31 entry daha
  • biliyorum hepinizin çevresinde var şu gerzek adamdan bir tane. yazıyorum ki hasbelkader okuyup artık o nal gibi egoyu kenara bıraksınlar ve gerçek bir beginner olduklarını kabul etsinler. valla gına geldi.

    bu gerzek yarım yamalak ingilizce bilir ve egosuna yenilip bir türlü ingilizce öğrenemez. internette dil öğrenme hakkında binbir taktik var, benim anlatacaklarım başka. önce aşağıdaki örneklere bakın ibret alın sonra gelsin altyazısız ingilizce filmler. anlatıyorum.

    - aksan merakı
    sadece türklerde gördüm bunu. aksana aşırı takık olmak bile başlı başına dili az bildiğinizin göstergesidir. takmayın. bir dilin aksanını edinmek, en basitinden o ülkede yıllarca yaşamayı veya hadi bi ihtimal, o dilin native speaker'ları tarafından sıkı bir eğitimden geçmiş olmayı gerektiriyor. (çemçük ağzınızla r'leri bastıra bastıra konuşarak unbelievable aksanlı bir amerikalı olmuyorsunuz, sadece çemçük ağızlı bir gerzek oluyorsunuz) gerçekten o dili çok iyi bilen hocalarımın hiçbirinin aksana gram takılmayıp gayet türk aksanıyla ama saatlerce nefes almadan sıfır hata ile konuştuğunu görünce çok iyi anladım. derdiniz aksandan ziyade pronunciation olmalıdır. yani karşınızdakinin anlayabileceği şekilde, doğru telaffuz etmelisiniz.

    -dil bilmemeyi ego meselesi haline getirmek
    yine bir türk saçmalığı. yarım yamalak ingilizce bilir ama bilmiyorum veya az biliyorum demeyi egosuna yediremez, beginner haliyle advanced kurda eğitim almaya çalışır. biliyorum diye geçindiği için beynini dil öğrenmeye kapadığının farkında değildir. sanki bana queen victoria'nın torunu gerzek. "sadece konuşmada biraz problemim var kalanında gayet iyiyim" cümlesinden tanıyabilirsiniz. (sözlüğe bakmadan continuous bile yazamıyor)

    -ingilizce duyunca şeytan görmüşe dönmek
    bu gerzeğimiz her lafının arasına gerekli gereksiz ingilizce kelime sıkıştırıp (gerektiği durumlar da var ve kim artistliğine kim gerçekten gerek duyduğu için yapıyor çok belli oluyor.) başka biri laf arasında ingilizce kelime kullanınca aklınca dil naziliğine soyunup cin çarpmış gibi tepkiler verir, karşısındakini artistlikle suçlar. acımayın dövün.

    -başkasının telaffuz hatalarıyla dalga geçmek
    dil bilmeyen adamın bir başka eziklik dışavurumudur. az bilen ya da bilmeyen biri yanlış telaffuz edince akbaba gibi onun üzerine çullanır, hatasıyla aklınca dalga geçer. beginner haliyle dil bilmemenin ego tatminsizliğini başkasıyla dalga geçip telafi etmeye çalışır.

    -hata mı yaptım diye çıldırmaktan konuşamamak
    daha de ve ki eklerinin doğru yazımından bihaber olup ingilizce bir şey anlatmaya çalışırken hata yapmayacağım diye kastıkça kasar. dile kafa göz dal demiyorum da, bir kelime etmişken "ay doğru mu dedim" yazarken "ay doğru mu yazdım" diye karşındakini darlama yahu. yedi göbek windsor değilsen derdini de geç.

    sonrası kolay, sonrası dans ve renk.
23 entry daha
hesabın var mı? giriş yap