32 entry daha
  • bu şeytanın kuantum fiziği ve belirsizlik ilkesi yüzünden tokatlandığını savlayanlar var. ne de olsa kuantum belirsizlik özgür iradeyi savunanların en sevdiği savunmadır. fakat bir de şöyle bir şey var. atom altı parçacıklar sonsuz belirsizliğe sahip olamazlar. yani evren kapalı bir sistemse, bu sistemdeki her olasılık sonludur. bizim aklımızın almayacağı kadar büyük rakamlar gerekse de, bir parçacığın olası tüm konumları evrene bağlıdır ve bunlar da evrenin yapısı itibarı ile sonludur.

    yani bir parçacığın momentumu ya da konumu belirlenemese de aslında sonlu bir olasılık dahilindedir. ve şeytanımız tanım gereği bu sonlu sayıları da bilebilecek bir varlık olduğu için belirsizlik onun için işe yaramayacaktır. zira bir parçacık evrende her yerde olabilir ve bu belirsizlik gibi görünen durum, aslında parçacık evrenle sınırlı olduğu için hesap edilebilir olmalıdır. dolayısıyla üstün bir hesap gücü olan bir varlık için, bizim belirsiz diyebileceğimiz her şey hesap edilebilir olmalıdır.

    kuantum evreni bizim için belirsizdir. fakat aslında tüm ihtimalleri hesaplayabilecek olan şeytanımız için sadece sayıların büyümesinden ibaret bir belirlilik söz konusudur. ne yaparsanız yapın aslında düşünsel olarak laplace haklı çıkıyor.
54 entry daha
hesabın var mı? giriş yap