1 entry daha
  • hikayeyi, gizli polis teşkilatının bir üyesi olan, ancak bu kurum tasfiye edilince o dönemde yaptıklarından ötürü mahkum olan martens'in ağzından dinliyoruz.

    bundan sonrası spoiler içerir kitaba dair.

    martens, amiri diaz ve meslektaşı rodriguez ile birlikte üçlü voltranı oluşturan gizli bir örgütten. ülke, kurmaca bir latin amerika ülkesi. sıkı yönetim altında, öğrencilerden işçilere, tüm kurum ve kuruluşlardaki insanlar sıkı takip altında. iş adamı salinas'ın oğlu enrique, bu sırada, şu bizim gestapo'dan hallice örgütümüzün dikkatini çeker. tabi hemen yakalayamazlar, ne de olsa babası iş adamı, ensesi kalın.

    enrique, şu bizim ergenlik dönemi arayışının ayarını bulamayan, intiharı düşünen, tanrım neden kötülük var, neden herkesler kötü, neden hayat tatsız diyecek kadar aklı toy bir delikanlı. eh babadan zengin olunca, bir işe yaramadığını iyiden iyiye hisseder ve nerede ipsiz sapsız örgüt var, nerede şeytanın uykusunu kaçıracak kadar çirkin ve garip örgüt var, kapağı oraya atmanın derdinde. haspam eylemci olunca kendini gerçekleştirmiş olacak çünkü. kız arkadaşı, kuzum bizim aşkımız yeter bize, boş ver onları, hem sen zengin bebesisin, seni almazlar aralarına, dedikçe, aşkına sarılmak ve olanı kabullenmek yerine daha beter dellenen, kendini ispatlamak adına babasını karşısına alıp atara atar, gidere gider yapan şu tosuncuğun başı daha fazla derde girmesin diye, babası, tamam ulan, seni de şirketin ortağı kıldım, eylemcilere destek sağlayacaksan bizim şoför aracılığıyla, gizliden yap, diyerek ortamı yumuşatır, böylece oğlunun saçma bir hamleyle evden kaçmasının, başına dert açmasının önünü almış olur.

    polisin takibine yakalanmıştır bir kere bizim ergen enrique. şoförü aracılığıyla bir yere zarf taşıyıp duruyordur. polis çocuğu alıkoyar. işkence eder. babası hücreye gelir ve 'oğluma bunu yaptınız, sizi perişan edeceğim' der. zarftan bahsederler, babası bu kez zarfı kendisinin yazdığını ama oğlunun eylemcilerden geldiğini sandığını, oğlunun bu örgütçülük hevesini almasını bu şekilde sağlarken, başının derde girmemesi için bunu yaptığını, her şeyin önceden yazıldığı ve tüm bunların noterden onaylatıldığını söyler. başlarına gelecekleri gören bu üçlü karanlık örgüt, babayı da hücreye atar, notere ulaşıp onu da yakalatırlar. sırf kendi pislikleri ortaya çıkmasın diye hemen herkesi yakalatıp hücrede işkence ederler. kendi amirlerinin kulağına gidince tüm bunlar, albayımız gelir ve işi temizlemesini söyler bizim ekibe. onlar da tutup bu zavallıları kurşuna dizmesin mi? sonraları darbe yapan bu yönetim devrilir ve bu örgüttekiler idama mahkum olur. zırvalığın daniskası eylemler silsilesini görmekteyiz. bu kadar absürtlük olmaz denilmesin. oluyor. olmuşluğu çok. yazar, bu incecik fakat nefis hicvini de bu sözde hayal mahsulü ülkede geçmiş izlenimiyle zihnimize kazır da kazır. afallatır her an bizleri.
hesabın var mı? giriş yap