• piyasada inanilmaz miktarda bulunan sahte para. ne gazetelerde ne de televizyonlarda, bu güne kadar bahsi geçmeyen bu olaydaki vehamet, sanildigindan çok daha büyüktür. ben de, geçen gün cebimdeki 9 tane 1 ytl'lik metal paranin 7'sinin, kasadaki 24 ytl'lik kismin ise 11'inin sahte oldugunu görünce kavradim vehametin boyutunu. dolasimdaki bozuk para miktarinin bir hayli büyük oldugu düsünülürse, ortaya çikan haksiz kazancin ne denli büyük oldugu anlasilir. üstelik, metal para sahte mi diye kimse dikkat etmez. hatta mahallemin laz bakkalina -olsa- kagit 10 ykr versem almaz ama metal 1'likleri -sahte oldugunu bile bile ses etmeden alir (almisligi var). bu olay karsisinda devletin nasil olup da sessiz kaldigini hiç bir sekilde anlayabilmis degilim. bakalim sükunet daha ne kadar sürecek... bekleyip görecegiz.
    isterseniz, bir de 1 ytl'lik metal paralarin sahte olup olmadiginin nasil anlasildigina bakalim;
    1- en önemli kriter ses. mermer (ya da onun gibi) bir yüzey üzerine birakilan sahte 1 ytl "tok" diye düserken, gerçegi normal para sesi çikartiyor. aslinda ses konusunda daha iyi (ve kesin) bir yöntem var ki; o da eskiden yaptigimiz gibi paranin ortasindan 20 derecelik bir açi ile durmakta olan bir parmagimizin üzerine koyup (tercihen isaret parmagi), yere paralel olarak duran paraya baska bir metal para ile yavasça vurmak. gerçegi, sessiz bir ortamda metrelerce öteden duyulabilecek tiz ve muhtesem bir ses çikarirken, sahtesinden neredeyse "tik"a yakin bir ses çikacaktir.
    aldigimiz her 1 ytl'lik para ile kasa önünde bu hareketleri yapmanin anlamsizligin dibine vurmak olacagini düsündügümden, daha pratik olan diger bir yönteme geçiyorum.
    2- "iyi bak" yöntemi. bu yöntem, aldigi paraya dikkatli bakmak prensibini esas aliyor. sahte baralarin ortasindaki sari metal, kullanima girdikten bir süre sonra kararmaya basliyor. parasnin üzerindeki yazilar yamuluyor. özellikle kenarlarda, baska paralar ile hasir nesir olmasindan mütevellit ezilmeler meydana geliyor. tüm bunlarin sebebi, sanirim islenmesinin kolayligindan ötürü daha yumusak olan bir metalin kullanilmasi.
    son olarak; "nasil olsa sigara alirken ben de baskasina kaktiririm" gibi bir mantikla bilerek bu paralari almayin. 1 ytl metal para alirken de daha dikkatli olun. bu ülkede yasayan büyük bir çogunlugun 1 saate yakin çalistigi bu parayi, pustun birinin "hooop" diye kazanmasina müsade etmeyin. bu yöntemleri çevrenizdekilere de ögretin. sahte parayi almayarak kastirdiginiz herkes, kendine o paralar geldiginde getireni kastiracak, böylece dolasima yeni sahte paralar çikmasi -en azindan- yavaslayacaktir.
40 entry daha
hesabın var mı? giriş yap