6 entry daha
  • 991 modelini porsche resmi olarak bu videoda tanıtmıştır. 500 hp'lik, rs modeli kadar agresif olmayan, yol-pist karışımı bir odağa sahip 991.2 911 gt3'ün nordschleife'yi 7:12.70 ile tamamlandığını düşünürsek bu 700 beygirlik "road-legal yarış arabası" huracan performante'nin video editörlerini hazırladıkları rekor süre videosunu biraz daha fazla hızlandırmaya zorlayacaktır.

    araç tamamen pist odaklı tasarlandığından ağırlığı oldukça düşük tutmaya çalışmışlar. bunu sağlamak için de karbon, titanyum, magnezyum ve hafif poliüretan maddeler kullanılmış aracın çeşitli bölgelerinde.

    bunun yanında motor yatağının hızlanma anında titreşimlerini azaltan bir sistem geliştirmişler ve son modellerinde kullandıkları arka tekerlerin de yön değiştirme sırasında dönmesini sağlayan sistemi aktarmışlar. bu sistem arka tekerleri düşük hızlarda ön tekerlerin tersi yönünde döndürerek dönüş yarıçapını azaltıp çevikliği artırırken yüksek hızlı virajlarda ön tekerlerle aynı yönde döndürerek viraj içi dengeyi artırıyor.

    aerodinami alanında da geliştirmeler söz konusu. günümüzdeki otomobiller artık eskisi gibi çoğunlukla yere basma kuvvetiyle (downforce) ilgilenmiyor, bunu minimum sürtünmeyle yapmaya çalışıyorlar düzlük hızını olumsuz etkilememek için. bundan dolayı günümüzdeki araçlarda birçok devasa kanat görmüyoruz, bunun yerine yeterince büyük bir arka kanat ve aerodinamik olarak temiz bir dizayn felsefesi izleniyor. downforce'un büyük kısmı da aracın altındaki havayı hızlandırmakla elde ediliyor. alttan geçen hava hızlanınca alttaki basınç azalıyor ve aracın üstüyle altındaki basınç farkı artıyor. bu da zaten aracın yere basma kuvvetini artırıyor otomatik olarak. bunu sağlamak amacıyla difüzörün verimliliği aracın altındaki dört adet kanatçıkla artırılmış. aracın ön tamponundaki hava girişi turbo üniteyi soğutmak amacıyla daha büyük tutulurken karbon ön kaputtaki iki adet hava çıkışı da ön radyatörlerden giren havanın üstten çıkarak tavan üstünden arka tarafta bulunan motorun üstündeki iki adet hava girişine yönlendirilmesini sağlıyor. tekerlerin dönmesiyle bozulan hava akımını iyileştirmek için de ön tekerlerin üstünde gt3 rs'te de gördüğümüz köpekbalığı solungaçlarına benzeyen karbon kanallar yer almış. bunun haricinde fren soğutmasında, öndeki yatay hava girişinde ve yan marşpiyellerde de düzenlemeye gidilmiş.

    gelelim motora. çift turbolu, 3.8 litrelik 6 silindirli boxer motor tam 700 hp güç üretiyor 7000 devirde. maksimum torku olan 750 nm'yi ise 2500 devirden itibaren vermeye başlıyor ve devir saatinin sonuna kadar çok düşmeden kalabiliyor. pdk şanzıman ise porsche'nin websitesinde denilene göre "7. vitesinin dahi performans odaklı olacak şekilde tasarlanmasıyla" yeni bir seviyeye çıkarılmış. bu motorun piste yansıması ise 0-100 2.8, 0-200 8.3, 0-300 ise 22.1 saniyelik bir performansla sağlanmış. porsche'nin her zamanki gibi temkinli rakamlar verdiğini bildiğimizden bu değerleri sırasıyla 2.5, 8 ve 21.8 olarak kabul edebiliriz.
6 entry daha
hesabın var mı? giriş yap