181 entry daha
  • kendisiyle ciddi düşündüğüm sebze. inanılmaz seviyorum kendisini aşk yaşıyorum resmen o güzelim sebzeyi yerken. hatta o kadar çok seviyorum ki çocukluğumdan itibaren annemin anlattığına göre evde ıspanak piştiği gün ben tabaklarca yedikten sonra, doymama rağmen sırf biraz daha yiyebileyim diye lavaboda bile bile istifra edip tekrar ıspanak yemeye koyuluyormuşum* meyvelerden kiraz, sebzelerden ise ıspanak için resmen yaşadığıma şükrediyorum, biri baharımı güzelleştiriyor öteki ise kışımı. boranisinden tut, böreğine, kavurmasından tut yumurtalısına, çorbasına kadar o kadar çok seviyorum ki kendisini şimdi elimdeki birkaç tarifi sizlerle paylaşacağım, umarım beğenirsiniz.

    ıspanak borani

    malzemeler:

    1 büyük baş kuru soğan
    1 demet ıspanak
    süzme yoğurt (yoksa normal yoğurtta kullanılabilir ama yapar yapmaz tüketmek gerekir yoksa sulanabilir)
    1-2 diş sarımsak
    (opsiyonel olarak) haşlanmış nohut
    zeytinyağı
    tereyağ
    karabiber
    kırmızı toz biber
    tuz

    yemeklik doğranılan soğanları zeytinyağ ile birlikte hafif kavururken içerisine bir miktar tuz ve taze çekilmiş kara biber katıyoruz. daha sonra kavrulan ve şekeri iyice ortaya çıkan bu güzel soğanların içerisine bir diş dövülmüş sarımsak ekleyip biraz da onunla kavurduktan sonra ıspanakları ekliyoruz. yeşilliklerini kaybetmeden ama piştiğinden de emin olunan ıspanaklara haşlanmış nohut katarak biraz daha kavurduktan sonra ocaktan alıp soğumaya bırakıyoruz. soğuyan güzelim ıspanağın üzerine sarımsaklı yoğurt gezdirip karıştırıyoruz. tereyağını kızdırıp, kırmızı toz biberle buluşturarak en son boraninin üzerine döküyoruz.

    ıspanaklı börek

    bir demet ıspanak
    (yine opsiyonel olarak pırasa, maydanoz, dereotu, yeşil soğan, çok yakışıyor inanın bana)
    beyaz peynir
    4-5 adet yufka
    1 küçük kuru soğan
    yoğurt
    zeytinyağı
    tuz
    kırmızı biber

    ıspanakları çok iri olmayacak şekilde kesiyoruz. içerisine beyaz peynir ve kuru soğanı da ekledikten sonra tuz ve kırmızı biberle iyice harmanlıyoruz. bu noktada içerisine biraz da zeytinyağı ekleyip yufkalara geçiyoruz. yağlamış olduğumuz tepsiye bir yufkayı seriyoruz. arasına özellikle sulanmış olan kısmından aldığımız yoğurt ve zeytinyağı karışımından gezdiriyoruz. yufkayı ıslattıktan sonra çok az ıspanaklı harçtan serpip, her katı bu şekilde dizdikten sonra üzerine en son zeytinyağlı yoğurt karışımından dökerek fırına verip yaklaşık 45-50 dk kadar pişiriyoruz.

    yumurtalı ıspanak

    2 demet ıspanak
    1 kuru soğan
    2 diş sarımsak
    yumurta
    zeytinyağı
    karabiber
    pul biber
    tuz

    soğanı yemeklik doğrayıp sarımsakla beraber zeytinyağ ile kavururken içerisine tuz ve karabiberini ekliyoruz. soğan kavrulduktan sonra içerisine güzelce temizlemiş ve doğramış olduğumuz ıspanakları ekliyoruz. ıspanakları hafif diri hafif pişmiş kalacak şekilde kavurduktan sonra ocaktan alıp bir fırın tepsisine ya da borcama ekliyoruz. kaç porsiyon yapılmak ve yumurta nereye kırılmak isteniyorsa orayı havuz şeklinde fakat tamamen tepsinin altını görmeyecek şekilde açıyoruz. ortasına yumurtaları dikkatlice kırdığımız ıspanağın üzerine pul biber serperek fırına verip yumurtalar pişene kadar pişiriyoruz.

    ıspanak çorbası

    1 demet ıspanak
    1 kuru soğan
    domates salçası
    çok az bulgur veya arzuya göre pirinç
    1 havuç (opsiyonel)
    haşlanmış nohut (opsiyonel)
    olmazsa olmaz limon
    zeytinyağı
    kırmızı biber
    tuz
    kaynar su

    soğanı yine zeytinyağ ile bir miktar öldükten sonra domates salçasını soğanla birlikte kavuruyoruz. ardından kırmızı biber ve tuzunu eklediğimiz bu karışıma iyice ayıklayıp doğradığımız ıspanakları ekliyoruz. içine bu noktada bir rendelenmiş havuç da koyabilirsiniz ama dediğim gibi arzu edilirse.ıspanaklar hacim kaybetmeye başladıktan sonra göz kararı kaynar suyu, yarım limonun suyunu ve bulgur veya pirinci de (çok olmamak kaydıyla) ekledikten sonra yemeği pişmeye bırakıyoruz. pişmesine yakın yine arzuya göre haşlanmış nohut koyulabilir. tercihen yoğurtla tüketilmelidir.

    ıspanak kavurma

    1 demet ıspanak
    1 kuru soğan
    bulgur
    zeytinyağı
    karabiber
    bol kırmızı biber
    tuz

    ıspanağı iri parçalar halinde doğradıktan sonra kaynar suya haşlıyoruz, hacim kaybetmeye başlayınca bir miktar bulgur ekleyip bulgurların şişmesini bekleyerek pişmeye bırakıyoruz. her ikisi de istenilen kıvama geldikten sonra ıspanakta hiç su kalmayacak şekilde avuç içinde bulgurlu ıspanağı suyundan arındırıyoruz. su sıkma işlemi bittikten sonra zeytinyağında kavrulmuş soğanın üzerine ıspanağı, karabiber ve bol kırmızı biberle tuzu ekleyerek kavrulmaya bırakıyoruz. tercihen sarımsaklı yoğurtla tüketilmesi önerilir.

    hepsi birbirinden güzel, oldukça pratik ve ekonomik bu tarifler emin olun size ıspanağı sevdirecek. zamanım olursa kabak için de böyle bir seans düşünüyorum, bakalım.
170 entry daha
hesabın var mı? giriş yap