58 entry daha
  • bilim değildirler. ekonominin önemli bir kısmı hariç.

    konu deney filan değil. bilim olması için verilerde tekrarlanabilirlik ve doğrulamanın mümkün olması lazım. doğrulama yöntemlerin nesnel olabilmesi için mutlaka matematiğe veya herkesçe yapılabilir ölçümlere dayanması lazım.

    ve bir şey iddia edildiği aman (hipotez/teori, neyse artık), nasıl yanlışlanacağını da gösteriyor olması lazım.

    biri newton filan demiş. bak şimdi.

    adam o denklemleri ortaya koyduğunda, farklı araştırmacılar tarafından tekrarlanabilir gözlemlere dayanıyordu. bu gözlemler kabullerini desteklemek için gerekliydi. içinde yorum olmayan, buz gibi matematiği kullandı. sonunda deneyle daha ileri seviyede incelenebilecek denklemlerini kağıt üstüne koydu. sonra da yanlışlanmadı. denklemlerinin sadece özel bir durumda doğru olduğu gösterildi. buz gibi matematik vardı ortada, nesi yanlış olacak? onun denklemlerini de içerisine alan daha kapsamlı bir teori çıktı ortaya.

    işte sosyal bilimler bunu yapamadığı için bilim değildir. sosyal bilgilerdir, araştırmalardır, ama bilim değildir. çok saygındırlar, faydalıdırlar. ama bilim değillerdir. humanities ne güzel isim. science başka bir şey.

    biri de yukarıda 19.yy'da verilen karar sonucunda diye devam etmiş. tam da bu yüzden bilim değildir. o çok ihtiyaç duyduğu karar bir gün değişir. zaten, bilimde tespit olur. rakamları gözüne sokarlar adamın.
67 entry daha
hesabın var mı? giriş yap