5 entry daha
  • (bkz: ss werwolf)

    1944 yılında himmler tarafından geliştirilen, alman topraklarının düşman tarafından işgal edilmesi durumunda direnişi örgütleyecek, düşman kuvvetlerine ve yerel işbirlikçilerine karşı gayrinizami savaş yürütecek olan ss örgütüne ve çalışma usullerine ilişkin plan. gehlen'in polonya ve ukrayna/batı rusya'daki casus ağı ve bir çok diğer savaş ganimeti ile birlikte abd tarafından sahiplenilmiş ve -alman uygulaması tahmin edildiği kadar verimli olmasa da- gladio'nun oluşturulmasında örnek alınan örgütlenme olmuştur.

    örgüt üyeleri çoğunlukla hitler gençliği arasından seçilmiş ve otto skorzeny'nin jagdverband birlikleri, gestapo ve sicherheitsdienst ajanları tarafından eğitilmişlerdir. bazı iddialara göre, ss örgütlenmesi dışında yer alan ve tümüyle alman ordu istihbaratı abwehr'e bağlı -modern özel kuvvetlerin muadili- bir özel operasyon birimi olan brandenburgers ile de werwolf üyeleri birlikte çalışmış ve bazı başarılar propaganda maksadı ile werwolf'e mal edilmiştir. ruslar 1960'lı yılların başına kadar werwolf'u -alman demokratik cumhuriyeti ve ukrayna özellinde- aktif bir tehdit olarak sınıflandırmışlardır.

    saddam'ın ikinci körfez savaşı sırasında ırak ordusunun baştan teslim olmasını sağlayarak, askeri eğitimli insan gücünü ve silahlarını asimetrik çatışmaya yönlendiren benzeri bir direniş planını hayata geçirdiği bazı kaynaklarda dile getirilmektedir ki; ırak'ın işgali sonrası ortaya çıkmış terör örgütlerinin eylem geçmişleri ve tecrübeleri olmadan bu kadar geniş alanda hızla yayılabilmeleri de bu duruma delil olarak gösterilmektedir.

    -ırak ordusundaki o kadar askere ne oldu?
    -yarısı yer altına indi ise yarısı da kılık değiştirdi.
1 entry daha
hesabın var mı? giriş yap