeyim, belki de haklılardır.

    1 yıl sonra edit: şu aralar brit care'in sensitive digestion ile birlikteliğimiz var üç kedinin bir tanesinin hassas böbrek ve midesinden dolayı. bunun öncesinde sanabelle'in urinary mamasının denedik, o da iyiydi fakat kusma problemimize çözüm olmadı. brit care nispeten daha uygun fiyatlı ve benim kedilere derman oldu gibi. en azından bir sonraki soruna kadar. şimdilik sağlıkları yerinde.

    bu arada hill's de tahılsız kedi mamalarını türkiye'ye getirdi. ideal balance diye geçiyor.
9 entry daha
hesabın var mı? giriş yap