• trabzon maçka taraflarında, milattan önce 400 lü yıllarda yaşadığı düşünülen, başka kaynaklara göre ise saka türklerinin bir kolu olduğu tahmin edilen ırktır.

    ksenofon’nun anabasis isimli eseri bu bilginin kaynağıdır. doğu seferinden dönen yunan ordusunun, karadeniz’e ulaşmasını anlatırken (onbinlerin dönüşü), zigana dağlarının kuzeyinden itibaren inişe geçildikten sonra, dillerini bilmedikleri, iletişimi aracı ile sağladıkları, orman bölgelerinde yaşayan savaşçı bir ırktan bahseder anabasis. bu ırkın adı da makron diye geçer.

    trabzonda bugün bir çok ilçede, köylerde rumca (çok az da lazca), köy isimleri, lakap ve küfürler halen kullanılır. lakin maçkada kullanılan kelimeler diğer ilçeler ile benzerlik göstermez. diğer ilçelerdeki antik rumcanın bugün halen çevirisi mümkünken maçkada kullanılan kelimelerin herhangi bir yerde çevirisi mümkün değildir. diğerlerinden farklıdır.

    belki makronlar tamamen ortadan kayboldu. belki rumlar tarafından, belki latinler tarafından, belki türkler tarafından soykırıma uğratıldı. belki bugün onların yaşadığı yerde başka ırka mensup birileri var, belki kendileri. ama üzerinden binlerce yıl geçmesine rağmen sadece oraya ait kullanılan kelimeler ve isimler onların izi olabilir.
hesabın var mı? giriş yap