47 entry daha
  • "patlamaya nasıl uyandı?" diye soranlar var. kız nasıl uyandığını zaten anlatıyor. hem de şöyle abide gibi bir eserle anlatıyor.

    "... cersei understands the consequences of her absence, and she is absent anyway, which means she does not intend to suffer those consequences..."

    şu cümlenin kuruluşunun ustalığına bir bakın, ya! şu örgünün güzelliğine bakın:

    cersei understands the x of y, and she is y^ anyway, which means she does not intend to suffer those x.

    cersei understands the consequences of her absence...
    ilk cümlede y' nin isim hali kullanıyor. aynı zamanda ilk cümlenin fiili, x' in de fiilimsi olarak katıldığı bir tamlama. ve x ile y' nin bağlantısını açıklıyor. bu aynı zamanda bizim mantık serimizin başındaki ön kabul.

    ...and she is absent anyway...
    daha sonra reddedilemeyecek bir gerçeği ortaya koyuyor. bunu ortaya koyarken ilk cümledeki önerme bağlarından birisini fiil olarak kullanıyor.

    ...which means she does not intend to suffer those consequences.
    son olarak da ilk önermede bahsettiği iki değişkenden birini sonuç olarak ortaya koyuyor.

    önce bir denklem koydu. sonra denklemin içinde bildiği kısımları doldurdu. arkasından da bilmediği kısımın cevabını aldı.

    bir de bütün bunları fısıldayarak yapmıyor mu? üstüne üstlük bütün de şapel onun aksanlı fısıltılarıyla yankılanmıyor mu?... cümlenin herbir kelimesinde içim ayrı eriyor.

    bu tiradı, hiç yoksa 100 defa falan izlemişimdir. mantık yürütmelerle daha de önce karşılaştım, onlar da hoşuma gitti. ama hiç biri bu kadar berrak ve sanatsal olmamıştı.
14 entry daha
hesabın var mı? giriş yap