1 entry daha
  • ön edit olsun: en sonda da yazdım, öncelikle türkçe'de votka'ya votka denir, vodka denmez, sebebi yazının sonunda yazılı. iyi bir votkayı iyi yapan birkaç özellik var. üretildiği tahıl/bitki cinsi (buğday, arpa, patates ve içinde nişasta ile şeker barındıran her türlü zerzevat, çünkü önemli olan şekerin mayayı besleyip alkol üretmesidir ve tabii ki iyi kalite bir su).

    bir diğeri bu votkanın kaç defa distile edildiği, distilasyon miktarı artıkça havaya karışan ve kaybolan ürün miktarı artacak, damıtmada kullanılan aktif karbon gibi malzemelerin fiyatı, kullanılan bekletme tanklarındaki maliyet vs gibi unsurlar da fiyatı doğrudan etkileyecektir.

    votka normalde renksiz ve alkol kokusu haricinde belirli bir kokusu olmayan içecektir. soğutulmuş ve sek olarak içilebildiği gibi çeşitli meyve sularıyla da karıştırıp içilebilir. belirli votka markalarının daha çok tercih edilmesinin sebebi içtikten sonra ağız ve gırtlakta bıraktığı histir. örneğin çok bilinen absolut ağızda daha ipeksi ve yağlı bir tat bırakırken, stolichnaya daha berrak ve su gibi bir tat bırakır. bu tadın oluşması ise yukarıda bahsi geçen üretim proseslerindeki farklılıklardan kaynaklanır ve kişisel tercihlere göre şekillenir.

    rakıda ve viskide olduğu gibi votkada da ahkam kesen çok var. yok şöyle içilmeli de yok böyle yudumlanmalı da. bunlar zevk verici maddeler. canınız nasıl çekiyorsa, paşa gönlünüz ne diyorsa onu öyle için. sonuçta votka da viski gibi statüyü gösterebilen bir içki. ayda bin lira kazanan adam binboa'yı tercih ederken, on bin kazanan adam daha yüksek fiyata satılan belvedere'yi alabilir, burada kişisel tatminler de söz konusu. krem gibi, hepsi aynı işi görür ama çok parası olan kadın kişisel tatmin için gidip salyangoz sümüğü, balina spermi katılmış krem alır. sonuç değişmez. krem nemlendirir, votka kafa yapar. zaten 2-3 kadeh içtikten sonra alkol dili damağı uyuşturduğu için hiçbiri birbirinden farklı hissedilmez. gerisi beyinsel zevktir. burada en iyisi bilmem ne marka diyenlerin yüzde doksanına ev yapımı ile en pahalı votkayı/viskiyi marka belirtmeden verin, bilirlerse ben de eşeğim.

    gelelim dünyada çok tercih edilen markalara. burada seçim kıstaslarından biri genelde "top shelf" olarak adlandırılan ürünler. genelde orta raflarda daha ucuz ve halkın tercih ettiği ürünler göz hizasındaki raflarda bulunurken, daha pahalı markalar daha yukarılarda durur. dolayısıyla, iyi marka ve pahalı votka arıyorsanız kafanızı yukarı kaldırın.

    russian standard (rusça tam çevrimi ile russkij standart - sen izdiyor dujj, veracek yuzz dollar aksanı ile okuyunuz)
    stolichnaya
    grey goose
    belvedere
    ketel one
    beluga
    ciroc

    bunlar premium olarak bilinen markalar. absolut, smirnoff, skyy vs ise pr’ı fazla olduğu için bilinirliği de fazla olan orta seviye votkalar. he kötü mü, kesinlikle değil, şiddetle de tavsiye edilir. butik markaları saymıyoruz, onlar lokal bulunabilen, bireysel üreticiler tarafından üretilen ürünler. zaten türkiye'de bulmak da pek mümkün değil. yerli ürünlerden binboa'nın da, istanblue'nun da kanına girmeyin, gayet de içilebilirler ama yumuşaklar mı dersen, değiller.

    imla dersi veren arkadaşlar için: votkaya türkçe'de votka denir, vodka denmez. köken olarak rusça "az su, küçük su" anlamına gelen voda'dan türemiştir, yabancı dillerde ve rusça'da vodka yazılır ama dilimize votka olarak yerleşmiştir. bu hesapça kelt dilinde uisge olarak başlamış ve zamanla iskoçlara göre whisky irlandalılar'a göre whiskey yazılan içkinin de dilimizde viski olarak kullanılmaması, yazılışı olan whiskey'i kullanmamız gerekirdi. yine aynı mantıkla cin dediğimiz içkiye gin, tekila dediğimize de tequila yazmamız gerekirdi. mesela adkı değil, atkı; kadkı değil, katkı; yadkın değil, yatkın; sıdkı değil, sıtkı. tamam mı güzel kardeşim? omuzlarının üstünde yuvarlak ve sert bir yumru var. ona kafa diyoruz. patates değil. hah işte onun içinde de beyin denen bir organ var. onu kullanmayı dene.

    bu cahil ukalalıklara da ayrıca hasta oluyorum. vodka'ymış. vodka my ass.
150 entry daha
hesabın var mı? giriş yap